Skocz do zawartości

Problem z kartą

Recommended Posts

Cześć,

Moja karta to XFX Radeon HD 6870. Mam z nią (chyba) problem. Otóż, złożyłem nowy komputer. Obraz na monitorze się nie wyświetlał i wydobywały się 3 długie piknięcia. Wyczytałem, że to problem z pamięciami lub kartą graficzną. Moja płyta główna to AsRock H61M-GE. Odłączyłem kartę graficzną i przełożyłem pamięć do innego slotu - 1szego od lewej (wcześniej było po prawej stronie). Komputer wraz z monitorem się włączył.

W czym tkwił problem? Pamięć RAM wsadzona do złego slotu czy karta graficzna?

Pozdrawiam.

Nie, to nie oto chodzi. Odłączyłem kartę graficzną i przełożyłem pamięć - zadziałało. Teraz, przed chwilą włożyłem kartę graficzną, obraz się nie wyświetla. Na zintegrowanej chodzi ładnie. Czyli mam rozumieć, że karta na gwarancję? :)

Nie wiem, czy to pomoże, ale wczoraj byłem w sklepie komputerowym, aby kupić przejściówke z 2x molex -> 1x 6 pin pci-e, ponieważ mój zasilacz miał tylko 1x 6 pin pci-e, a moja karta graficzna potrzebuje takie dwie. Sprzedawca powiedział mi, że mój zasilacz (tj. Chieftec GPA-500S8 bulk) jest za słaby aby uciągnąć taką kartę, dlatego też Chieftec w zasilaczu dał tylko 1 wtyczkę pci-e. Czy to prawda? Czy to przez to karta może nie działać?

To jakiś debil ten sprzedawca -.-. Twój sprzęt może pobierać około 350W razem a zasilacz masz 500W wiec niech nie pierniczy głupio.

A wiec do karty masz podłączoną tylko jedną wtyczke 6 pin, tak ? Jesli tak to karta nie ma prawa wyświtlać obrazu własnie na monitorze. Musisz dokupić jedną wtyczke 6 pin aby mieć dwi i je podlącz do karty.

Jak kupujesz zasilacz dodają zawsze wtyczke 6 pin a drugą zazwyczaj dodają do karty graficznej lecz nie przy XFX, oni nie dodają takich gratisów.

Kupuj jeszcze jedną wtyczke 6 pin, podłączaj do karty i ciesz sie super wydajnością :D

ten sprzedawca dostał info od "producenta zasilaczy"

Ten sprzedawca dostał info, że ma do czynienia z osobą słabo obeznaną z komputerami i dlatego może jej wciskać każdy kit. Zasilacz ma mocną linię 12V więc to nie powód do zmartwień. Opisz jak masz podłączone kable od monitora do karty graficznej, dałeś ten kabel do wyjścia na płycie głównej czy grafice? No i na pewno 2 wtyczki PCI-E muszą być podłączone.

Specjalistą owszem nie jestem, ale jakoś słabo rozeznany nie jestem ;)

Kabel od monitora jest podłączony do karty graficznej. Wyjścia na płycie głównej i karcie graficznej potrafię rozpoznać... te dwie wtyczki pci-e są podłączone do karty graficznej. Nad wiatraczkami są wejścia i właśnie tam je podłączyłem. Dodatkowo, nie wiem dlaczego, ale jak jest podłączona karta graficzna, to ani po podłączeniu monitora do grafy ani mobo, obraz się nie wyświetla. Dopiero po wyjęciu grafy z mobo i odpięciu wtyczek jest okej... niestety obecnie nie mam jak sprawdzić czy to jest wina uszkodzonej grafy czy wejścia pci-e na płycie głównej.

edit: wybaczcie za powtórzenia :)

Edytowane przez desk1

Nie chce mi się za bardzo wierzyć tej tezie, że to może być wina zasilacza. Przecież pobór mocy mojego zestawu w stresie wynosi ok. 250-300W max. Ale nawet nie miałem okazji, aby to sprawdzić, ponieważ karta odmawia posłuszeństwa od razu po włączeniu komputera. Także podejrzewam uszkodzony port pci-e w płycie głównej, albo grafa. Jutro się przejdę do sklepu to wszystko będzie jasne.

siban myslisz ze jak odpalsz kompa to jest obciazenie jak w furmarku, ten pobor mocy to caly zestaw, gosc co pisal artykul sie pomylil, jak sie nie orientujesz to nie dawaj glupich rad, tak sie sklada ze mam ten zasilacz i mial okazje ciagnac u mnie 400 watow(mierzone watomierzem) przy tym oc na 950

Edytowane przez foxy97

@foxy97 sorki, że próbuję pomóc. Ale ty tu mądrościami wymiatasz. Chciałbym się opalać w blasku twojej zaj****tości. Za twój post dziękuję naprawdę wiele wniósł do tego tematu i baaardzo nam tu pomogłeś. Chwała tobie po wsze czasy.

Chciałbym jeszcze tylko nadmienić, że czasami zasilacze powodują pewne konflikty. Na miejscu @desk1 odpiąłbym wszystkie napędy i popodmieniałbym po kolei pozostałe podzespoły, jeśli ma oczywiście taką możliwość.