ryoku 0 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam mam mały problem , gdzieś wyczytałem ze w procku który posiadam bez problemu mozna odblokowac dwa dodatkowe rdzenie. Ustawilem w biosie EC firmware selection na Hybrid a Advanced Clock calibration na Auto komputer zresetowal sie poczym przy włanczaniu pokazwyal Phenoma x4 ... Wszystko pieknie dopuki nie zaczynał sie ładowac windows , komp poprostu sie wiesza.. Jednak temp procka nie przekracza 46 stopni gdy sprawdzalem ją w biosie.. W czym problem ? Model płyty głownej : Gigabyte MA 785GMT Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Zmniejsz taktowanie, podbij napięcie na procesorze. Z tym "bezproblemowo" to trzeba mieć ogromne szczęście. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 5 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 hmmm...wejdź w bios ctrl + F1 włączy się nowa opcja Advanced Chipset Features i ustaw SB700 na enabled a i pamiętaj pamięci 1600Mhz!!! na wielu forach czytałem że z 1333Mhz są problemy po zmianie taktowania i timingów śmiga aż miło też na początku miałem problemy bo zmianie napięć pamięci taktowania i timingów x4 3,6 śmiga elegancko w 3dmark + 250 pkt w porównaniu do x2 3,8 Jakie masz pamięci ??? aaa właśnie jedyny minus odblokowania rdzeni żaden program z poziomu Windows nie pokaże ci temp procesora jedynie można bo obrotach wentylatora można przypuszczać ... Cytuj Link to post Share on other sites
cichy81 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No tak ale nie koniecznie te dwa zablokowane rdzenie są sprawne i po odblokowanie będą działać. Trzeba dobrze trafić i mieć trochę szczęścia Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Aaaa tu Cię zaskoczę dostałem procesor który nie powinien działać na 4 a tu lol chodzą Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Powyłączaj w BIOS wszystkie niepotrzebne urządzenia - stację dyskietek, kanały IDE, FireWire. U mnie Winda ładuje się tylko jak flopa z BIOSA wyłącze Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Nooo nareszcie pamięci wykręcone wszystko chodzi luxus Ustaw timingi 8-8-8-27 bank cycle time 33 i command rate na 1T i DC MODE na GANGED napięcie 1,640 kolega wyżej ma rację wyłącz niepotrzebne rzeczy powinno śmigać Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Wiesz co, na Fudzilli był kiedyś taki fajny news, z odsyłaczem do strony na której było dokładnie opisane odblokowywanie rdzeni. Wg. autora daje się odblokować około 70% procków. Jest też wyjaśnione co robić jak procek nie chce działać z włączonym ACC lub działa niestabilnie. Trzeba kombinować ze specjalnymi wartościami dla poszczególnych rdzeni (tyko jak to się nazywało ) Btw, spróbuj poszukać info o tym, albo jak będę miał czas to ja spróbuje do tego dotrzeć Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 7 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 I jeszcze jedno - ustaw ACC na per core: 0% 8% 0% 8%. Przypomiało mi się, że nie może być włączone cóś takiego jak Spread Centrum. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts