radas 1 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Siema, wczoraj podpisałem umowę z TP tzn z Orange na internet Neostrada do 20mb. Dziś rano mi ją już udostępnili i ku memu zdziwieniu w speedtescie pokazuje w zakresie 10mb. Do centrali mam jakies 300m wiec prędkosc powinna byc stala i pelna. Czy ktoś ma taki internet i jak u was to dziala ? Jutro i tak bede musial do nich zadzwonic... Cytuj Link to post Share on other sites
dranzi 2 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 niewiem jak z orange ale netia ma tam jakies nawet do 30 dni az usluga osiagnie 100% Cytuj Link to post Share on other sites
ADRIAN_089 1 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 U mnie Neostrada zaczęła działać poprawnie po 3 dniach . A dzisiaj w speedtescie mam : http://www.speedtest.pl/test/42518753 Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Ja mam Neostradę 20Mb/s chociaż w rzeczywistości mam 15 - 16 Mb/s. Ale jak rozmawiałem z kolesiem z obsługi technicznej przed podpisaniem umowy (nie z paniami z infolinii) to mówił, że pełnych 20Mb u mnie nie będzie mimo, że do najbliższej skrzynki mam 0,5km. O prędkości neta nie decyduje tylko odległość od centralki ale również (a może i przede wszystkim) wiek kabli jakie masz położone. Jak masz jakąś starą linię to oczywiście będziesz miał spore ograniczenia. Edytowane 19 Lipca 2012 przez Numik Cytuj Link to post Share on other sites
Piotr 13 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Miałem również opcję 20mbit w neostradzie (wcześniej miałem 640kbit/512kbit/1mbit/2mbit), pani z infolinii zapewniała, że lenia uciągnie (mam do domku jednorodzinnego) podprowadzone nowe okablowanie, centrala w odległości 500m. Na początku tak jak u Ciebie było 10mbit, później 15mbit i 17mbit, później zaczęło zrywać synchronizację. Zrywało z początku żadku, a z końcem tygodnia co chwila. Zamówiłem techników, i na dzień dobry pan technik powiedział, cytuję "przez tych kretynów z infolinii mamy pełne ręce roboty bo u pana max stabilna prędkość to 6mbit". Więc zostało zmniejszona na 6mbit. Oczywiście pani z infolinii do dzisiaj twierdzi, że 20mbit będzie działać . Może u ciebie będzie lepiej Cytuj Link to post Share on other sites
errorplus 22 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ach ta neostrada i te ich zapewnienia xD Ja mam tego powyżej uszu Cytuj Link to post Share on other sites
mobil12 18 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Panowie a nie prościej wejść na modem i zobaczyć parametry łącza niż słuchać panienki, która z dokumentacji czyta długość linii i na tej podstawie podaje dopuszczalną prędkość? W orange można poprosić na helpdesku (przynajmniej dawniej tak było) o test zwiększenia prędkości i wszystko jest jasne, a nie trzeba gdybać, że może będzie chodzić. No i zasadnicza kwestia to nasz modem, typ kodowania i typ wyposażenia centralowego, a z doświadczenia to różne modemy na tej samej linii różnie chodzą. Co do wypowiedzi tego "technika" to ma 50% racji i na tym poprzestanę I jeszcze jedna uwaga coś takiego jak speedtest czy dsl.cz to można sobie w buty wsadzić, pomiaru prędkości szczególnie większych dokonuje się albo miernikiem, albo programowo ale z głową, czyli bierzemy program do ściągania np getright czy co tam kto lubi, byle pokazywał prędkość faktyczną, a nie jakieś uśrednienia i zapuszczamy ściąganie z kilku (nie przesadzać z ilością) wydajnych źródeł (serwerów, a nie czyjegoś kompa na neostradzie) i zobaczycie jak się wam wyniki nagle poprawią ... Cytuj Link to post Share on other sites
Piotr 13 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Panowie a nie prościej wejść na modem i zobaczyć parametry łącza niż słuchać panienki, która z dokumentacji czyta długość linii i na tej podstawie podaje dopuszczalną prędkość? ... no własnie nie jest to tak proste i oczywiste Cytuj Link to post Share on other sites
radas 1 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Od jakiegoś czasu na stronie orange jest mozliwosc sprawdzenia na wlasnej linii jaki internet pojdzie i pisalo u mnie te 20mb. Mnie zastanawia jedna rzecz ze na umowie jest "do 20mb". Na stronie http://noc.gts.pl/ plik 500mb sciąga z predkoscia 1250kb/s. Mam router Tp-link td-w8950nd i mysle ze bez problemu powinien ciągnac ten internet. Poprzedni net 6mb chodzil bez problemu i sciagal z predkoscia 670kb/s. Poczekamy do jutra jesli nic sie nie poprawi to bedziemy dzwonic. Najlepsze jest to ze te cholery przy konczacej sie umowie potrafia dzwonic 4 razy dziennie z tekstem" dziendobry bla bla dzwonimy w sprawie przedluzenia umowy" po 3 dniach mnie to rozbroilo ;D Cytuj Link to post Share on other sites
siban 22 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Sprawdź w ustawieniach routera czy masz ustawioną właściwą modulację “Advanced Setup→DSL". Dla twojej prędkości powinieneś mieć włączone ADSL2+. Spróbuj pozostawić tą jedną opcję. Dla samego ADSL maksymalna prędkość ściągania wynosi do 8Mb/s, przy ADSL2 do 12Mb/s, a przy ADSL2+ 24Mb/s. Cytuj Link to post Share on other sites
mobil12 18 Napisano 19 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Wiesz ile osób testuje równocześnie z tego gts'u ? adres jest dość znany, więc przestał to dla mnie być wiarygodny test szczególnie, że prędkości poszły sporo w górę i jak się zawiesi nastu właścicieli xx mb neo z kraju to to ma prawo klęknąć i dlatego proponuję rozproszenie ruchu. Co do routera to gdzieś widziałem, że przy niektórych wersjach softu zakłamuje parametry linii, ale nie będę się wypowiadał na jego temat, bo mam inny sprzęt i w trochę innej konfiguracji (preferuję osobno modem osobno router choćby ze względu na występujące u mnie palenie sprzętu przy burzy). Cytuj Link to post Share on other sites
radas 1 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 adsl2+ jest wlaczone i na tylko tej opcji tak samo chodzi internet. Na komputerze podlaczonym kablem ethernet wskazuje 10-11mb a przez wifi w sgs 8-9mb. Czy jest mozliwe ze router rozdzielil te lacze ? Cytuj Link to post Share on other sites
siban 22 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Raczej nie, z reguły całe łącze jest współdzielone. Po zalogowaniu do panelu sprawdź jeszcze w Device Info wartość Line Rate - Downstream (Kbps). To obecnie maksymalna dostępna prędkość na linii jaką wykrył sobie router. Cytuj Link to post Share on other sites
radas 1 Napisano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 no niestety bedzie trzeba isc do orange na rezygnacje. koles z neo nawet nie powiedzial ze "rozmowy bez limitu" sa przez voip... Cytuj Link to post Share on other sites
orbik 1417 Napisano 22 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 W umowie masz to napisane wiec mysle ze to nie bedzie dobry argument Cytuj Link to post Share on other sites
radas 1 Napisano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 własnie tego nie ma i w umowie jest napisane "do 20mb" a bylo zapewniane pelne 20mb wiec cos tu nie gra. Dobrze ze jest mozliwosc rezygnacji z umowy do 10dni od podpisania Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts