Skocz do zawartości

Problem z HD 7850 OC.

Recommended Posts

Ja oddałem i czekam już 23dni i nic,

To chyba sklep w którym kupiłeś kartę trzymał ją 2 tyg. i dopiero potem wysłał o hurtowni, niektóre małe sklepy zamawiają kuriera 2x w miesiącu, stąd Twoje kosmiczne 23dni IMO.

Odkąd jesteśmy w Boskiej Unii Europejskiej, to zniknęły max. czasy na oczekiwanie na sprzęt oddany do reklamacji - teraz w przepisach jest tak, że sprzęt jest naprawiany na terenie Europy, czyli sam transport do Hiszpanii może być wyliczony na tydzień... Chcieliśmy to mamy...

Ja czekam. Bez zmian. Serwis zewnętrzny od tygodnia.

Dzięki temu wątkowi w ostatniej chwili zrezygnowałem z Gigabyte i kupiłem Sapphire HD7850 2GB OC(11200-14-20G) i zero problemów. Do tego jest bardzo cicha nawet pod obciążniem. Ciekaw jestem czy Wasze problemy z tymi kartami to konflikt sprzetowy czy też wadliwa seria wypuszczona przez Gigabyte ? Komentarze w sklepach komputerowych są w większości pozytywne dla tego modelu. Tak czy inaczej zachowanie serwisu nieprofesjonalne. Powodzenia.

Dzięki temu wątkowi w ostatniej chwili zrezygnowałem z Gigabyte i kupiłem Sapphire HD7850 2GB OC(11200-14-20G) i zero problemów. Do tego jest bardzo cicha nawet pod obciążniem. Ciekaw jestem czy Wasze problemy z tymi kartami to konflikt sprzetowy czy też wadliwa seria wypuszczona przez Gigabyte ? Komentarze w sklepach komputerowych są w większości pozytywne dla tego modelu. Tak czy inaczej zachowanie serwisu nieprofesjonalne. Powodzenia.

Ja bym osobiście stawiał na wadliwą serię Radków HD7850 od Gigabyte. Też przymierzam się do zakupu karty graficznej i ze względu na cenę celuję w HD7850. Myślałem nad Gigabyte, ale wole nie ryzykować i wziąć Sapphire HD7850 (11200-07-20G).

Ja bym osobiście stawiał na wadliwą serię Radków HD7850 od Gigabyte. Też przymierzam się do zakupu karty graficznej i ze względu na cenę celuję w HD7850. Myślałem nad Gigabyte, ale wole nie ryzykować i wziąć Sapphire HD7850 (11200-07-20G).

Wielokrotnie było już w tym temacie wspominane - problemy zdarzają się w kartach u różnych producentów, a także w różnych modelach. Wystarczy poszperać trochę w internecie albo poczytać wątek od początku - nie tylko karty od Gigabyte są wadliwe. Niestety to loteria - może trafić się egzemplarz działający, a może też taki, który będzie więcej czasu w serwisie niż u Ciebie.

Wiadomo, że w każdej partii produkcyjnej zdarzają się egzemplarze wadliwe ale jeżeli odsetek dla serii 7xxx jest większy i objawia się czarnym ekranem po parunastu minutach grania lub wchodzenia w tryb "oszczędny" w dodatku u różnych producentów kart to może mamy do czynienia z "wadą konstrukcyjną" AMD ??? (choć to mało prawdopodobne)

Z pewnością podawaliście link do tego wątku zgłaszając usterkę do serwisu. Trochę dziwi bierność z ich strony wiedząć, że wgranie (przeładowanie) nowego biosu nie pomaga.

Edytowane przez mistery

Po 5 godz GW2 żadnych problemów. O niczym to jeszcze nie świadczy, ale jestem dobrej myśli! Karta nie wytrzymała dotąd dłużej niż 40min. Jednak coś musieli zrobić. Napisze jutro czy jednak zadziałało gdy pogram 10-18godz.

Karta od Gigabyte?

Edytowane przez Gość

facet w sklepie powiedział mi dzisiaj że problem z moja karta nie leży w tym że ona jest uszkodzona, tylko w tym że nie jest kompatybilna z płytą główną, czy może być taka przyczyną tych problemów? Chociaż wątpię żeby u setek osób które kupiły ta kartę taki byłby powód problemu.

Raczej glupoty opowiadal. Niekompatybilna to by była, jakby miala zlacze AGP ;) Tak czy inaczej nie powinien szukac innych powodow, bo jeszcze bedzie chcial zrzucic wine na inny sprzet.

Siema w końcu za 2 razem po odesłaniu sklep wysłał mi fakturę korygującą i zwrócił mi pieniądze za kartę więc ewidentnie musi być coś z tymi kartami. A tak nawiasem teraz zastanawiam się nad kupnem karty i mam dylemat między XFX a Sapphire wiem że będą dość głośne ale mnie to nie obchodzi ;] ewentualnie coś z 660ti ale one są słabsze w porównaniu do tych.

Karta w domciu 8) wreszcie bo po 29 dniach jak by dziś nie przyszła termin przepadł ale nadali w ten sam dzień co przyszła :/, nie dostałem żadnej notki albo coś i zarypali mi taką osłonkę co była na złącze (niebieska z napisem gigabyte) :P. Pomijając moje problemy z przesyłką itd. to jak na razie... jest wszystko OK nie zmieniałem sterów nic jak przyszła tak wsadziłem do PC nic nie zmieniałem wygląda na to że jest sprawna a nawet wydajniejsza niż przedtem :->. Jak więcej pogram i posprawdzam. Nie gratulować bo zapeszycie :)

AreoMaxx i zb1kster zróbcie testy, sprawdźcie karty grając w jakąś grę przez kilka godzin, czy rzeczywiście naprawili.

Waham się pomiędzy HD7850 od Gigabyte i Sapphire, jeżeli naprawili ten problem to kupię Gigabyta, bo tańszy ;)

AeroMaxx, mówisz że jest wydajniejsza, to masz szczęście, bo jak mi oddali za pierwszym razem to gry i cały komp chodziły jeszcze gorzeje

powiedzcie ludzie czy niekompatybilnosc płyty głównej z karta graficzną może być spowodowana złym chipsetem i co na chipset do karty graficznej?

Edytowane przez bartek4winner

AeroMaxx, mówisz że jest wydajniejsza, to masz szczęście, bo jak mi oddali za pierwszym razem to gry i cały komp chodziły jeszcze gorzeje

powiedzcie ludzie czy niekompatybilnosc płyty głównej z karta graficzną może być spowodowana złym chipsetem i co na chipset do karty graficznej?

AsRock ma chipsety intela, tak że po winno działać. A niekompatybilność jak najbardziej może powodować problemy.

Co do karty to jak na razie działa jak natura chciała. Jedynym rozwiązaniem tego problemu to reklamować do skutku albo zwrotu pieniędzy.