Skocz do zawartości

Proszę o ocenę zestawu

Recommended Posts

Witam,

dzisiaj chciałbym zamówić poniższy zestaw.

Komputer ma służyć do gier (głównie MMO) i filmów

CPU: Intel Core i5 2500K LGA1155 BOX

MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)

GPU: Sapphire ATI Radeon HD7850 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express Full

SSD: Crucial SSD M4 128GB SATA3 (CT128M4SSD1) 2.5"

CASE: Fractal Design Core 3000

PSU: XFX Core 550W

RAM: Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9

Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B5ST czarny/wewnętrzna OEM

Chłodzenie: Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2

Razem: 3650zł

+

Monitor: LG IPS235V-BN

Słuchawki: Plantronics gamecom367

Mysz: A4tech x750

Czy wszystko będzie grało ze sobą?Czy się pomieści?Może jakieś korekty?

Możecie mi polecić jakaś dobrą i tanią klawiaturę?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam !

Zestaw jest ok jednak myślę że warto trochę dopłacić do hd7870 lub przyoszczędzić np nie kupując teraz chłodzenia i 4 zamiast 8gb ramu

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/geil-ddr3-4gb-1333mhz-dragon-cl9,31457.html

Wtedy wystarczyło by na hd7870

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-hd7870-2gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express,31473.html

PS masz HDD?

HDD posiadam (jakiś stary 250gb na SATA) a miejsca na dysku nie potrzebuje dużo, odnośnie karty graficznej chyba zostanę przy 7850, nie jestem miłośnikiem wymagających gier, myślę że ta karta zaspokoi moje potrzeby (World of Warcraft,LOL itp)

Czy oprócz tej karty zmieniłbyś coś?Ten macho jest dość spory z tego co czytałem, zmieści się on do tej obudowy?

Intelowe oprogramowanie do SF 2281 jest bardzo dobre, nie spotkałem się z sytuacją żeby ktoś narzekał. A co do tego że SF 2281 ogólnie są zawodne - może i tak było, zanim producenci "ogarneli" dobrze ten kontroler, teraz przy najnowszych fw wszystko jest zazwyczaj w porządku :)

Ogólnie najbardziej mi zależy na niezawodności dysków SSD.

(od razu mówię że nie znam się na tym :) ) ale z tego co znalazłem w necie to: Crucial M4 i Samsung 830 są sprawdzone, a ich szybkość porównywalnie wysoka, układy Vertex 4 są szybsze ale nowe, a zatem niesprawdzone, a jeśli chodzi o Intela to też czytałem że są/były awaryjne.

Dobrze rozumuje? jeśli nie to mnie poprawcie :)

Więc, który z nich byłby najmniej awaryjny?może jakieś inne rozwiązania?

@blacklizard - nie wiem nie mam informacji na ten temat. Spaść na pewno spadnie, ale sądze że nie tak bardzo jak w innych dyskach z SF 2281. Lepsze kości pamięci MLC i napisany od podstaw fw powinny zrobić swoje.

Z tego co wiem problemy z SSD od Intela były tylko z modelem 320, a Intel, gdy problem występował wydał nowe fw a gdy dyski padały po resecie wymieniał na nowe. Z problemami z 330 się nie spotkałem.

Zazwyczaj najbardziej Intel jest obrzucany błotem głównie ze względu na wysoką cenę, ale teraz po obniżce 330 są jak najbardziej opłacalne.

Edytowane przez nwchades