Skocz do zawartości

Nowa karta garficzna a zasilacz

Recommended Posts

Witam,przymierzam się do zakupu radeona hd4850 ddr3 lecz mam wątpliwości czy zasilacz uciągnie sprzęt razem z tą kartą w stresie :/ ,zasilacz to Fortron 350w PNR [12V1 10A 12V2 13A 276W MAX obciążenie lini 12v] ,procesor c2d e4400 OC 3.0ghz ,2,5gb ram,2dyski sata,nagrywarka,3 wentylatory..

• Popieram 1

Piszecie człowiekowi że da radę a zasilacz mu trzaśnie i mu w najgorszym przypadku pół komputera spali, 4850 do lajtownych w poborze prądu nie należy , do tego masz podkręconego procka. Z 350w możesz sobie w wordzie pisać. tdp karty to max 110w, do tego podkręcony procek koło 75-80w. Sprawność zasilacza to pewnie koło 70-75% czyli w przybliżeniu koło 250w, po odliczeniu procka i karty zostaje ci jakieś 60w na pozostałe komponenty a przy obciążeniu wszystko na maxa chodzi, a jak zasilacz będzie na 100% chodzić to szybko będzie po nim więc sam zdecyduj czy opłaca się podejmować ryzyko.

UP- no juz mu spali kompa-Autor nie sluchaj. Powiem tak ze twoj zasilacz spokojnie będzie to trzymal, jesli bdziesz planowal na przyszlosc cos to mozna juz si zaopatrzec w nowa zasilke na ten moment bedzie ok na twoim obencym zasilaczu.

• Popieram 1

****a .... przecież Forton trzyma zasilanie powyżej 300W wiec mu nie ****ie kompa .... kolejny mistrz który wczoraj założył konto na benchmarku, nic nie wiedział a dzisiaj szpanuje i pisze pierdoły -.- ...

• Popieram 1

Wiem że jesteś specjalistą i nawet tworzysz swoje teorie więc nie będe z tobą polemizował bo to nie ma sensu, ty masz swoją wiedzę a ja w tym od lat pracuję i po takich jak ty naprawiam sprzęt do autora wątku, polecam stronę producenta, a raczej jej kawałek:

Wymagania systemowe kart graficznych ATI Radeon™ HD 4850

Zalecany jest zasilacz o mocy 450 W lub wyższej z jednym 6-wtykowym złączem zasilania 75 W PCI Express® (550 W i dwa złącza 6-wtykowe dla technologii ATI CrossFireX™ w trybie podwójnym).

gitgosc- ja nic nie napisałem że Fortron to zła firma, a to że tu nie pisałem nic nie znaczy, to forum więc można się wypowiadać i z nikim nie będę się kłucił, doradzam jaką wiedzę posiadam a na tematy o których nic nie wiem to nic nie pisze.

Edytowane przez BlackDevil

To krotko w tym fachu robisz widocznie. Na stronach od producenta podają dla zasilaczy no name wiec wiesz. Big UP.

No z 12 lat, więc weteranem w tym fachu jeszcze nie jestem. Jeśli chodzi o sprawność to zakładam że to kilkuletni zasilacz i raczej budżetowy stąd założenie jego efektywności 70-75% która pewnie po kilku latach jeszcze spadła

Hmm.. po pierwsze zasiłka ma ponad pół roku kupiłem ją od nowości a po drugie jak to możliwe że gościu z tego filmiku

trzyma gtsa 450 podkręconego z athlonem x2 też mocno podkręconym na zwykłym fortronie 350wat :)?[sprzęt w opisie filmu] A tak w ogóle od kiedy markowe zasilacze opalają pół kompa ?markowy zasilacz gdy jest przeciążony to odcina zasilanie a nie tak jak w przypadku no-name węglą całego kompa :)

@Xnn123 Jak takie rupiecie typu 8800gtx masz mi polecać to lepiej nie nabijaj sobie postów :)

Edytowane przez rastin204

9800GTX+ bałbym się umieścić na tym zasilaczu ale 4850 bierze koło 40-50W mniej niż ten GTX. Masz teraz 9600GT ten radeon będzie brał tylko koło 20-30W więcej. Jeśli teraz powietrze wylatujące z zasilacza nie jest wybitnie gorące a jego wentylator chodzi dość cicho/wolno to z radeonem też sobie da radę. Jeśli nadal masz wątpliwości to poszukaj 5750 bierze mniej prądu od 9600GT a jest koło 8% wydajniejsza od 4850 no i przy okazji masz DX11 pod ręką i wsparcie sterowników bo z tego co wiem to dla serii 48xx się już skończyło.