Skocz do zawartości

Montaż karty graficznej - złącze nierównoległe do zaślepki

Recommended Posts

Witajcie,

planuję kupno karty graficznej (będę wdzięczny za pomoc przy ostatecznym wyborze ;)), jednak nigdy nie "ciągnęło" mnie do zabawy ze sprzętem ;)

Dlatego mam pytanie (może głupie jednak wolę się upewnić przed wydaniem 400 zł): to normalne, że złącze PCI-E nie jest równoległe do zaślepki z tyłu obudowy?

Liczę na pomoc ;)

Gość effendi360

Jeżeli płyta główna, została przykręcona poprawnie, a ciężko by było zrobić inaczej (trza by naprawdę mieć "talent") to wszystko będzie pasować bez problemu. Wymieniałem już kilkadziesiąt razy grafę w przeróżnych budach i nigdy nie było problemu. ;)

• Popieram 1

@effendi360, nie do końca logiczne ponieważ nigdy się tym nie interesowałem, nie wiem jak to dokładnie wygląda ;)

Dzięki, mam nadzieję, że nie będę miał problemu przy montażu :)

PS Tak to wygląda (wiem, trochę niewyraźne ;)): http://oi45.tinypic.com/2aieb2a.jpg

Teoretycznie nie powinienem mieć problemu z montażem EVGA GeForce GTX 550Ti?

• 2 tygodnie później...

Przejściówki nie było w zestawie ?

Nie było albo panowie z techplanet zabrali (oni składali komputer) ;)

Co to za zasilacz

Amacrox Warrior 400W

I jaką kartę w końcu kupiłeś.

XFX Radeon 6850

Zapierdzielaj do sklepu po coś takiego

Póki go nie kupię, mogę podłączyć tylko jednym kablem czy lepiej nie?

I kolejny problem - za mała obudowa ;)

Dysk trochę przeszkadza, chciałem go przenieść trochę w górę ale jest nad nim półka - nie mam jak się dostać do śruby :/

Gość effendi360

Póki go nie kupię, mogę podłączyć tylko jednym kablem czy lepiej nie?

Nie wiem czy by wystartował w ogóle.

XFX Radeon 6850

Amacrox Warrior 400W

Hmmmm on ma chociaż 80+ ?

I kolejny problem - za mała obudowa ;) Dysk trochę przeszkadza, chciałem go przenieść trochę w górę ale jest nad nim półka - nie mam jak się dostać do śruby :/

Do jakiej śruby ?

Gość effendi360

Ta zasiłka niby jest 450w tylko w nazwie ma 400w. Nie chciałem tego głośno mówić ale ta karta ma 500W rekomendowane na pudełku chyba. Z drugiej jednak strony widziałem gdzieś testy faktyczne i cała platforma brała 278W więc teoretycznie powinien pociągnąć bez problemu.

Hmmmm on ma chociaż 80+ ?

Tego nie wiem, wieczorem sprawdzę.

Do jakiej śruby ?

Dysk jest przymocowany dwiema śrubami po zewnętrznej stronie obudowy oraz jedną śrubą po wewnętrznej stronie. Właśnie nad tą śrubą znajduje się półka przez co nie mogę się do niej dostać.

kupujesz grafikę, a nie wiesz czy do budy się zmieści?

Brakuje dosłownie kilku milimetrów ;)

Co do zasilania: według @gitgosc nie powinno być problemu.

Powinien zadziałać na 1 wtyczce 6 pin, nie wiem po co dali tam 2 gniazda skoro ta grafika nie ma takiego zapotrzebowania na prąd

Właśnie na zdjęciach (w sklepie) było, chyba, tylko jedno gniazdo.

Nie wiem, może po prostu tą kartę sprzedam i kupię jakąś mniejszą i mniej prądożerną ;)

I dlatego właśnie przy wyborze zasilacza warto zwracać uwagą na to ile ma wtyczek PCI-E ;) Dziś współczesne minimum to 6 + 8 pin (najlepiej typu 6+2) i takie zasilacze należy uwzględniać a nie jakieś ekonomiczne bo potem są właśnie takie "cyrki" ;)

I dlatego właśnie przy wyborze zasilacza warto zwracać uwagą na to ile ma wtyczek PCI-E ;) Dziś współczesne minimum to 6 + 8 pin (najlepiej typu 6+2) i takie zasilacze należy uwzględniać a nie jakieś ekonomiczne bo potem są właśnie takie "cyrki" ;)

Dla niektórych zasilacz to zasilacz a że markowe sporo kosztują to jak sobie gość kupi jakiś 600w za 100zł to myśli że to okazja życia :D

Zasilacz starczy z palcem w zaslonietej czesci ciala.

Sprobuj odpalic na jednej wtyczce, jak nie ruszy to kup przejsciowke (przejsciowka powinna byc w zestawie z karta, chyba ze kupowales uzywke, moze byc wtedy rozkompletowana)

Jednak odpuszczam sobie tę kartę, nie jestem zapalonym graczem więc pewnie nawet bym jej w pełni nie wykorzystał.

Głównym problemem jest ten dysk, którego nie mogę przesunąć - nie chce mi się z tym bawić ;)

Wolę sprzedać ją sprzedać i kupić coś nowego co na pewno będzie działało ;)

Temat chyba można zamknąć :)