Skocz do zawartości

Obudowa z dobrym chlodzeniem pieca nieopalowego (GTX480)?

Recommended Posts

Witam,

szukam nowej obudowy do takiego oto zestawu:

GA-P35-DS3

q6600 + SilentiumPC Fortis

4GB OCZ

EVGA GTX480 + Accelero Xtreme Plus II

Corsair TX650M

2xWD500GB

1xSSD Crucial

CD/DVD

Przede wszystkim zalezy mi na dobrym chlodzeniu, zwlaszcza potwora, pieca i elektrocieplowni, jakim jest GTX480. Do tego caly powyzszy zestaw powinien sie bez problemu w obudowie zmiescic z naddatkiem na kolejny dysk lub karte grafiki. Rozwiazania beznarzedziowe, brak scisku i cisza w obudowie mile widziane, ale na pewno nie wazniejsze od chlodzenia obudowy. Lubie miec swiadomosc naddatku i nie lubie jesli sprzet chodzi na 80-100% swoich mozliwosci, dlatego tez obudowa musi...hmm, przyjac i obsluzyc (chlodzenie) wiecej niz teraz mam ;)

Na zakup chce przeznaczyc ok. 400zl, a to moje typy:

- Cooler Master 690 Advanced II - nowy 385zl,

- Antec 1200 - uzywka ok. 350zl,

- Fractal Arc - ok. 400-450zl,

- SilentiumPC Regnum L50 - 330zl,

Bylem zdecydowany na Cooler Master 690 Advanced II, ale przegladajac Internet wpadlem na uzywanego Antca 1200 w podobnej cenie. Czy jest sens w cenie nowego CM 690 brac uzywanego Antca? Czy Antec 1200 jest obudowa lepsza pod wzgledem chlodzenia podzespolow?

Dzieki.

p.s.: na koniec pewna rzecz, ktora mnie nurtuje. Majac dwie obudowy z dobra wentylacja "duza" (big tower) i "mala" (middle tower), ktora z nich bedzie lepsza, wydajniejsza?

Jezeli ładnie zachowana to bierz Ancta 1200.

A myślałeś nad HAF 912 Plus? Ja zastanawiałem się miedzy zalmanem z11, owym Hafem i Regnumem, wybrałem HAF'a zw względy na standardowy 200mm wentylatorek z przodu ;) I zalezalo mi na lekko agresywnym wyglądzie. Regnum - ok, bardzo praktyczna obudowa, filtry powietrza, ale natomiast wygląd taki "Zwykły" no i z regulatorem są podobno spore problemy.

Ja polece to co mam czyli CMc'a 690. Świetna buda, bardzo dobry przeplyw powietrza i dobra blacha. Nic nie wpada w wibracje, jednym slowem bardzo solidna obudowa z niezlym designem. Jedyny minus chyba w tej obudowie to wentylatory do zupy.

Czemu regnum wygląda "zwykle"?? Mi tam przypomina troche Corsaira 600t. Z potencjometrem wentylatora nie mam żadnego problemu a i możliwości chlodzenia spore. Mi tylko dawały się we znaki nóżki które się odklejały, ale sobie z tym poradzilem używając kleju na gorąco.

Możesz jeszcze rozważyć Fractala Design Define R3, jeśli zależy Ci na kompromisie wydajność/cisza

Edytowane przez nissky

Z tych co podałeś najlepszym wyborem będzie Cooler Master albo Antec. Twój wybór.

A co do rozmiaru case'a, to raczej nie ma zbyt wielkiej różnicy, jeżeli tylko grasz i jakieś inne lekkie rzeczy to wystarczy midi.

Jeżeli masz zamiar wcisnąć do kompa jakieś chłodzenie wodne albo inne bajery to bierz big tower.

Na zakup chce przeznaczyc ok. 400zl, a to moje typy:

- Cooler Master 690 Advanced II - nowy 385zl,

- Antec 1200 - uzywka ok. 350zl,

- Fractal Arc - ok. 400-450zl,

- SilentiumPC Regnum L50 - 330zl,

Oi, skąd ty bierzesz te ceny ?

- Cooler Master 690 Advanced II - około 360zł, http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/3381764

- Fractal Design Arc Midi - około 350zł, http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/2680966

- SilentiumPC Regnum L50 - około 310zł, http://www.skapiec.pl/site/cat/11/comp/4030040

Ceny to komputronik, allegro i porownywarki.

Warto brac tego Antca: http://allegro.pl/antec-twelve-hundred-dla-profesjonalisty-ladna-i2482467078.html

Czytam testy, opinie i glupieje. Szczerze mowiac juz mam straszny metlik w glowie i mase pytan...czy 690 nie bedzie za mala do tego zestawu, co jest lepsze 690 czy Fractal Arc, a moze Antec..ale nie nie...kiepskie rozwiazanie montowania dyskow..no ale, przeciez ilez to razy montowalem dysk...a moze HAF X, bo w sumie kupno obudowy to jednorazowa akcja na dlugi czas....ech ;)

690? Fractal? Antec? HAF X?

Ja osobiście brałbym Fractala. Dużo miejsca, dobre 3 wiatraki w zestawie, porządne filtry przeciw kurzowe. I właśnie zamierzam ją kupić jak będę składał nowego kompa w październiku, prawdopodobnie z 670 sli.

Kumpel ma CM690 i jak dla mnie wiatraki ma zdecydowanie za głośne.

Edytowane przez Numik

By zakonczyc watek wybralem Cool Master HAF X. Obudowa jest dobrze wykonana, duza, przestronna, posiada wiele fajnych rozwiazan (np. kolka), dla niektorych moze byc glosna z powodu 4 olbrzymich wiatrakow (mi to nie przeszkadza).

Teraz troche statystyk dla potomnych (3 pracujace wiatraki, bez tego z boku na pokrywie):

Iddle:

------

CPU: 34-38C

GPU: 33C (1x monitor), 40C (2x monitor)

PCB: 33C

Load:

-----

CPU: 45C

GPU: 54C (2x monitor)

PCB: 38C

Ogolnie z obudowy jestem bardzo zadowolony i moj sprzet zdaje sie rowniez podzielac moje zdanie. Jest to solidny sprzet na lata z masa ciekawych rozwiazan ulatwiajacych zycie. Cena jest dosyc wysoka, ale w tym przypadku wiadomo za co sie placi. Idealnie spelnia moje wymagania wiec, jak najbardziej polecam.

Dzieki za pomoc.