darcius 0 Napisano 15 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Witam wszystkich w moim pierwszym poście, jak w temacie rozważam zakup tych monitorów. Zakładam używanie go do gier i czytania ebooków. Dotychczas siedze na CRT i wiem, że przez czytanie wzrok ucierpiał Gdyby można odpalić było wykorzystać go również jako TV byłoby fajnie. Nie mniej, najwyżej z czasem dokupie karte TV - priorytet to zatem nie jest. Jesli chodzi o cenę to, że jak najmiej to oczywiste. Zdaję sobie jednak sprawę, że chąc coś kupić rozsądnego muszę dać pare złotych. Po przegrzebaniu "internetu" wytypowałem te monitory. Zastanawiam się też czy brac nowy czy lepszy ale używany. Co sądzicie, jakie jest wasze zdanie posiadając takie czy inne doświadczenie w temacie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 15 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2012 Ja od siebie mogę powiedzieć, skoro wybrałeś Benq BL2400PT z matrycą VA, to lepszym wyborem byłby Philips 241P4QPYES z matrycą AMVA. http://www.prad.de/new/monitore/test/2012/test-philips-241p4qpyes.html Jego polecam, bo sam zamierzam kupić wersje czarną. Czekam tylko jak się pojawi w sprzedaży. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 U2410 nawet używany to dobra opcja pod warunkiem, że z wcześniejszych rewizji np A01, co tu dużo mówić reszta wieje oszczędnością Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 do czytania ebooków kup sobie jakis czytnik zrobiony na epapierze. na pewno męczy mniej wzrok niż kazdy monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 true, czytanie z monitora nigdy nie było niczym szczególnie fajnym, nie licząc droższych Eizo i NEC, które mają tryb czytania tekstu, który zmniejsza kontrast i jasność, żeby nie męczyć oczu Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 ok. zrzucając czytanie na nieco dalszą pozycję, która zatem z tych opcji będzie najsensowniejsza? Czyli do gry, neta, worda/excel, filmu - z grubsza w tej kolejności. Rozważam tego U2410 tylko kupując używkę to wiecie jest większe ryzyko trafienia na kichę. Przy nówce zawsze w sklepie można troche poprzebierać. Ehhh.. tak to jest gdy budżet troche ogranicza. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Rozważam tego U2410 tylko kupując używkę to wiecie jest większe ryzyko trafienia na kichę jak już znajdziesz to pytasz kolejno o: - datę oryginalnego zakupu - rewizję - liczbę wyświeconych godzin - zdjęcia matrycy po ciemku wyświetlającej jednolite kolory: czarny, biały, czerwony, zielony, niebieski z czego czarny i biały na maksymalnej jasności natomiast alternatywnie rozważ NEC EA232WMi oraz HP ZR24W http://www.tftcentral.co.uk/reviews/nec_ea232wmi.htm http://www.tftcentral.co.uk/reviews/hp_zr24w.htm Edytowane 16 Lipca 2012 przez drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Nec I HP trochę przekraczają budżet. Co do Philipsa, wyskoczył trochę jak filip z konopi , jest to dla profesjonalistów, rozumiem, że grafików. Zastanawiam się jak będzie sobie radził z grami, szypkim wyświetlaniem itp A jeśli chodzi o godziny świecenia rok produkcji itd. to jakbyś był w stanie podać jakieś przedziały w których należy się zmieścić Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) Co do Philipsa, wyskoczył trochę jak filip z konopi , jest to dla profesjonalistów, rozumiem, że grafików. niee, taki sam all-around jak pozostałe w tej klasie, tylko na nowej matrycy AMVA, która jest całkiem niezła A jeśli chodzi o godziny świecenia rok produkcji itd. to jakbyś był w stanie podać jakieś przedziały w których należy się zmieścić im mniej godzin wyświecone tym lepiej, przelicz to na miesiące będziesz wiedział ile faktycznie pracował monitor, a jak porównasz z datą zakupu to możesz szacować jak intensywnie był wykorzystywany na allegro pojawiają się od czasu do czasu używane delle w dobrych cenach, ale często to egzemplarze po przejściach nie warte zakupu, także jak możesz obejrzyj przed zakupem Edytowane 16 Lipca 2012 przez drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 W przypadku Philipsa mogę podać namiary do aukcji na allegro, gdzie był srebrny model w cenie 900zł. Na pewno osoba wstawiająca wystawiła by ponownie aukcje. Miała 5 sztuk. Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 (edytowane) A co Cię przekonało do tego Philipsa? Przypuszczam, że rozważałeś inne modele. Edytowane 16 Lipca 2012 przez darcius Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Najbardziej to brak blackbleedingu, mniejsze srebrzenie matrycy, bardzo dobre kąty widzenia, głęboka czerń co daję bardzo wysoki kontrast i zadowalający czas reakcji matrycy. Piszę zadowalający, ponieważ jeśli taki by mnie nie zadowolił to bym musiał patrzeć tylko na matryce TN. Kolejne atuty to świetna ergonomia, porty USB, czujniki wykrywające obecność użytkownika. Nie potrzebnie są głośniki i chciałoby się lepszą równomierność podświetlenia, ale i tak jest na takim poziomie jak u konkurencji w tych pieniądzach. Rozważałem wszystko co jest na rynku do 1500zł. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 powiedz mi ty widziałeś ten monitor na żywo, czy tylko zachwycasz się przyszłym zakupem? bez urazy ale tak to wygląda Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Jeśli przeznaczenie monitora to gry, to brałbym najtańszy z matową matrycą. Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 16 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 drachenfeles zachwycam się przyszłym zakupem Bardzo szczegółowe testy oglądałem nie tylko tego monitora, ale wszystkich z matrycami AMVA jakie udało mi się znaleźć. Wszystkie wypadają bardzo podobnie. Jeden z użytkowników tego forum mi go polecił, bo jest szczęśliwym posiadaczem srebrnej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Ok. Trochę poczytawszy i zwróciwszy uwagę na wypowiedzi szacownych Drachenfelesa i Andrea pozostaje pomiędzy Philips 241P4QPYES, Dell U2412m ewent używka U2410. Choć przyznam, że chyba bardziej ku nówce się zwrócę. I teraz zagwozdka:) - który? A do tego wiem, że obydwaj wcześniej wspomniani Panowie będą mieli zdania odrębne Edytowane 17 Lipca 2012 przez darcius Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Oj wcale że nie. Ja do Philipsa namawiać Cię nie będę. Powiem nawet, że bierz w pierwszej kolejności zdanie drachenfelesa, bo to on jest w monitorach ekspertem. Bardzo dużo swojej wiedzy zawdzięczam jemu. Ja jestem uczniem on nauczycielem można byłoby powiedzieć. Jakiś czas temu to ja nie wiedziałem jaki monitor wybrać i w dość długim temacie, odrzucając różne modele doszliśmy do wniosku, że dla tych zastosowań dla których ja akurat potrzebuje monitor matryca AMVA będzie dla mnie bardzo dobra, a Philips to najlepszy przedstawiciel monitora z tą właśnie matrycą. Podsumowując słuchaj drachenfelesa, a w przypadku decyzji o kupnie Dell-a obejrzyj bardzo dokładnie kupowany egzemplarz zwłaszcza pod kątem blackbleedingu, trafiają się duże buble. Super by było jakbyś porównał te dwa modele ze sobą na żywo, wybrał jeden i podzielił się z nami swoją opinią Edytowane 17 Lipca 2012 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 drachenfelesa, bo to on jest w monitorach ekspertem bez przesady a co do wyboru, który zależy jak leży, najlepsza sugestia to obejrzeć i sprawdzić czy pasuje oba monitory mają swoje wady i zalety, które biorą się przede wszystkim z typu zastosowanej matrycy przypadku decyzji o kupnie Dell-a obejrzyj bardzo dokładnie kupowany egzemplarz zwłaszcza pod kątem blackbleedingu, trafiają się duże buble. tak trafiło się relatywnie sporo i trzeba uważać, natomiast sama w sobie konstrukcja bardzo udana Super by było jakbyś porównał te dwa modele ze sobą na żywo, wybrał jeden i podzielił się z nami swoją opinią zgadza się Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) najlepiej kupić przez net obydwa i odesłać jeden z nich A tak poważniej zobaczymy na ile się uda spotkać obydwa w tym samym sklepie. Zaczynam szukać co mi Kraków w tej kwestii zaoferuje:) Trochę życie utrudni fakt, że aby spr. podświetlenie della to trochę ciemno by się przydało. Hmm... a może uda się rzeczywiście wziąć obydwa do domu? Jutro pogadam z takim zaznajomionym sklepem. Reasumując Philips gdyby nie kwestia wolniejszej matrycy - kwestia weryfikacji czy będzie występowało smużenie lub w jakim stopniu będzie przeszkadzać. Dell - kolory prawie takie jak w Philipsie, czerń też prawie jak ale z pewnością szybsza matryca. Jednak trzeba obejrzeć dany egzemplarz w ciemności aby zobaczyć czy nie wybija przy brzegu światło. Czy dobrze przykumałem? Aaa. i dell ma 16:10 co postrzegam jako korzyść Edytowane 17 Lipca 2012 przez darcius Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Zaczynam szukać co mi Kraków w tej kwestii zaoferuje:) w x-kom'ie są dość user friendly i mogą mieć oba modele Czy dobrze przykumałem? mniej więcej, co do kolorów to oba modele mają 6bit na kolor z cholernym ditheringiem więc szału nie będzie, ale wiadomo, lepiej niż na TN Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 zajrzałem dziś do x-koma, byłem jakiś 5,6 w kolejce także na poświęcenie czasu raczej nie liczyłem i wyszedłem. Cały czas się jeszcze zastanawiam czy upierać się na 24 cale. Bo zdaje sobie sprawę, że jeśli coś kupować to z jakąś sensowną jakością. Z doświadczenia wiem, że nawet jeśli się trochę więcej wyda, kupując jakość to i tak sobie człowiek podświadomie wytłumaczy, że było warto a w druga stronę ten mechanizm tak świetnie nie działa. - to w ramach rozrywki filozoficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Hiro85 22 Napisano 18 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A może LG np. ten się dość ciekawie prezentuje. Cytuj Link to post Share on other sites
darcius 0 Napisano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) a przyznam, że też mi chodzi po głowie. Tylko zastanawiam się czy to nie będzie troche taki pół środek... Zostane przy Benq (cena - a do spr. smużenie), następnie intryguje mnie ten Philips (też do spr predkosc matrycy) i w odwodzie jako ten bez wątpliwości U2412m (z tym, że trafienie na dobry egzemplarz - black bleending, czy jak to sie zowie). Hmm... wychodziłoby na to, że najpewniejszy faworyt Andrea A teraz kombinuje jak to rozwiazać logistycznie:> a LG IPS236V-PN??? kosztuje poniżej 800zł Edytowane 18 Lipca 2012 przez darcius Cytuj Link to post Share on other sites
ChiCkenQ 80 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 w odwodzie jako ten bez wątpliwości U2412m (z tym, że trafienie na dobry egzemplarz - black bleending, czy jak to sie zowie).już się tego tak nie obawiaj zawsze możesz dla pewności sprawdzić przed zakupem w sklepie. zresztą w x-komie mają przeważnie go wystawionego, więc przyjrzyj mu się, jak bez wad to bierz od razu tego z "póły" i pytaj o rabat. na pewno kilkadziesiąt pln zjadą z ceny. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts