Skocz do zawartości

Ocena zestawu PC | i5 2500k, ASRock z77, GTX 670

Recommended Posts

Witam,

Po dłuższych namysłach, rozmowach i kilku założonych tematach zdecydowałem się na pewną "konstrukcje". rzućcie na to okiem, poprawcie mnie itp.

Suma: 4941zł

Najwięcej wątpliwościu budzi we mnie zasilacz, czy jago "wtyki" będą pasowały do wszystkiego i czy nada się do przyszłościowego SLI dwóch GTX'ów 670? Niby jest napisane "SLI ready", ale wiecie jak to bywa.

Do obliczenia potrzebnej mocy zasilacza użyłem tego kalkulatora: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp , wstawiając GTXa 680, który żre więcej, wyszło mi jakieś 620W.

Wszelkie uwagi, poprawki itp mile widziane. Coś zbędne, można taniej i tak dalej.

z góry dziękuję.

Pamięci weź z niskim radiatorem, bo potem będziesz miał duże problemy z dobraniem chłodzenia CPU np te http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-0-xms3-96-470180.html?attr=366-300060,361-85843 Zasilacz nie jest jakiś rewelacyjny, ten będzie lepszym wyborem http://www.agito.pl/zasilacz-ocz-zt-550w-80bronze-sli-psu-221-527383.html

SLi raczej nie opłaca się robić, już pojedyńcza karta oferuje bardzo wysoką wydajność a jeśli kiedyś przestanie Ci wystarczać to zmienisz na inną. Będzie taniej, szybciej i chłodniej ;)

Z77 pozwala na obsługę zintegrowanej grafiki na CPU.

Lucid Virtu, które "zwiększa" moc obliczeniową karty graficznej. Najlepsze rezultaty daje na słabych kartach graficznych, Przy testach bowiem wychodziło niekiedy, że przy współpracy z kartami z wyższej półki efekt był odwrotny.

Oczywiście różnic jest jeszcze więcej. Wymieniłem tylko te najważniejsze.

Edytowane przez blacklizard

To co brać p67? Czy może coś jeszcze innego. Zieloniutki jestem z płytami głównymi :/

blacklizard: W moim poprzednim temacie właśnie polecałeś mi między innymi ASRock Z77 Extreme4.

A jak to jest w końcu z zasilaniem? Ile brać na SLI i w przypadku jego braku? Każdy zasilacz ma odpowiednie wtyki ?

Edytowane przez OneManShow_w0w

Co do płyty głownej to ja bym nie brał ASRocka, wziolbym to: http://www.agito.pl/plyta-glowna-gigabyte-ga-z77x-d3h-79-554056.html?attr=1-47155,938-513104

Ramy: http://www.agito.pl/pamiec-kingston-hyperx-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-box-96-576084.html?attr=1-2978,361-85843

zasilacz to XFX Core 650W, chyba ze koniecznie chcesz modularny.

Ramy wolę te: http://www.agito.pl/pamiec-corsair-ddr3-2x4096mb-1600mhz-cl9-0-xmp-vengeance-lp-96-477617.html

Chłodzenie to już wcześniej wspominałem o macho.

Obudowa też mi nie pasi, ale dobra i tak jest. Jednak nie najlepsza.

Zasilacz. Wciskacie mu jakiś 550W kiedy on ma zamiar robić SLI w przyszłości.... a i padła tu XFX 650W modularny. Mówiłem. We wcześniejszym temacie polecałem XFX (tylko 750W na zapas) i modularny jak wolisz.

Płyta: MSI GD-55 sam odrzucił, bo już dawno była proponowana.

A jaki to modularny i nie modularny?

Kurde no i już sam nie wiem co tu brać, tyle tego ;p Ktoś tutaj wyżej odradzał SLI w przyszłości, twierdząc, że lepsza będzie po prostu wymiana karty za jakieś 2-3 lata. Sprzedam poprzednią i będzie gitara.

Wychodzi na to, że płyta nie musi obsługiwać SLI, czyli jeden port PCI-E x16 wystarczy, no i zasilacz jakieś 550W.

Wybór ramu to chyba jedna chwała, tylko trzeba uważać na jego wymiary, żeby nie przeszkadzał schładzaniu CPU.

Dip79: Jeszcze zastanawiam się nad tym Macho. Po prostu nie chce mi się zbierać części każdej z innego sklepu, a tak wszystko było w jednym punkcie. Niestety wychodzi na to, że i tak będę musiał, bo nie ma już w agito.pl GTX670 od ASUSa.

Jaką obudowę w takim razie byś polecił?

http://www.morele.net/obudowa-fractal-design-fd-ca-arc-bl-409472

Odziwo ta obudowa na agito jest cholernie droga.... bo aż 400zł+.

Modularny to po prostu taki w którym niepotrzebne kable możesz sobie odpiąć, by nie walały się po obudowie. Jak zamierzasz używać sporo kompa i w przyszłości upgrade'ować, to weź na wszelki wypadek 650W zasilacz. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Obudowa, którą proponujesz chyba do cichych nie należy, bo wszędzie tylko kartki i dziury ;p

Wychodzi na to, że modularny jest lepszy. W sumie to masz rację, kiedyś tam jak coś zechce się zmienić to lepiej mieć zapas. Z SLI chyba raczej zrezygnuje, bo jednak faktycznie jest to mało praktyczne.

GTXa 670 nie ma juz w agito.pl, może brać Gigabyte czy coś innego?

Edytowane przez OneManShow_w0w

Kartki i dziury? Wiesz o czym mówisz ziom? Ta obudowa jest o wiele lepsza niż regnum, a te kartki i dziury to filtry przeciwkurzowe. Na prawde denerwujące jest to, bo ta obudowa jest na prawdę solidna i dobra. Do cichych to może regnum nie należeć, ale na pewno nie ta. Poza tym jak obudowa może być cicha?

Asus, Gigabyte, jeden pies.

kartki... kurde, kratki miało być ;) ja pierdziele dobry błąd haha ;D Oczywiście kratki, wentylacja, otwory. Jak siateczki dużo to hałasu sporo, to miałem na myśli ;)

Nie taki jeden pies, cena 100zł różnicy, oprócz różnic w chłodzeniu ASUS chyba jest jakoś lepiej wyżyłowany, czy będzie się dało wyciągnąć coś dobrego z Gigabyta ?

Od siebie poleciłbym, zestaw:

CPU: i5 2500k

Chłodzenie: Thermalight Venomous X + Enermax

GPU:

MOBO: Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3 (SLi / CF + integra)

SDD: Crucial M4, Samsung 830 lub OCZ Vertex 4 128 GB

HDD: WD Caviar Green 2 TB (magazyn)

PSU: XFX 750 W (pod SLI / CF + OC) lub modularny

RAM: 8 GB 1600 MHz do wyboru

CASE: do wyboru

Jeżeli zależy Ci na USB 3.0 z przodu to możesz rozważyć ASrock Z68 Extreme 4 Gen 3.

ASRock Z77 Extreme 4 pozwala obsługiwać nowszą zintegrowaną kartę graficzną HD 4000.

W sprawie obudowy skonsultuj się z użytkownikiem t.luk na pewno dobrze Ci doradzi.

Jak już wybierzesz obudowę podlicz koszt podzespołów. Dołoży się GPU i zestaw złożony.

Edytowane przez blacklizard

Na przyszłośc nigdy nie kupuj gotowców :P. Chyba, że gotowca nazwiesz GTX 680, z jakimś MSI Z77A-GD6x wzwyż, zasilaczem jakimś Be Quiet/XFX i 8GB Ramu, obudową Fractala Desing Arc Midi i i5 2500k :P. Jednak i wtedy coś musi być na rzecz i lepiej samemu złożyć. Kable do danego podzespołu powinny być wraz z owym podzespołwem w opakowaniu.