gambat 1 Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam! Otóż zakupiłem dzisiaj nowe chłodzenie dla mojego procka(Athlon 64 x2 4600) - Arctic Cooling Freezer 13, gdyż do tej pory miałem BOX'owe. Zanim dokonałem zmiany chłodzenia temperatury procka, płyty i rdzeni były bardzo zbliżone i z reguły wynosiły 55-65 stopni. Dzisiaj po wymianie zauważyłem poprawę, jednak pewna rzecz mnie bardzo ździwiła. Temperatura procka wynosi 45-50 jednak temp. rdzeni oraz płyty głównej są bardzo dziwne. Przy pierwszym rdzeniu wynosi 74, a na drugim 76. W stresie wynoszą nawet 80, tak samo jest przy płycie głównej. Zauważyłem też, że temp. procka w EVEREST'ie wynosi 60-64. Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Pasta jest w jaki sposób nałożona na procka? Była oryginalnie na chłodzeniu? Może coś źle jest dociśnięte? Nie dodałeś o co chodzi z tą dziwną temp. płyty głównej. Sprawdź temperatury czym innym np Core Temp. To, że na jednym masz 74, a na drugim 76, to zupełnie normalna sprawa, po prostu są inaczej obciążone. Cytuj Link to post Share on other sites
gambat 1 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Core Temp pokazuje taką samą temperaturę, to że na jednym i drugim mam inną temperature to mnie akurat nie dziwi, dziwi mnie po prostu jej wynik. Temperatura płyty głównej po wymianie chłodzenia zwiększyła się o ok. 15 stopni, tak samo jak rdzeni. Spróbuję jeszcze raz ściągnąć chłodzenie i założyć, chociaż wątpie żeby to pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jak daleko jest mostek od proca ? czy jest chłodzony pasywnie czy aktywnie ? problemem może być to że boxowe chłodzenie dmucha w dół a freezer do tyłu, a może pzy wymianie poruszyłeś radiator chipsetu ? Cytuj Link to post Share on other sites
gambat 1 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dobra odłączyłem chłodzenie, wymieniłem pastę na nową i podłączyłem jeszcze raz. Po uruchomieniu 40-45 wszystkie temp. Uruchomiłem Prime 95 i pomęczyłem go troche w stresie. Temperatura powoli się podnosiła. Teraz w spoczynku ma 45, a w stresie 55. Jednak nadal dziwi mnie wysoka temp. płyty głównej, ale może to wina czujnika. Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Dokładnie, może to wina czujnika. A jaką temp pokazuje w Biosie na mostek? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 10 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Czujnik to jedna sprawa. Boxowe chłodzenie ma też to do siebie, że trochę lepiej owiewa sekcję zasilania płyty głównej Cytuj Link to post Share on other sites
gambat 1 Napisano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Ok, dzięki wszystkim za pomoc. Ogólnie komputer znajduje się we wnęce więc cyrkulacja powietrza nie jest najlepsza. Dokupiłem dzisiał dodatkowy wentylator odprowadzający ciepłe powietrze i temperatura płyty się poprawiła i wynosi w stresie 50-55, dla porównania wcześniej 60-70. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts