voodoo 0 Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Radeon HIS HD4850 512MB w wersji (bieda) bez radiatorów na bloku zasilania i pamięciach zasilacz chieftec 450AA (12v1 14A 12v2 15A -wydajność mocy total wg producenta 440W) obudowa bdb wentylowana w nowych grach typu CoD NFS po kilku minutach pojawia się 'black screen' tzn monitor się wyłącza -przechodzi w standby a gra toczy sie dalej (słychać w głośniku dzwięki z gry) starsze gry wszystko OK! przeczytałem wszystko na ten temat co znalazłem w google i nadal jestem głupi 3dmark 2003 test przechodzi bez problemów 3dmark 2005 test po kilkudziesięciu sek 'black screen' demo też (słychać dzwięki) (???) podejrzani 1) catalisty sterowniki 2) przegrzewający się blok zasilania - nie stwierdziłem 3) reszta GPU lub mem temp w stress ok 60-65oC -więc dobrze, wręcz rewelacyjnie (pomiar termometrem) ma ktoś jakieś pomysły??? spotkał się ktoś z takim lub podobnym problemem? co z tym fantem zrobić? gdzie tkwi problem? oddać na gwarancję? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Jakim "termometrem" sprawdzałeś temperatury? Jakie napięcia masz na linii +12v w stresie?(Sprawdzaj miernikiem) Podaj resztę sprzętu wraz z temperaturami podczas grania. Na pewno dobrze podłączyłeś dodatkowe zasilanie do grafiki? Spróbuj obniżyć taktowania karty o ~250Mhz i sprawdzić stabilność. (stawiam na zasilacz) Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 29 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2009 termometr to cyfrowy woltomierz z termoparą fakt napięć nie mierzyłem bezpośrednio bo w pomiarach z płyty wszystko było ok (zresztą zestaw przeliczony z pc-kalkulatora jako całość pobierać powinien max 2/3 wydajności na liniach 12V) ale postaram się zrobić pomiary dziwne ale w google spotkałem wiele postów z tym samym problemem z różnymi kartami 4850 różnych producentów - ba nawet w konfigu z zasilaczami 700W (???) komp zimny nie więcej niż 50oC (pomiar z płyty głównej -więc orientacyjny) procek E6300 też w zasadzie zimny (obciążone pół godziny zapętlonym pcmarkiem) pamiąci (markowe) nie wykazaują odchyleń (nic nie było kręcone, a stery w tym catalisty z ccc najnowsze) po drugie 'nie wykrzacza się' tylko przestaje nagle wysyłać obraz na monitor - wszystko działa w tle - pierwszy raz widzę takie cuda Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Odinstaluj sterowniki i zainstaluj bez panelu CCC. U mnie potrafi się wysypać dlatego go nie mam. Po prostu gdy podniosę taktowanie choćby o 1Mhz to po np. 10min obciążenia sterowniki się resetują. Bez CCC wszystko OK. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 nic 2 razy winda stawiana z formatem dla pewnosci raz z CCC potem bez tego badziewia - dalej to samo postaram się pożyczyć 600W tagana bo na str Ati jakoś dziwnie brak dedykacji 450W zasilaczy do tej karty (tak jak napisałeś wcześniej -może zasilacz za słaby - a niby suma to 30A na 12V) Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Nie chodziło mi o moc zasilacza, ale jego ewentualną usterkę która mogła obniżyć jego moc. Ale bardzo dobrze że zaczynasz od sprawdzenia tego podzespołu. Możesz także do kolegi zabrać Radeona i u niego sprawdzić czy nie występują takie problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ja ten temat założyłem dopiero jak wypróbowałem wszystkie inne znane mi sztuczki i kruczki (właściwie jestem zielony w tym temacie - trochę poczytałem tu i tam i tyle) ps) kumpel ma Gforca więc mowy nie ma aby mi pozwolił stery od Ati zainstalować już deklaracja wypożyczenia zasilacza kosztowała mnie błaganie na kolanach i jęczenie pod drzwiami Cytuj Link to post Share on other sites
pablosik 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 miałem ten sam problem i oddałem na gwarancję - karta uszkodzona jeśli zmiana sterów nie działa na te np od producenta karty, albo też na jakieś starsze to pozostaje im ją oddać z dokładnym opisem usterki. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 karta zamawiana przez net więc mogę ją jeszcze nawet zwrócić ... ale nie lubię robić z mordy cholewy jak jest sprawna, a np zaproponują mi zuuuupełnie inną, a ta także zrobi to samo -to na kogo wyjdę? wybierałem rozsądnie, przeanalizowałem zakup, więc chcę być pewny, że to wina karty, a nie np zasilacza! ps miałeś tak samo??? tzn 3dmark 2005 zwiecha (min rozdielczość wszystkie bajery AA itp powyłączane) a 2003 wszystko na max detalach ok? dziwne to .... Czym się te 3dmarki różnią ???? czym różni się NFS z 2004 roku od tego z 2008???? poza większą ilością szczegółów? Cytuj Link to post Share on other sites
pablosik 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 w bardziej wymagających grach czarny ekran:) przy jakiś tam testach czarny ekran. U mnie karta zaczynała wariować gdy temperatura robiła się wyższa więc zaobserwuj czy tak nie jest. Dodatkowo sprawdź czy jak się zrobi czarny ekran to czerwona diodka nie świeci się na karcie mówiąca o tym że się karta wyłączyła chroniąc się przed przegrzaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
caprica 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 mam dokladnie ten sam problem na radeonie 4850 vapor-x, temperatury sa ok, buda dobrze chlodzona, zasilacz chieftec 400w dosc dziwne jest ze np w gridzie po kilku godzinach grania wszystko ok a nastepnego dnia po 30 sekundach black screen... 3d marka 06 raz karta przechodzila raz nie, inne gry np. cod 4, dragon rising, assasins creed chodza bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 patrzyłem na wyniki atiz GPUclock / GPUmemclk / GPUtemp / GPUdispo / GPUmemo /shadercore 625/990/56/56/62/56,5 black screen atiz zatrzymał rejestrację na 200/6393,8/-1/32767,5/32767,5/32767,5 dodatkowo zrobiłem zrzut ekranu w ciemno z zapisem na HDD... a tam info IDirect3DDevice9 Present failed Device lost (D3DERR_DEVICELOST) Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Myślę że to jednak karta jest walnięta. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 a co oznacza IDirect3DDevice9 Present failed Device lost (D3DERR_DEVICELOST) wie ktoś ???? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 30 Października 2009 Udostępnij Napisano 30 Października 2009 "Zgubił urządzenie 3D" Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2009 zgubił ... ale kto ... direct 3d czy catalist? może to być jednak błąd w sterach.... i czemu gra lub benchmark nadal (mimo to) w tle chodzi? ---------------------------- chieftec na jednej ze stron znalazłem natężenie przy napięciu +12V1 14.00 A* natężenie przy napięciu +12V2 15.00 A* *wartość maksymalna może tu tkwi problem ??? :help: z rozdzieleniem mocy na liniach? ---------------------------- ale na zenfist.pl -najlepiej opisującym zasilacze sklepie Chieftec GPS-450AA-101A Obciążenie dla linii +3.3V i +5V: 145W Obciążenie dla linii +12V: 348W Standard wykonania: ATX12V v2.0 Charakterystyka prądowo-napięciowa: +3.3 V: 28A +5 V: 30A +12 V1: 14A* +12 V2: 15A* -12 V - 0.5A +5 Vsb - 2.0A * - nie więcej niż 29A Cytuj Link to post Share on other sites
caprica 0 Napisano 31 Października 2009 Udostępnij Napisano 31 Października 2009 watpie aby to sie tyczylo zasilki, moze to jakis konflikt sterow z "czyms" ? juz dosc dawno nie mialem black screena ale gralem aby w soldata Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 19arek93 No normalnie masz szósty zmysł Jestem pod wrażeniem Ponieważ zasiłki nie udało mi się wypożyczyć na próbę podmianki Odłączyłem, co się dało i..... Z jednym HDD wszystko śmiga bez problemów Dalej pozostaje pytanie, co jest z tym zasilaczem? max pobór mocy niby 201W obciążalność obliczona max total max-stress18A (15,1A na linii 12V) a zasilacz nie wyrabia???? Dziiiiiiiiiiiiiiiiiwne Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Przypadkiem nie podłączasz grafiki i zasilania procesora pod jedną linię? Poszukaj informacji jaki kabel odpowiada za jaką linię. Grafikę podłącz pod tą najmocniejszą +12v i nic innego. Chociaż może chodzić o ogólną moc zasilacza. Przed wymianą jednak postaraj się o test na jakimś mocniejszym zasilaczu. Jeśli już się zdecydujesz to taki zestaw spokojnie pociągnie np. Corsair CX400, lub OCZ Fatal1ty 400(podobno dość głośny). Z nieco droższych to Corsair VX550 (496w na +12v i tylko jedna linia!). Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 @UP 99% zasilaczy ma jedna linie 12V Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 @UP 99% zasilaczy ma jedna linie 12V No bez przesady z tymi procentami... A jak już ma jedną to na tyle mocną że wystarczy na kartę i procka, bo jak są rozbite na dwie to chyba logiczne że są słabsze ale razem dawały taką samą moc jak jedna(no niekoniecznie taką samą) Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 2 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 @UP 99% zasilaczy ma jedna linie 12V z tych po 30-40zł może i tak. Przejrzyj oferty sklepów i zobacz jak jest dziś. Dość mało firm stosuje pojedyncze linie w zasilaczach oprócz Corsaira. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Przypadkiem nie podłączasz grafiki i zasilania procesora pod jedną linię? Poszukaj informacji jaki kabel odpowiada za jaką linię. Grafikę podłącz pod tą najmocniejszą +12v i nic innego. Chociaż może chodzić o ogólną moc zasilacza. Przed wymianą jednak postaraj się o test na jakimś mocniejszym zasilaczu. Jeśli już się zdecydujesz to taki zestaw spokojnie pociągnie np. Corsair CX400, lub OCZ Fatal1ty 400(podobno dość głośny). Z nieco droższych to Corsair VX550 (496w na +12v i tylko jedna linia!). wykonując kilka kombinacji stwierdzam, że problem, tak jak piszesz, jest na styku zabezpieczenie zasilacza do gwałtowne skoki poboru mocy karty graficznej w rezultacie włącza się zabezpieczenie samej karty graficznej nawet pomimo odłaczenia wszystkiego co się dało w max detalach potrafi się raz na kilkanaście razy wyłożyć akurat przeglądałem oferty... - wybór padł na ten ostatni właśnie dla tej jednej baaardzo mocnej lini ... niestety nie dziś bo kasy brak Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 3 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Niemniej upewniłbym się czy to na pewno zasilacz. Puki nie masz pieniędzy na nowy staraj się o zdobycie innego do testów. Takie objawy może dawać również uszkodzona karta. Cytuj Link to post Share on other sites
voodoo 0 Napisano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 postaram się wysępić lepszy zasilacz na kilka godzin spróbuję jeszcze dowalić duuuży elektrolit w linię 12V do karty co jeszcze i jak mogę sprawdzić? :help: Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts