Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam zamierzam wymięć mój stary PC na nową wydajną maszynę głownie aby wycisnęła GW2 w Full HD.Chciałbym was poprosić o pomoc w skompletowaniu sprzętu.

Jak wam się wydaje dobrze jest dobrany czy w tej cenie można uzyskać coś wydajniejszego.Niestety nie mam zbytnio budżetu tylko te 2500zl jeszcze i tak muszę uzbierać bo nie mam pełnej kwoty http://forum.guildwars2.com.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png i po sprzedać części z starego PC. Jeszcze w i5 chciałbym uzyskać OC bez zamiany napicia chyba się da to zrobić do 4,5 GHz ale to dopiero później bo i tak będzie musiał dokupić dobre chłodzie.Raczej proc bez OC wyciśnie dobrze fps w Full HD jak już poprawią optymalizacje.A co myślisz o tej płycie będzie lepsza pod OC proca i karty??

Jeszcze do tego zasilacza jego moc wystarczy czy w tej cenie znajdziemy coś wydajniejszego ...

Intel Core i5-2500K /3.3GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ - 800zł

MSi Z77A-G43 - 370zł

Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey - 180zł

XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU - 270zł

Sapphire Radeon HD7850 2GB DDR5 BOX -930 czy Radeon HD7850 GB GV-R785OC-2GD-1030zl

Cooler Master Elite 430-150zl

SilentiumPC Fortis HE1225 -120zl

Posiadam dysk i napęd dvd.

Cena całego zestawu przekracza budżet wiec chodzenie proca będzie musiało poczekać bo od razu nie będę robił OC wiec trochę z i5 na BOX potrzymam dopóki nie uzbieram kasy albo zrezygnuje z i5 i dam i5 2400 (600zL)ale nie wiem czy to mam sens ale tutaj już raczej chodzie nie będzie potrzebne.Zależy mi na jak najszybszym zakupie kompa wiec pierwsze kupie 2400 a później za jakiś rok wymienię na lepszy procesor bo raczej kartą to nie ma co se przejmować.Proszę o wasze porady.

Posiadam dysk i napęd dvd.

Możesz rozważyć Asrock P67 Pro 3 Gen 3lub zostawić to którą masz.

Sapphire Radeon HD7850 możesz dostać za 909 zł na agito.pl

http://www.agito.pl/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-7850-2gb-ddr5-pci-e-box-84-556644.html

Zostaw i5 2500k.

weź radeona 7870

Autor już ma problem z domknięciem zestawu, a z 7870 to niewykonalne.

Edytowane przez blacklizard

Co myślcie o Radeon HD7850 GB GV-R785OC-2GD?

opinia z innego forum

- wydajnościowo ciutkę lepiej niż szafirki, jeszcze lepsze chłodzenie i mniejszy pobór prądu - a cena często ta sama. Ten chip jak się okazuje po prostu potrzebuje większych powierzchni (wersje GB są potworami, mamy o tyle szczęścia, że najlepszy GB GV-R785OC-2GD jest na polskim rynku dostępny."

Edytowane przez bendzik77

Czy ja wiem ja mialem szafirka i dobre wydajne chlodzonko, nie szlyszalna i dobre OC

Sapphire 7850 2GB, bez OC, bez problemu kręci się na 1050MHz na rdzeniu w progamie AMD Overdrive.

opinia na temet płyty,chyba pozostanę przy MSI....

Asrock -

Ciut szybsza obsługa PCIe w CF da Ci odrobinę więcej (2 - 4 w przedziale 50 - 60) fps przy dwóch kartach i trzech monitorach 1080p. Niewiele, ale jednak.

Jeden slot PCI więcej (czyli start tuner + karta muzyczna). O ile w wypadku karty muzycznej to ma znaczenie, o tyle w wypadku tunera prądożerność staruszków jest na tyle duża, że lepiej kupić nowy i tak, więc przewaga znika

Możliwość podpięcia QuadCF - niestety to tylko teoria - po pierwsze wtedy trzeba myśleć o zupełnie innym zasilaczu, po drugie mało prawdopodobne, że będziesz się w ogóle zastanawiał nad podpięciem takiej opcji (dużo kosztuje taka zabawa), po trzecie ta płyta jest to w stanie obsłużyć najwyżej dla 7750 - inaczej kondensatorki wyfruną przez obudowę.

MSI - lepsza sekcja zasilania procesora - mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się delikatnego białego dymku przy OC.

I ja bym wybrał MSI - to co Asrock ma na + jest niemal niewykorzystywalne, a to co MSI to ty akurat potrzebujesz.

Bzdury koleś wypisuje ponieważ Asrock P67 Pro 3 Gen 3 nie obsługuje w ogóle SLi / CF to po pierwsze. Po drugie zobacz na ten test:

http://benchit.pl/rankingi/overclocking/cpu/Intel+Core+i5+2500K

Stabilne 5,1 GHz na tej płycie w dodatku z nie najlepszym chłodzeniem jakim jest Alphacool NexXxoS XP.

4,9 GHz ze Scythe Yasya.

Są to bardzo wysokie osiągi jak na i5 2500k. Zobacz na płytach za ile $ są wyniki nad i pod tymi które podałem.

Jest też 5,4, ale niepotwierdzone więc pomijam.

Edytowane przez blacklizard