Skocz do zawartości

Komputer, pytanie odnośnie zestawu

Recommended Posts

Witam.

Otóż mam pytanko, ponieważ zbliża się czas wymiany mojego dawnego komputera.

Moje fundusze to około 6 tysięcy na całość ( w tym win7 ).

Posiedziałem sobie trochę na necie i sam spróbowałem zrobić sobie zestaw.

Oto jego komponenty ( jest ich tylko 8[w tym os], ponieważ czytniki, dysk twardy etc. nadają się ze starego kompa i więcej mi tego nie trzeba ) :

Procesor: i7-3770k

Płyta główna: MSI z77a-g45

RAM: Corsair Vengeance (2x8GB) 1600Mhz low profile

Chłodzenie CPU: Corsair Hydro Series H100

Karta graficzna: Gigabyte GFX 680 2GB ( wybrałem tą ponieważ ma trzy wentylatory[radiatory, nie jestem pewien czy tak to się nazwa] a w pozostałych obawiałem się wysokich temperatur)

Zasilacz: Be Quiet! Pure Power CM730W lub Corsair 800w BOX - nie jestem pewien który wybrać, bo akurat na zasilaniu nie specjalnie się znam.

Obudowa: CoolerMaster HAF-912 plus

Więc teraz czas na moje pytanie, czy jest to w miarę dobry zestaw?

Czy mogę coś zmienić na lepszego w tej samej cenie bądź też podobnej etc.

Proszę więc o opinie i sugestie co do wyżej podanego zestawu.

Edytowane przez Fogzu

CPU: i5 2500k

Chłodzenie:Thermalright Venomous X + Enermax lub jakiś inny dobry wentylator

Płyta główna: Asrock Extreme 3 Gen 3

RAM: 8 GB możesz wybrać w zależnie do upodobań kolorystycznych / estetycznych

HDD: WD Caviar Green 2 TB

SSD: Samsung 830 128 GB lub Crucial M4 128 GB (Samsung jest szybszy)

GPU:

PSU: zależy czy ma być już na "przyszłość" pod przyszłe OC CPU I GPU + SLi / CF czy na teraz pod jedno GPU

Obudowa: Zależnie od upodobań

Edytowane przez blacklizard

Nie ma skąd masz takie informacje. Z tego co wiem to dyski SSD mają dużo większą żywotność niż 5-6 miesięcy do tego są nieporównywalnie szybsze w stosunku do HDD a przy takim budżecie to grzech nie kupić SSD. PC dostanie kopa nie tylko w systemie, ale także w działaniu programów czy gier.

Zamierzasz grać na 3 monitorach? Przy 6k można się pokusić o grafikę z najwyżej półki lub CF lub SLi i grać właśnie na 3 monitorach w full hd.

No dobra, powiedzmy że wam wierzę.

W takim razie co polecacie?

Bo jeżeli chodzi o OC to 2700k to dla mnie minimum jeżeli chodzi o procek, a jeżeli idzie o gpu to chciałbym wybrać między 7970,gtx 670 i gtx 680.

Tylko pytanie, czy 2700k OCnięty dorówna lub też przewyższy 3770k równie po OC?

Powiem szczerze to myślałem o 3 monitorach i mam w planach kupienie ich, lecz osobno, nie wszystkie ot tak, tylko po kolei. Nie potrzeba mi do nich SLI, ponieważ nie będę wymagał pracy na 3 monitorach tak jak na jednym, w przypadku trzech zadowolę się średnio-wysokimi detami. Dlatego też myślę nad 7970,670 i 680.

Edytowane przez Fogzu

Czyli mówisz, że i5 2500k starczy mi jako CPU by grać na 3 monitorach, a także by uciągnął mi wszystkie tytuły przez przynajmniej 2 lata?

Ale znów gtx 690 kosztuje ponad 4k więc 2k musiałoby starczyć na całą resztę, co nie jest wykonalne.

Edytowane przez Fogzu

Gdzie mogę być? W Polsce oczywiście.

Zależy. Fajnie by było gdyby ok 40+ na ultra albo high się trzymało( oczywiście w przypadku starszych tytułów lub tych mniej wymagających)

Edytowane przez Fogzu

Pisałeś, że 6k masz na nasze, więc mógłbyś być gdziekolwiek na świecie.

Odnośnie grafiki to musiałbyś rozważyć zakup 2 jak chcesz grać w najnowsze tytuły w 1080p na 3 monitorach w fps powyżej 30. W testach 7970 osiąga spokojnie ponad 70 fpsów na full, ale w Eyefinity to już jakieś 17, ale to także zależy od gry.

Właśnie przeczytałem to co napisałem - mój błąd.

W sumie to 5,5k bo 380zł na OS pójdzie..

Nie muszę koniecznie grać we wszystko na 3 monitorach.

Jak sprawdzałem testy to akurat takiego Wowa w którego też grywam jeden radek starcza na 3 monitory, nie wiem jak w przypadku innych gier.

W każdym razie jest jeszcze czas do namysłu.

Za 5,5k też można bardzo dobry zestaw złożyć.

Znalazłem na youtube filmik na którym koleś grał w BF3 na jednym 7970 i osiągał 50-60 fpsów tylko miał niektóre funkcje powyłączane. Niestety nie wiem ile w tym prawdy, bo nijak ma się to do innych testów jakie czytałem. Starsze gry powinny spokojnie wyciągać koło 30 fpsów lub więcej.

@EDIT:

Znalazłem taki test:

http://www.overclockersclub.com/reviews/xfx_sapphire_hd7950_3gb/14.htm