Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - za oknem 30 stopniowy upał - a ja chciałbym się upewnić czy temperatury mojego nowego laptopa są w porządku. Jest to lenovo y570 z procesorem i7 2670. Podczas spoczynku temperatura procesora wynosi około 45 stopni, pod najlżejszym obciążeniem skacze do około 52-60 stopni ( wedle odczytów programu jeden z rdzeni potrafi nawet złapać momentalnie 70 stopni - po chwili ma juz np. 48) Granie na nim do czasu kupienia podstawki chłodzącej sobie odpuszczę, bo temperatura szybko wzrasta do 70-80 stopni. Wszystkie temperatury mierzyłem programem speedfan. Niestety nie jestem w stanie podać temperaury panującej w pomieszczeniu - ale tak pi razy drzwi to zapewne jakieś 25 stopni (Celsjusza) - może nieco wyżej. Wobec tego, czy tak wysokie temperatury przy takich warunkach otoczenia są normą przy tym laptopie?

W zasadzie zaczynam podejrzewać, że coś jest nie tak, bo procesor przy pracy na przeglądarce ma cały czas 50-60 stopni.

Edit:

Zmierzyłem temperaturę w pokoju - 25 stopni. Procesor ma bardzo niestabilna temperaturę. Przy Chrome - 6 zakładek + chat fb średnio ma 45-50 stopni, ale zdarzają się momenty, w których wszystkie rdzenie łapią ponad 60 stopni (na kilka sec chłodzenie zaczyna wyć i wraca do średniej). W ustawieniach chłodzenia- zaznaczyłem maksymalną wydajność. Może mi ktoś doradzić czy to jest normalne, czy laptopa powinienem może oddać do serwisu? Mam go w zasadzie od piątku, z tym, że po zakupie miałem okazję go poużywać raptem 4h, bo wyjechałem do roboty, także dopiero dzisiaj przy nim usiadłem na trochę dłużej.

Edytowane przez Lightening

w domu jest około 28 w takie upały na 100%, jak otworzysz okno w dzien to i 30 :Dhttp://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y570.61961.0.html on wcale do chłodnych nie należy poczytaj i poprzeglądaj tą recke temp mierzyli przy otoczeniu 21 Aha jak słyszysz wentylator to znaczy ze chłodzenie działa jest upał i laptopy mają dużo większe problemy z temperaturą. Sprawdz programem hw monitor

Patrząc na test + dodając kilka stopni z pomieszczenia, którym pracuję, a ponadto uwzględniając fakt, że to jest i7, a nie i5 to może rzeczywiście temperatury są normalne. No cóż pozostaje więc kupić podkładkę chłodzącą, bo chyba bez niej się nie obejdzie.

Temperatury kilka minut po wyłączeniu Wiedźmina 2 na high:

http://imageshack.us/photo/my-images/844/tempwm.png/

Temperatury po 20min nic nie robieniu:

http://img826.imageshack.us/img826/30/temp2f.png

edit:

temp w pokoju: 27 stopni

edit3:

temperauty w trakcie grania w wiedźmina 2 na high, przy dłuższym graniu rosna bardziej:

http://img825.imageshack.us/img825/8478/temp3wv.png

Edytowane przez Lightening

No to dla płyty, karty i dysku temp. są w normie. Proc masz trochę gorący, ale też się tak mieści w normie dla Lenovo Y570, pewnie przy zastosowaniu lepszej pasty termoprzewodzącej temp. na procesorze powinny spaść. Zakup odpowiedniej podstawki też by nie zaszkodził, szczególnie że na nim grasz.

• Popieram 1

Nie wiem jak tam dokładnie to wygląda w Lenovo. Napisz do serwisu e-maila, że masz wysokie temp. na procesorze i czy mogą wymienić ci pastę temoprzewodzącą. I napisz zapytanie czy dadzą swoją czy musisz mieć własną pastę.

• Popieram 1