Skocz do zawartości

Problem z doborem paru podzespołów (~5500)

Recommended Posts

Witam,

Na dniach planuje zakup nowych podzespołów, aczkolwiek nie wszystkich - niektóre już posiadam

Zastanawiam się wciąż nad czteroma: płytą, pamięcią, chłodzeniem oraz zasilaczem. Co do procesora i grafiki jestem już pewien.

Teraz parę moich spostrzeżen. Zasilacz jest taki mocny bo planuje dalszą rozbudowę o taką samą grafikę oraz parę dysków i wentylatorów. Chce mieć swobode w podkręcaniu, dlatego 850W to dla mnie minimum.

Co do chłodzenia, długo myślałem, nad gotowymi zestawami wodnymi H100, H80 czy 920 Kuhler. Jednak poza większą przestrzenią w obudowie są raczej tak samo wydajne jak NH-D14. Zastanawiam się czy warto jednak skusić się na to wodne chłodzenie i wybrać wyższy ram (z radiatorami), czy pozostać przy Noctua. Nie ukrywam, że nie chciałbym aby całe okno w obudowie zakrywał ten wentylator. Co jest głośniejsze, takie wodne zestawy czy 3 wentylatory na Noctua?

Mam również problem z doborem pamięci. Nie wspominam już o ich wysokości ale samym modelu, bo nie wszystkie które są wymienione na stronie Asrock dla tej płyty można znaleźć w sklepach, a chciałbym coś sprawdzonego. Wygląda na to że wiele osób kupuje Corsair Vengeance (tylko nie wiem czy ten konkretny model, może jakieś Dominatory?). Jako że Ivy nie wspiera quad-channel, to czy nie lepiej jest wziąć dwie kości 8GB niż 4x4GB? 16GB jest mi potrzebne dla maszyn wirtualnych.

Tak wygląda mój obecny koszyk.

http://i.imgur.com/gW3pr.jpg

Ewentualnie mógłbym kupić 750W, ale w zasadzie to nie ma żadnego znaczenia, przecież 850W nie oznacza, że wykorzystuje aż tyle watów, a jest to jakieś zabezpieczenie na przyszlość (patrząc jak prądożerne są Radeony:) ). Akurat zasilacz jest tu najmniejszym problemem, pytanie co z resztą?

Proc zmień jak zależy Ci na 100 zł różnicy, jak nie to zostawe ten jeśli nie będziesz kręcił powyżej 4,6.

Na litość boską weź zasilacz 650 jeśli nie będziesz robił SLI/cross... Te 200 zł zaoszczędzone przeznacz na coś innego.

Chłodzenie wodne będzie porównywalnie głośne do Noctuii ale wydajnościowo będzie rzecz jasna lepsze...

Weź 2x8 ram tak jak mówisz.

Ewentualnie mógłbym kupić 750W, ale w zasadzie to nie ma żadnego znaczenia, przecież 850W nie oznacza, że wykorzystuje aż tyle watów, a jest to jakieś zabezpieczenie na przyszlość (patrząc jak prądożerne są Radeony:) ). Akurat zasilacz jest tu najmniejszym problemem, pytanie co z resztą?

Nawet 650 to się daje do 2 kart graficznych. Jesli kupisz 800 to bedzie pobieral tyle ile musi.Gdzie radeony pradozerne.

Dobra 550 pociągnie np XFX, lub seaosnic 520.

PZDR

W takim razie możecie mi polecić konkretny model zasilacza minimum 750W? Niżej uważam, że nie ma sensu schodzić, bo cena w zasadzie pozostaje taka sama, a prądożerność nie ma tu znaczenia.

Procesora rzecz jasna nie wymieniam, bo natwyne wsparcie dla PCI-E 3 jest niezbędne (nie, nie będę instalował żadnych patchy).

Więc już wiem, że wolałbym chłodzenie wodne, pytanie czy Corsair H100, H80, Antec 920 czy może coś innego?

Zważywszy na fakt, że muszą być pamięci 2x8GB, to czy możecie polecić jakiś model? Oczywiście może być z wysokimi radiatorami.

Może być taki?

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/corsair-ddr3-16gb2x8gb-1600mhz-vengeance-cl10,31227.html

Z góry dzięki

Edytowane przez SubZero

Nie no 1100 złotych to ja nie przeznaczne na chłodzenie wodne, myślałem nad tymi coolerami dla CPU bo zajmowały mało miejsca. Poza tym będę czesto wymieniał podzespoły więc rozwiązanie wodne dla całego kompa mija się z celem.

No to wracam do Noctua D14 albo Phanteks PH-TC14PE, nie jestem pewien które jest lepsze, aczkolwiek z testów wynika, że Phanteks jest lepszy. Może ktoś miał z nim doświadczenie?Albo inaczej, czy inwestycja w takie drogie wentylatory ma uzasadnienie dla Ivy Bridge? Nie są jakoś bardzo podkręcalne, więc może coś mniejszego?

Najbardziej zależy mi na doborze pamięci, może ktoś polecić dobry model? Czy ten który wymieniłem wyżej jest dobry?

Edytowane przez SubZero

Do gier wybierz i5 2500k. Do grafiki i7 2600k.

Zamiast Noctua możesz wziąć Venomousa X i Enermax , tak samo dobrze chłodzi i wychodzi sporo taniej.

RAM 8 GB do gier wystraczy. Rendering od 8 GB górę.

@up

Przecież Corsair Vengeance będzie kolidował z chłodzeniem CPU. Wybierz coś z niskimi radiatorami.

Będziesz podkręcał CPU i GPU? Jeżeli nie to można wziąć słabszy zasilacz. Tylko nie podkręcać i5 2500k czy gtx 670 to głupota.

Asrock Z68 Extreme 3 Gen 3 też jest dobrym wyborem lub Asrock P67 Pro 3 Gen 3, jak nie zamierzasz aż tak kręcić.

Edytowane przez blacklizard

Do gier wybierz i5 2500k. Do grafiki i7 2600k.

Czy ty w ogóle przeczytałeś mój pierwszy post? Raczej nie.

W zasadzie jedyne co było przydatne w twoim poście to wzmianka o chłodzeniu, ale jak tylko przeczytałem, że Venomous X nie ma nawet wentylatorów w zestawie to na pewno go nie kupię. Aczkolwiek faktem jest, że przy wysokich pamięciach nie zmieszczę Noctua D14.

Zostawię już wszystko i poszukam chłodzenia do tego zestawu. Szkoda, że 3/4 wypowiedzi dotyczy podzespołów o które w ogóle nie pytałem :) W każdym razie dzięki wszystkim za sugestie.