Skocz do zawartości

Problem Artefakty Graficzne .

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu w niektórych grach np: SC2 czy Wiedźmin 2 migają mi podczas rozgrywki czerwone kropki również co jakiś czas migają fioletowe i czerwone ekrany. http://www.youtube.com/watch?v=ocwZ52NME0E&feature=youtu.be na tym filmiku widać przykład mojego problemu , pierwszy około 0:03. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Mój PC

i7960 3.20GHz

Gigabyte GTX560TI Rdzeń fabrycznie podkręcony do 900Mhz.

8GB ramu DDr3

Win7 64bit

Zasilacz chieftec 600w .

Temperatura karty graficznej podczas grania nie przekracza 75 stopni zwykle 60-70.

Edytowane przez ZubenPL

Ściągnij sobie przykładowo msi afterburner i podbij jej napięcie.

Ale ten program chyba nie działa z kartami gigabyta ? A i jeszcze ale to bardzo rzadko(nigdy podczas grania w grę , zwykle przy przeglądarce) pojawia się na chwile czarny ekran i wyskakuje komunikat Sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność .

Dokładnie. Ściągnij Msi Afterburner, w ustawieniach odblokuj zmianę napięcia i przesuń suwak 'voltage' o jeden przeskok. Apply i testuj.

Spróbuje.

Edytowane przez ZubenPL

Obniżenie nic nie da. Wróć do domyślnego napięcia i obniżaj taktowanie pamięci.

Spróuje

____________________________________________________________________________________________

Obniżyłem jakieś 30mhz żadnej poprawy. Ustawiłem z powrotem domyślne taktowanie . Macie jeszcze jakiej pomysły ?

Edytowane przez ZubenPL

Jakie masz sterowniki? spróbuj jeszcze zbić taktowanie rdzenia.

Sterownikami się już bawiłem nic to nie zmienia.

zbij napięcia do ust ref.(822MHz rdzeń.1002MHz pamięć) jeśli problem nadal występuje to obstawiam uszkodzony rdzeń

Chyba już odpuszcze sobie to rozwiązanie i spróbuje zareklamować kartę graficzną.

za gorąca jest ta grafa :D

70 C przy gigabajcie to już są artefakty

nic z tym nie zrobisz

reklamacja nie wiele da

bo możesz mieć tak gorąco w pokoju że nie ma czym tej karty chłodzić :P

otwórz obudowę dołóż jakiś wentylek

pastę spróbuj zmienić

daj wentyle na 100% i sprawdź czy będzie różnica

• Popieram 1

Ehh, skąd ja znam artefakty i karte Gigabyte :) Miałem też problem z artefaktami, ale tylko przy podkręcaniu. Potem odpowiednio dobrałem napięcie, taktowania i wszystko śmiga jak należy :) A temperatury miałem bardzo w porządku,m w idle 30 stopni, w stresie 55 ;)

za gorąca jest ta grafa :D 70 C przy gigabajcie to już są artefakty nic z tym nie zrobisz reklamacja nie wiele da bo możesz mieć tak gorąco w pokoju że nie ma czym tej karty chłodzić :P otwórz obudowę dołóż jakiś wentylek pastę spróbuj zmienić daj wentyle na 100% i sprawdź czy będzie różnica

No w sumie w grach mniej obciążających kartę np: diablo 3 gdzie temperatura nie przekracza 60 stopni problemów nie ma. Jak i artefakty pojawiają się dopiero po jakimś czasie 2-5min więc to może winna temperatury. Obroty wiatraka mogę ustawić w tym Msi Afterburner ?

Czy jest program który pokazuje temperaturę karty graficznej podczas gry np: w prawym górnym rogu ?

Mimo ustawienia na maksa i tak temperatura skacze do 66stopni a artefakty wciąż występują , macie jeszcze jakieś pomysł jak to schłodzić? Mogę spróbować obniżyć taktowanie do standardu czyli 822Mhz ale nie wiem jakie napięcie dobrać ?

Edytowane przez ZubenPL

W w msi afterburner mozesz ustawic informacje o temp itp w rogu ekranu podczas gry :) Setting>monitornig i tutaj masz taką "tabelke" z nagłówkiem Graph. Klikasz po lewej stronie napisu GPU TEMPERATURE i pojawia się "ptaszek". :)

W w msi afterburner mozesz ustawic informacje o temp itp w rogu ekranu podczas gry :) Setting>monitornig i tutaj masz taką "tabelke" z nagłówkiem Graph. Klikasz po lewej stronie napisu GPU TEMPERATURE i pojawia się "ptaszek". :)

Dzięki.

Artefakty w wiedźminie 2 zaczynają się jak karta przekroczy 60 stopni a temperatura to zwykle jest powyżej 65stopni.

Skyrim(maks+ tekstury HD) żadnych artefaktów domyślne ustawienia wiatraka 60-63stopnie. Sprawdze jeszcze wiedźmina 2 na niższych detalach i StarCrafta 2(na maksymalnych)

Wiedźmin 2 minimalne detale i super niska rozdzielczość, temperatura 60-64 stopnie, brak artefaktów.

Diablo 3 55-58 stopni bez artefaktów.

StarCraft 2 58-60 bez artefaktów.

Występują głównie w W2 a tam jest najwyższa temperatura karty graficznej.

Przetestuje jeszcze pierwszego crysisa.

Crysis temperatura 67-70 stopni artefakty występują. Czyli ma pewność, wszystko jest spowodowane temperaturą karty graficznej . Jakieś rady jak mogę ją obniżyć ?

Edytowane przez ZubenPL