Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wydaje mi się że mój cpu odstaje obecnie od pozostałych bebechów i ogranicza moją grafę. Mam:

Phenom IIx4 970

asrock 970extreme 3

2x4gb ram

SSD ocz agilty 3 60gb

HDD 1TB WD

graf MSI 7950 OC

Rozważam zakup fx-8150 i mam ku temu następujące argumenty:

1. posiadam mobo am3

2. ceny CPU amd spadły dość mocno

3. mojego phenoma jeszcze dobrze sprzedam

Pytanie czy to mądre posunięcie, czy odczuję lepszy komfort pracy i czy moja grafa dzięki temu ożyje? a może przesadzam i mój phenomik jest wystarczający?

Sprzętu używam zawodowo (skład DTP i photoshop) oraz gram ale tylko w 1 tytuł- battlefield 3 gdzie fx ponoć nieźle wymiata).

Naczytałem tyle testów, że sam już nie wiem, proszę o wypowiedź znawców tematu.

Przesiadki na i5-2500 nie biorę pod uwagę (uważam, że to za duże koszta wymiany mb i cpu)

Jak byś zmienił płytkę na H61 kosztuje 150zł i do tego I5 2300/2320/2400/2500 to chyba lepiej byś wyszedł niż pchanie kasy w FXa.

Ale jak już chcesz to bierz tego FXa troche szybszy od phenoma x4.

Za swój procesor i płytkę spokojnie kupisz I5 na 1155 wtedy wyjdzie ci tylko kupic płytkę główną.

Edytowane przez Lordonos

nie no w grach lepszej wydajnosci nie uzyskasz juz na tej platformie

http://www.anandtech.com/show/4955/the-bulldozer-review-amd-fx8150-tested/8

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8120-6100-4100_6.html#sect0

na fxie to sobie możesz pograć ale w 3dmarki

Edytowane przez Bany_krk

mp 3 pokazuje że fx nie jest zły do gier

mp3 jest zrobiony na zmodyfikowanym silniku gta4

a ten silnik lubi duzo rdzeni bo jest po prostu beznadziejnie zoptymalizowany

wyjdzie UE.4 to sie zobaczy naprawde ile zasobow potrzeba pod granie

Edytowane przez Bany_krk

Nie sluchaj glupot ze nie odczujesz roznicy po przesiadce na FX bo piszą to goscie ktorzy cos tam wyczytali w necie a nie mieli stycznosci z tym procem , masz bardzo dobrą plyte glowną jesli chodzi o oc wyciągniesz z niego 4,5 jesli masz dobre chłodznie to i wiecej i odczujesz duzy przyrost, sprawdzone phenom 965 na fx 8150

• Popieram 2

Jesli zostajesz na tej platformie, to tylko X6 tutaj wchodzi w rachube, to by byla lepsza opcja.Bany dal link jak te cepy sie zachowuja w grach i chyba ni musze mowic ktory CPU dawal sobie rade lepiej.Nie bralbym pod uwage FX jesli chodzi o gry.....

Edytowane przez 06radcho
  • Popieram 1

Ja bym wziął tego Fx'a na twoim miejscu może niedługo gry będą potrzebować więcej jajek ,a wtedy będziesz zadowolony że wybrałeś Buldka ;]

Nie bede sie wypowiadal.........

Kolego 06radcho tylko ze x6 1090 lub 1100t bo nizej nie ma co patrzec jesli chodzi o gry chodzą niewiele taniej niz nowe fx 8 a oc na pewno nie zrobią takiego jak fx , mialem 1100t w tamdemie z 6870 spisywal sie swietnie oc4,2 lub 4,3 wiecej nie pujdzie i to byla dobra sztuka , jesli chodzi o fx zrobi wiecej a autor tematu ma dobrą plyte do oc , ja brał bym fx8150

Pytacie o zasiłkę: jest to OZC 600W 80+, chłodzenie spartan sillentiuma, OC mogę zrobić, do testów na 4.0 wykręcałem, lecz normalnie nie kręce bo lubię ciszę. Przesiadki na jakieś i3 nie biorę pod uwagę. W gry specjalnie też nie gram, nie licząc BF3, bo to jedyna gierka w którą gram ;-) FX-8150 jest tańszy od i5-2500, a wg testów osiągi są podobne raz na plus intela a drugi raz na korzyść amd, a więcej rdzeni przyda się podczas mojej pracy. Może ktoś ma tego fx-a i swoją opinię wyrazi?

fx żre więcej prądu, bardziej się grzeje, więc jeśli zależy Ci na ciszy nie ma to sensu. i5 2500 k pogoniony na powyżej 4 ghz zmiecie fx w kategorii wydajność/pobór prądu/temperatury/hałas. amd zapewnia cały czas o ukrytym potencjale fx, którego jakoś NIE WIDAĆ, patche do win 7 niewiele zmieniły, obecne wersje windows 8 nie różnią się niczym od wersji finalnych - ktoś jeszcze wierzy, że microsoft coś poprawi ? - przecież nie przeprogramuje od nowa systemu na kilka miesięcy przed premierą, a obecne testy szału NIE ZAPOWIADAJĄ!! nie kupuje się proca z powodu nie najgorszej jego wydajności w przypadku totalnie niezoptymalizowanego silnika jakim jest silnik nowego Maxa. Więc i5 lub i7 reszta nie ma sensu

thx wszystkim za opinie, chyba rozsądnie będzie poczekać na fx2 który może na września się pokaże, albo jakieś super promo amd zrobi w naszym pięknym kraju -w wakacje jest cash back i amd wraca kase, tyle że nie u nas... a tymczasem może oc...

• 1 miesiąc temu...

Jestem po wymianie proc z pII 970 na fx-8150. CZy jestem "szczęśliwym" posiadaczem buldka?? Jeszcze nie wiem. Pierwsze wrażenie nie jest zbyt dobre. Komp nawet fajnie chodzi, poprawiła się płynność pracy i szybkość ale:

1. spodziewałem się większego przyrostu mocy - w testach typu 3dmark, cinemabench jest to przyrost 20-30 %.

2. pojawiły się spadki płynności gry w Battlefield 3, których na poczciwym Phenomie nie było. Objawia się to tak iż mam 60-90 fps i potem spadek na 30 klatek i chwilowe cięcie. Nie dzieje się to często (dziś wystąpiło raz przez 5-6 s na 2 godz gry) jednak mając graty za kilka tysi moje wymagania od sprzętu są znaczne.

3. wskazania czujników temp z MB i CPU są dziwne, np. w chwili pisania tego posta czujnik pod CPU z MB wskazuje 31st, a sam CPU 10. W stresie jest podobnie -różnica rzędu 20st. I jak tu zrobić OC jak nie wiem jaka jest tak naprawdę temp?

4. nie wiem jak zrobić OC, podczas zmiany mnożnika na x23 komp po prostu się wyłączył. Chciałbym zrobić jakieś delikatne OC, nie wiem od czego zacząć? Czy należy wyłączyć tryb turbo i wówczas bawić się mnożnikiem?

5. kombinowałem z poprawkami od windy (kb/2646060) które niby poprawiają obsługę FX-ów jednak nie mogłem draństwa zainstalować. Wgrałem zbiór sp1, fx-owe poprawki nadal nie wgrywają się, a wydajność w 3dmarkt spadła o jakieś 50-100 pkt.

Proszę o jakieś mądre porady od posiadaczy FX-ów zwłaszcza, ale i nie tylko, bo jestem zawiedziony mimo mojej wielkiej sympatii dla AMD.

2. pojawiły się spadki płynności gry w Battlefield 3, których na poczciwym Phenomie nie było. Objawia się to tak iż mam 60-90 fps i potem spadek na 30 klatek i chwilowe cięcie. Nie dzieje się to często (dziś wystąpiło raz przez 5-6 s na 2 godz gry) jednak mając graty za kilka tysi moje wymagania od sprzętu są znaczne.

Mam kartę GTX 760 i procesor :

Typ procesora QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 965, 3400 MHz (17 x 200)

Wczesniej miałem dziadka GTX260 i po wymianie na GTX760 pojawiły sie w Battlefield 3 identyczne cięcia jak u Ciebie. I teraz się zastanawiam nad wymianą procesora bo wydaje mi się że silnik BF3 cos sie z AMD prockami nie lubi. Co w sumie potwierdza Twój post dzieki kóremu chyba podziękuję prockom z tej stajni.