bajker 20 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Muszę złożyć komputer dla szwagra, który studiuje budownictwo i cos tam kreśli w AutoCADzie. Poza CADem będzie wykorzystywany do obliczeń w Excelu, no i standardowo film/muzyka/internet/. Od przypadku jakaś gra (FIFA, wyścigi). Budżet niestety jest niezbyt duży bo najlepiej jakby się to zamknęło w okolicy 1500zł (maksymalnie naciągnięte do 2000zł). Generalnie ma być szybko, cicho i stabilnie Proszę o jakieś sugestie, może się komuś będzie chciało zrobić zestaw w morele to bym miał trochę łatwiej Takie ogólne założenia: Buda: mini/mikro, prosta, bez świecidełek, z bezpiecznym zasilaczem (!!!) CPU: i3 / AMD / Llano (?), raczej nie będzie kręcony GPU: brak jak jest zintegrowany lub coś budżetowego MOBO: Gigabyte/Asus (jakoś tak mam sentyment, może być coś innego jak jest lepsze) z SATA3 i USB3.0 RAM: 2x4GB, jak nie starczy kasy to 2x2GB HDD: myślę ze 500GB wystarczy, jako że to będzie dysk główny to jak najbardziej wydajny i cichy No i nagrywarka DVD Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Buda: mini/mikro, prosta, bez świecidełek, z bezpiecznym zasilaczem (!!!) PSU i buda to dwa osobne tematy, ale żeby nie utrudniać Brutus 410 + Fortron Hexa 400 CPU: i3 / AMD / Llano (?), raczej nie będzie kręcony GPU: brak jak jest zintegrowany lub coś budżetowego jak grafa ma być zintegrowana to (biorąc pod uwagę budżet) tylko A8-3850 MOBO: Gigabyte/Asus (jakoś tak mam sentyment, może być coś innego jak jest lepsze) z SATA3 i USB3.0 pod llano lepsze asusy, mogę polecić F1A75-M RAM: 2x4GB, jak nie starczy kasy to 2x2GB przy llano warto się szarpnąć na szybkie pamięci daje to dość konkretnego kopa temu układowi HDD: myślę ze 500GB wystarczy, jako że to będzie dysk główny to jak najbardziej wydajny i cichy Barracuda 7200.14 lub Caviar Black ewentualnie tnąc koszty może być Caviar Blue 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) kupic uzywanego phenoma II x6 i potem reszte bebechow do tego spokojnie sie zmiescisz, bo juz kiedys to liczylem pod zastosowania pro bedzie jak znalazł Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Bany_krk Cytuj Link to post Share on other sites
bajker 20 Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 zrobiłem dwa zestawy i proszę o ocenę co poprawić, żeby było taniej albo żeby było lepiej w danej cenie: 1. Llano: http://www.morele.net/inventory/info/6iAHF9/ 2. i-3: http://www.morele.net/inventory/info/6MX8pe/ generalnie zostajemy przy zintegrowanej grafice. zasilacz jest z nadmiarem mocy pod ewentualną dodatkową kartę graficzna (może kiedyś w przyszłości coś pomyśli) choć nie wiem czy 400W by nie wystarczył. płyty główne - obie mają USB3.0 i SATA3 co do samych procesorów - ja sam osobiście z Llano jestem zadowolony ale nie wiem jak się sprawdzi w CADach. podbijam do góry wątek bo sprawa pilna... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 jeśli chodzi o zestaw z llano to spokojnie możesz wziąć tańszy 3850, w cenie różnica jest, a w wydajności praktycznie w cale, co więcej różnicę będziesz mógł dorzucić do brutusa, bo te wynalazki LC Power to nic ciekawego PSU wystarczy 400W Hexa nawet jak dorzucisz później radka 6670 do trybu dual graphics to spokojnie wystarczy Cytuj Link to post Share on other sites
bajker 20 Napisano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 jeśli chodzi o zestaw z llano to spokojnie możesz wziąć tańszy 3850, w cenie różnica jest, a w wydajności praktycznie w cale, co więcej różnicę będziesz mógł dorzucić do brutusa, bo te wynalazki LC Power to nic ciekawego PSU wystarczy 400W Hexa nawet jak dorzucisz później radka 6670 do trybu dual graphics to spokojnie wystarczy a jeżeli chodzi o zestaw na i3? bo CAD nie wspiera procesów 4 rdzeniowych tylko 2 i nie wiem czy nie bedzie lepszy i3? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 3 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) http://www.morele.net/inventory/info/sYjClJ/ mala, dobra obudowa, zasilacz cichy ze sprawnoscia 90%- idealny do takiego malego kompa opartego na apu. do tych zadan spokojnie da rade i do gierek tez starczy. Edytowane 3 Lipca 2012 przez wujashek Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts