Skocz do zawartości

iPod Touch do rozrywki poza domem?

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad kupnem iPoda Touch do rozrywki poza domem, wiecie, mini-konsolka do gier, słuchanie muzyki, oglądanie filmów (np. w samochodzie jadąc gdzieś daleko czy coś..), przeglądanie internetu.. Warto?

I jeszcze jedno - slot na karty MicroSD jest?

Slotu brak. Do muzyki jak najbardziej OK, do innych zastosowań moim zdaniem średnio. Jeżeli więcej filmów i gier niż muzyki rozejrzałbym się za nawet używanym IPadem. Ewentualnie jeżeli coś innego to może hmmm.. HTC Flyer (często można spotkać promocje).

Co do HTC Flyer znalazłem całkiem tanią propozycje, choć nie wiem czy w ogóle warto było by brać taki sprzęcik - http://allegro.pl/tablet-htc-flyer-16gb-1-5ghz-poznan-sklep-dluga-14-i2447441920.html. Trzeba by się dowiedzieć ile ma gwarancji, ile używany, otrzymać jakieś zdjęcia tego tabletu itd. No i wydaje mi się, że jednak do muzyki znacznie gorszy będzie od iPoda, no i w dodatku używany, a i na dwór wziąć taki sprzęt to problem, bo 7" się do spodni nie zmieści.. a 3,5" za to bez najmniejszych problemów. ;)

iPod Touch jest często uznawany za przenośną konsolę, czyż nie? Masa gier, do tego masa aplikacji, głównie przez system iOS 5 - mam racje? Więc czemu mówisz, że do innych zastosowań średnio? Filmów nie będę oglądał zbyt często, wyjazd na wakacje ewentualnie to sytuacja, która zdarza się kilka razy do roku - 2/3, więcej raczej tego nie będzie. Więc tablet typowo pod filmy nie jest opłacalny w tym wypadku.. co do neta, iPod chyba by mi wystarczył? Czy raczej ciężko?

Boję się, że iPod i tak będzie lepszy w odtwarzaniu piosenek, do tego jest mniejszy i lżejszy, posiada świetny soft, mnóstwo aplikacji... telefon już mam, więc nie potrzebna mi zmiana tego urządzenia ;P A co do tabletów, nie jestem przekonany co do ich wielkości... nie zmieszczę tego do kieszeni w spodniach, ciężej będzie to gdziekolwiek wynieść, a iPoda już za to nie. :)

Średni bardziej w kontekście zastosowań. Przenośna konsolka? Jeżeli do tytułów w stylu Angry Birds, czy Where is my water, też się sprawdzi. Jednak jeżeli w grę mają wejść jakieś FPSy czy inne ambitniejsze aplikacje to większy ekran, to sporo lepsze wyjście. 3,5 cala do przeglądania www przy nieco szerszych zastosowaniach, niż sprawdzenie pogody/przeczytanie wiadomości też brak rewelki. Soft to kwestia gustu. Sam wolę Androida jednak IPod to bardzo dobre urządzenie, głównie do słuchania muzyki, więc jeżeli to priorytet to sprawdzi się najlepiej, bynajmniej w tym budżecie i wśród urządzeń bardziej multimedialnych, niż po prostu odtwarzacze.

Mam Ipoda Touch 3G. Podoba mi się,ale może brakować opcji rozmów.

Ogólnie jest kamerka,aparat,ciekawy system. Wifi u mnie działa nieźle,można wejść na meila,pogooglować.

Gry też nie powinny źle chodzić,angry birds działa ok, inna gierka od EA także...

Fajnie,że jest kamerka z przodu i z tyłu. Jeszcze nie sprawdzałem, ale może da się zrobić wideo-rozmowę przez skype'a

Nigdy nie miałem smartphona,więc nie chcę ich jakoś oceniać,ale myślę że Ipod nie najgorzej z nimi konkuruje.

Filmów nie oglądałem,ze względu,że moja wersja ma 6GB, a szkoda mi zapychać miejsce...

Z wad,można się uczepić do baterii. Sam Ipod nie tykany może leżeć podejrzewam,że i z tydzień,używany do muzyki to o ile pamiętam według APPLE 40H(w rzeczywistości pewnie trochę mniej,bo w końcu niektórzy używają wyświetlacza,zmieniają utwory a nie lecą po kolei). W zależności od gry zużywa się energia baterii. Im lepsza optymalizacja, tym mniejsze zużycie. Ogólnie przy angry birds itp mało wymagających gierkach jest ok. Można grać i raczej się nie martwić, ale podobno przy bardziej wymagających bateria szybko schodzi.

A i właśnie. Nigdy nie miałem dobrego odtwarzacza muzyki,ale uważam że słuchawki od Apple jak i Ipod b.dobrze odtwarzają muzykę.

Może nie ma liczyć na cudy (urządzenie mobilne), ale myślę,że poziom jest ok. Nie słyszę trzasków,jakiś większych zakłóceń.

Jakość zależy też od formatu muzyki,ale ja słucham formatu mp3 bo nie jestem audiofilem a bardziej zależy mi na zajmowanym miejscu :P

Slotu pamięci brak (a szkoda), no i nie wiem jak z dostępem do internetu z różnych miejsc (Ipoda mam dość krótko)

To chyba tyle. Zdziwiło mnie też jak ten ipod jest cienki :D Jako użytkownik Samsung Solid ucieszyłem się z tego faktu.

Właśnie miałem okazje pobawić się i iPhonem i iPodem - myślałem, że różnica w wielkości będzie niewielka, a tu proszę, iPod bardzo cieniutki, choć iPhone też jest bardzo cienki i nie ma się do czego przyczepić, to ten zaś jest jeszcze lepszy pod tym względem.

Co do gier - niestety nie miałem okazji pograć, ale właśnie słyszałem nie raz, że iPody to już właściwie porównywalne są z przenośnymi konsolami ze względu na możliwości w grach i liczne gry/aplikacje na iOS. To prawda, że jest pod tym aspektem taki dobry?

No i muzyka, to najważniejsze. Oczywiście nie słucham muzyki jak leci, często zmieniam - 32GB jakbym miał brać było by okej, 8GB w telefonie to stanowczo za mało - wgrałem połowę listy, a tu jeszcze teraz nawet dochodzą nowe utwory, no i gdzie to mieścić? Fakt, słucham tylko wersji albumowych, MP3, ale jakość jak najlepsza, zazwyczaj 256kb/s albo i więcej, jak się da to szukam 320kb/s. Niewiele mam niższej jakości empetrójek. Więc miejsce jak najbardziej się przyda, a i na gry i aplikacje trzeba mieć.

No i ostatnie - jak to jest z aplikacjami i grami, mogę instalować do woli w pamięci masowej, czy są limity jakieś? Bo wiele słyszałem o limitach w smartphone'ach no i wolę zapytać.

1.Dokładnie nie wiem,bo moje gry ograniczyły się do Angry Birds,Duke Nukem 3D, Battleships.

Są to darmowe tytuły ale grafikę mają niezłą. Nie wiem jak z innymi bo rzadko gram.

2.Chyba nie jest źle zainwestować w więcej miejsca, Staram się oszczędzać i nie instaluję gier,aplikacji.

Albumy z muzyką zajmują mi średnio pewnie 90-100 mb na album.

3.Nie zapychałem jeszcze na maxa pamięci Ipoda. Instaluje na nim aplikacje przez itunes.

Nie wiem czy są limity. Jest podział na programy,muzykę,zdjęcia itp. i jeśli wrzucasz lub tworzysz jakieś pliki na ipodzie to one są grupowane i pokazuje ci że zajmują więcej miejsca.

Nie wiem co to limity pamięci masowej. Przez pamięć masową rozumiem ogólne miejsce na dane, nie wiem jak można je limitować.

Nie mam Smartphona więc nie słyszałem o tym. Mogę powiedzieć,że mój model ma kartę 8GB ale dostępne jest 6,43 (a raczej było),ponieważ część zajmuje system i aplikacje.

Sorry,że na mało pytań odpowiedziałem, ale jeszcze jestem ,,świeżym użytkownikiem''.

Z limitami chodziło mi, że np. tylko 1GB z tych 8GB możesz mieć na aplikacje, czy coś w tym stylu, ale pewnie tego nie ma - jednak wolę się upewnić.

Co do wielkości albumów, to niby 100MB nie dużo jak na jeden album, ale zdarzają się albumy po 200-300MB, a gdy mamy takich 20, to średnio mogą one zająć ze 3GB, u mnie 6GB na telefonie to sama muzyka. I nie mam miejsca na resztę piosenek, których słucham.

W każdym razie dzięki, jeśli kupię to poczekam na kolejną generację iPodów, końcem roku być może kupię. :)