Skocz do zawartości

Bardzo długa instalacja programów, .msi się nie instaluje.

Recommended Posts

• 3 tygodnie później...

U mnie wszystko działa bardzo dobrze...

Podobny problem miałem na poprzednim komputerze. Samo kopiowanie plików działało sprawnie, jednak próba instalacji z pliku mającego 150 MB i więcej to była masakra. Instalując MMO ważące 1,5 GB musiałem odczekać kilkanaście - kilkadziesiąt minut, nim proces ruszył do przodu.

Ogólnie warto zwrócić uwagę na ustawienia w BIOSie, ustawienia kontrolera dysków i samych dysków w Menedżer Urządzeń. Warto sprawdzić Intel Rapid Storage Technology (na stronie ASRocka), sprawdzić obciążenie procesora podczas kopiowania lub instalacji plików (jeśli jest wysokie, dysk może pracować w trybie PIO - http://pl.wikipedia.org/wiki/PIO ).

Być może jeden z dodawanych programów lub aktualizacja systemowa coś zmienia w systemie ? Może problem pojawia się po osiągnięciu określonego stopnia zapełnienia dysku ? Na poprzednim sprzęcie długo zmagałem się z tym problemem, ale ostatecznie pojawiła się szansa na zakup nowego zestawu, a poprzedni sprzedałem.

:(

• 3 tygodnie później...

Uwaga, uwaga :wariat: Ku mojemu zdziwieniu, po trwającej stosunkowo długo, ustnej perswazji (oczywiście dotyczącej instalacji, a w zasadzie jej braku) w stronę przeklętego komputera, dzisiaj przy instalacji pewnego programu, problem nie wystąpił. Aby sprawdzić czy faktycznie tak się dzieje ze wszystkim co chcę zainstalować, ściągnąłem i zainstalowałem kilka programów. Odbyło się to bez najmniejszych problemów :majkel: Śmiało mogę powiedzieć, że problem zniknął (mam nadzieję, że na zawsze). Może przyczyniła się do tego aktualizacja BIOSu, ale zrobiłem ją około miesiąc temu, więc nie wiem czy może to mieć jakikolwiek związek przyczynowo skutkowy :co: :co:

• 3 miesiące temu...

Widzę że nie jestem sam z tym problemem. W życiu bym nie obstawiał płyty głównej ale wychodzi na to że to całkiem możliwe

Sam posiadam ASRock z77 OC Formula. Wpierw miałem z77 Fatal1ty Professional i problem ten pojawił się po paru aktualizacjach systemu. Porty płyty padły i w ramach wymiany zaopatrzyłem się w z77 OC Formula i sytuacja po paru updatach Windowsa powróciła. Nie które "InstallShieldy" (nie wszystkie) wymagają parunastu minut aby pasek ruszył i dokończył instalacje i to właśnie ten problem.

W komputerze siedzi ssd Samsunga i hdd Samsunga. Nie ma znaczenia na który dysk instaluje.

Jestem natomiast pewien że problem jest związany z którąś poprawką do systemu!

Aktualizacja biosa również nie pomogła tutaj w niczym.

Witam ponownie, ja postawiłem na świeżo system i wyłączyłem od początku automatyczne aktualizacje systemu. Około miesiąca już mam ten system i wszystko jest ok. Wszystko instaluje się szybko i sprawnie. Nie wykonuje żadnych aktualizacji systemu. Pozdrawiam :)

Witam wszystkich.

Trafiłem na wasz wątek z wyszukiwarki. Od prawie roku zmagam się z problemem jaki macie. Cokolwiek chcę zainstalować, to proces instalacji zamiera. Zero obciążenia procesora i dysku i wisi tak sobie prawie godzinę. Po tej godzinie pasek postępu rusza z kopyta. Płyta główna też Asrocka!! Przez rok czasu miałem win7 i win8 na różnych dyskach.To co zauważyłem, to instalacje działają normalnie w trybie awaryjnym windowsa. Widocznie jakiś syf, który się ładuje przy starcie systemu blokuje instalacje. Podejrzewałem programy dawane z płytą: LucidVirtu, XfastRAM itd, ale po testach nie znalazłem winowajcy.Gdzie mogę podejrzeć i łatwo skopiować listę procesów, które się nie ładują w trybie awaryjnym, żeby łatwiej namierzyć intruza?

Pozdrowiania.

Edytowane przez artur-com
Gość nasciturus

Użytkownicy wyżej prawdopodobnie rozwiązali problem (zapoznałeś się z ostatnimi postami?).

1. W trybie awaryjnym jak i normalnym można podejrzeć procesy klikając kombinację klawiszy ctrl+alt+del następnie przejść do menadżera zadań i zakładki procesy.

lub

2. Drugi sposób na sprawdzenie procesów to: Start>>(w polu Wyszukaj programy lub pliki wpisać)cmd>>(wpisać w konsoli) wmic>>(następnie wpisać) process.

===============================================================

3. Programy, które uruchamiają się ze startem systemu można podejrzeć (i włączyć bądź wyłączyć) w sposób następujący:

Start>>(w polu Wyszukaj programy lub pliki wpisać)msconfig>>(zakładka) Uruchamianie.

Aby nie pisać ręcznie listy procesów można zrobić tej liście screena.

Pozdrawiam.

Edytowane przez nasciturus
  • 4 tygodnie później...

Witam ponownie. Problem POWRÓCIŁ :cenzura: . Nie mam już do tego siły. Zaraz założę temat zbiorczy dla osób, które borykają się z tym problemem.

Edytowane przez mi1996

Jeżeli faktycznie problem leży po stronie aktualizacji, to tak czy siak ASRock powinien o tym wiedzieć i coś z tym zrobić. Z drugiej strony nie do końca poprawnym zachowaniem jest nie instalowanie aktualizacji.

Temat zbiorczy dotyczący problemu długiej instalacji na płytach głównych ASRock:
http://forum.benchmark.pl/topic/71903-temat-zbiorczy-dotycz%C4%85cy-problemu-d%C5%82ugiej-instalacji-na-p%C5%82ytach-g%C5%82%C3%B3wnych-asrock/

• 2 tygodnie później...

miałem ten sam problem ... to samo MOBO , system 

i co ? .. 

znalazłem winowajce !

nikt by się nie spowiedziewał ale był to TuneUp Utilities !!!!

po odinstalowaniu trwającym około pół godziny i restarcie wszystko śmiga jak należy !

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...