Skocz do zawartości

Problem (chyba) z procesorem lapka i Vistą.

Recommended Posts

Witam,

aby nie owijać w bawełnę przejdę do sedna sprawy. Mam zastępczego lapka na dłuższy czas, z Vistą home premium. Mam problem z nim podczas włączania, który objawia się tym że proces ten trwa jakieś, mniej więcej, ponad trzy minuty do pokazania się czy chce się zalogować na danym koncie. Denerwuje mnie ta niedogodność ponieważ nie lubię długo czekać na uruchomienie systemu.

Drążąc ten temat wyłączyłem wszystkie zbędne wątki które są potrzebne zbędne podczas uruchamiania systemu, ustawiłem mu bootowanie na dwa rdzenie, i dalej tak jest. Może ociupinkę lepiej.

A zapomniałbym... Lapek to Toshiba Satellite L350 z Intelem Duo T3200 3Gb ram DDR2...

P.S W systemowym monitorze zasobów w zakładce CPU wykorzystanie maksymalnej częstotliwości ciągle siedzi na 50%. Nawet jak zmęczyłem procesor testem SiSoftware Sandra... Może w tym jest problem :D A może tak już jest z tym lapkiem :rotfl:

Ktoś ma jakieś rozwiązanie na ten "problem"?

Format jest rozwiązaniem ostatecznym, które należy omijać - to nie jest wyjście :D

Poszukaj w necie sposobów jak przyspieszyć start Visty, wyłączyć zbędne usługi, wywalić niepotrzebne programy, pozbyć się niechcianych procesów... U mojego dziewczęcia na lapku udało się zmniejszyć na Viście czas uruchamiania o około 1.5 minuty więc wszystko się da ;)

Zasyfionegy komp bardzo trudno oczyścić, musiałbyś wywalić mnóstwo niepotrzbenych aplikacji, usunąć zbędne wpisy w rejestrze, zdefragmentować rejestr, usunąć pliki przywracania, usunąć plik hibernacji, zdefragmentować jeszcze raz całość i wtedy może być po ludzku działał. Format rozwiązuje połowę z tych problemów. Uczciwy kompromis.

Nie mówiłem, że to będzie łatwe :D Komputery klasy PC użytkuję od 14 lat i formata z przymusu robiłem raz, a syfong był czasem nieziemski (mówię nie tylko o moim komputerze) ;) W innych wypadkach zmieniałem po prostu dysk na większy ;) Oczywiście format to rozwiązanie szybsze, acz nie zawsze najlepsze ;) Mając trochę czasu warto popróbować komputer podratować w inny sposób - nie zaszkodzi się a zyska się cenne doświadczenie. :)

mamy teraz wersję testową siudemki możesz zawsze spróbować wgrać wymagania ma te same co wista i zajmuje mniej miejsca na dysku tak naprawde nowy system microsoftu jest dobrze dopracowanym os i może się okazać że plastycznie dopasuje się do twojej maszynki poszukaj linku do http://www.microsoft.com/Windows/windows-7/default.aspx no i podziałaj ja bym skusił wersja testowa 90 dni chodzi rewelacyjnie pozdrawiam