Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Chciałbym kupić płytę główną podaną w temacie ze względu na to, że moja stara płyta główna nie daje mi możliwości podkręcania procesora. Tutaj właśnie chciałbym się zapytać czy ta płyta stawia jakieś ograniczenia odnośnie podkręcania CPU i (wogóle powinienem od tego zacząć) czy nadaje się do podkręcania procka?

Z góry dziękuję za pomoc :)

Nadaje się do podkręcania procesorów celeron i pentium,czyli tych posiadających 2 rdzenie.Na tych na rdzeniu wolfdale(45nm) płyta nie będzie ograniczała o.c procesora.Ustawisz szynę na 333mhz co przy odpowiednim dzielniku pamięci da ci 1333mhz na ramie i 3999mhz na procesorze przy mnożniku 13(celeron e3400 i pdc e5600).Z procesorami 65nm i quadami nie wiem jak będzie z uwagi na wyższe wymagania w stosunku do zasilania.Tego typu płyty nie są przeznaczone do podkręcania więc może być różnie.

Tylko używki.Nie ma nowych konstrukcji na s.775 robionych z dbałością o wymagających użytkowników,bo ci zazwyczaj już siedzą na 1366/2011/1155 lub amd.Szukaj czegoś tu na forum,czasem zdarzają się perełki :)

Topowe chipy do oc.na tej platformie to x38/x48 lub z popularnych p35/p45 inne są stosowane w tanich konstrukcjach i z oc quada może być różnie.

To jeszcze mam pytanie odnośnie chipsetów, obecnie mam: North Bridge – G41 Express, South Bridge – ICH7. Czy zmiana płyty głownej na płytę posiadającą inne chipsety niż te, które teraz posiadam w mojej płycie może spowodować jakieś problemy w funkcjonowaniu mojego sprzętu?

Jeszcze na marginesie chciałbym sie zapytać, czy nie ma takiej płyty z Gigabyte'a na micro ATX, bo te wszystkie, które podałeś są na ATX lub na ATX Form Factor, a to trochę lipa na moją małą obudowę :(

Edytowane przez Krustian95

Płyta o którą pytasz ma dokładnie ten sam chipset który posiadasz obecnie.Wymiana nie ma więc najmniejszego sensu.Myślę że 99%płyt dostępnych obecnie w sklepie jest właśnie na tym chipsecie.Jest to chipset budżetowy,stosowany w komputerach biurowych,ogólnego użytku.Płyty oparte o niego napewno nie zostały stworzone z myślą o wysokim oc.aczkolwiek procesory które domyślnie pracują na szynie 200 można na takich płytach spokojnie kręcić do ok 4 ghz a więc praktycznie do kresu ich możliwości.Z procesorami pracującymi na szynie 333 może być już problem ponieważ szyna musi pracować wtedy z wyższą częstotliwością a tego raczej te płyty nie potrafią,choć zapewne zdarzają się wyjątki.Dodatkowo w wypadku quadcore dochodzi duże zapotrzebowanie na prąd a więc jest wymagana odpowiednio mocna sekcja zasilania procesora czego w tych płytach także zazwyczaj nie uświadczysz.

Oczywiście to tylko teoria.Dopóki nie sprawdzisz nie będziesz wiedział.

Napisz jaką obecnie masz płytę.

Odnośnie chipsetów.Przed zakupem płyty musisz na stronie producenta sprawdzić czy obsługuje twój procesor.99% płyt opartych o p35/p45 czy x38/x48 będzie obsługiwać tego quada.Sprawdź też jaki typ pamięci obsługuje płyta.Skonfrontuj to z pamięciami jakie posiadasz,nie wiem czy masz płytę obsługującą ram DDR2 czy DDR3.Jeśli płyta będzie obsługiwała twój procesor i pamięci to nie będzie żadnych problemów.Czasem nawet windowsa nie trzeba przeinstalowywać(choć jest to zalecane).

Na twoim miejscu próbowałbym na tym co masz obecnie narazie.Sprawdź jakie fsb jest w stanie osiągnąć twoja płyta.Mnożnik procesora w dół i podnoś szynę fsb o 10 mhz.Domyślnie masz 333 na takiej pracuje ten quad.Jak dociągniesz do 400 masz 3ghz na procesorze to już będzie wydajny sprzęt.Oczywiście pamiętaj o temp.napięciach itd.do poczytania w necie.

Powiem ci szczerze że nie przypominam sobie zbyt wielu modeli na p35/45 w formacie mATX nie wspominając o x38/48.Zmień obudowę albo...platformę.Sprzedaj to co masz i kup i3 lub i5.Jeśli naprawdę się upierasz kup tą płytkę gigabyta.Większość płyt tej firmy posiada w biosie zakładkę InteligentTweaker gdzie w jednym miejscu masz zgrupowane wszystkie funkcje potrzebne do oc.Pamiętaj jednak o tym co pisałem wyżej,oc na tej płycie może być niezadowalające.Może osiągniesz 2,6ghz może 2,8 jeśli udałoby się 3 to uważałbym to za duży wyczyn.Powodzenia