Skocz do zawartości

Dylemat dotyczący zakupu lustrzanki :)

Recommended Posts

W tele skrócie :), przez długi, długi czas używałem Panasonica FZ8.

Aktualnie jestem na etapie rozglądania się za lustrzanką przez długi czas moją uwagę przykuwał canon eos 7d, coś w tym stylu:

http://allegro.pl/canon-7d-18-135-is-8gb-torba-aku-lad-menu-pl-i2380315234.html

Wybór opiera się tylko i wyłącznie na testach i filmach z YT.

Zależy mi na fajnej jakości filmów w full hd, przeczytałem też gdzieś że 7d ma opcje nagrywania filmów w czymś alla "slow motion" poprawcie mnie jeżeli się mylę :).

Oczywiście biorę też pod uwagę fotografowanie ( chociaż nie ma pełnej klatki- tyle czy moje laickie oko to wychwyci? )

Dodam że jestem 100% amatorem, chciałbym po prostu kupić nowy sprzęt na kilka kolejnych lat :)

Proszę o poradę czy jest sens wydawać tyle kasy ( będzie FV wiec -23% :) ), dla osoby która jest amatorem fotografii czy możecie polecić coś innej marki, ewentualnie inny zestaw niż ten który podałem wyżej.

Osobiście mogę ci polecić jako amator Canona 60D. Mam już go od ponad roku i nie widze w nim żadnych wad a do robienia prostych zdjęć z wyjazdów wystacza zupełnie. Kupiłem go z obiektywem 18-135mm i wydałem ok 4000zł w promocji. Tyle dla amatora to i tak chyba przydużo ;p

ja wyznaję zasadę, że lepiej zainwestować w jak najlepszy obiektyw a niekoniecznie w body.

w zaproponowanym przez ciebie zestawie obiektyw nie jest najwyższych lotów i IMO potencjał body nie zostanie wykorzystany. jeżeli decydował byś się na system canona (choćby dlatego, że lepiej wypada pod względem filmowania niż Nikon) to nie wiem czy nie lepszym wyborem byłby 60D i jakieś lepsze szkło. natomiast 7D jako taki uważam za udaną konstrukcje (choć nie pozbawioną wad).

zarówno 60D jak i 7D nagrywają filmy w FullHD ale "slowmotion" (60 klatek/s) jest dostępny w niższej rozdzielczości HD.

natomiast w systemie Nikona masz np D7000 + 18-105 VR i taki zestaw będzie kosztował w granicach 4500-5000zł. będzie to mniej więcej odpowiadało D60 + 18-135 (oczywiście w przypadku Nikkora zakres ogniskowych mniejszy ale za to obiektyw jest lepszy optycznie od Canona). z wyższych modeli Nikona następny po D7000 jest już półprof. D300S.

zobacz też jakie systemy mają twoi znajomi – masz wtedy dostępność do szkieł, lamp i innych gratów.

polecam tez lekturę:

optyczne.pl

fotopolis.pl

swiatobrazu.pl

różnica między 60D a 7D jest głównie taka czy sprzęt będzie na siebie zarabiał. Jeśli myślisz na serio o fotografii i chcesz zarabiać na niej do bierz 7D, zakup się opłaci, jeśli po prostu chcesz się przesiąść na coś fajniejszego to bierz 60d. Wybierając 60d z obiektywem 18-135 IS pozostaje Ci w kieszeni ok 1600, a z to już kupisz lampę błyskową lub kilka starych, ruskich stałek które są idealne do filmowania, czy też canon 35mm f/2, Tokina AT-X 35 mm f/2.8 PRO DX makro,

Pomyśl też o systemie micro4/3 a dokładnie o bezlusterkowcu gh2 który wg mnie po aktualizacji najnowszego softu jest lepszy niż 60d/7d, a do systemu micro4/3 możesz już przez odpowiednie konwertery podpiąć każdy obiektyw (af nie działa). Minus jest taki że matryca jest trochę mniejsza niż cropie canon'a bo przemnożnik dla ogniskowej wynosi x2 a canonie x1.6

ja bym polecił mało znanego i niedocenianego Pentaxa. sam posiadam (już leciwego k200d) ale w Twoim przypadku polecałbym Pentaxa K-r. razem z jakimś obiektywem typu 18-200mm. myślę, że to na dobry początek wystarczy.

a dlaczego Pentax? stabilizacja w korpusie, korpus jest szczelny - w sensie ma system uszczelek (odsyłam do strony producenta), wsteczna zgodność z obiektywami z bagnetem K - tutaj w momencie, gdybyś czegoś więcej oczekiwał od fotografii to za małe pieniądze można kupić manualną stałkę i próbować opanować tajniki manualnego nastawiania parametrów do zdjęcia; co prawda nie ma takiej szerokiej gamy obiektywów jak do Canona czy Nikona, aczkolwiek cenowo jestem przekonany, że złożenie zestawu, który spełni Twoje oczekiwania będzie dużo mniej bolesne. aaa. jeden minus Pentaxa: brak zasilania bateriami AA w standardzie, trzeba dokupić przejściówkę.

Troszkę wczoraj poczytałem, obejrzałem kilka filmów na YT, faktycznie fajnie nagrywa video, na allegro można kupić go z tym obiektywem za około 4600zł brutto+ ekstra jakaś torba, pamięć.

Nie chcę się zagłębiać w dane techniczne bo w większości nic mi nie mówią:>, może zakup aparatu będzie pretekstem do jakiegoś szkolenia:). Myślę że na początek zabawy z lustrem 60D+18-135 będzie fajnym wyborem...

Sam posiadam w domu Canona 550d. Co prawda jest to słabszy model od wymienionych poprzednio, ale ma zbliżone parametry i jak na swoją cenę robi rewelacyjne zdjęcia i filmy. Jeżeli chcesz to mogę podesłać ci kilka przykładowych zdjęć robionych 550d+kit. Jeżeli zamierzasz filmować ( zaznaczyłeś że filmy full hd ) to tylko Canon.

Witam. 7D nie nadaje sie dla amatora nie posiada on ustawien automatyki co dla nowicjusza moze byc bardzo irytujace.

7D ma tryby auto (łącznie z programem zielonym i zwykłym P), nie wiem o czym piszesz, chyba, że Ci chodzi o automatyczne programy typu "Pejzaż" "Portret" "Jedzenie" czy np. "Fajerwerki" ale chyba osoba, która kupuje taki aparat tego nie potrzebuje...

inne systemy praktycznie sie na rynku nie licza

nie zapominajmy o Sony/Minolta :)

PS. lufoto, niezłą szklarnie posiadasz :)

Edytowane przez bajker

widzę, ze jednak d60 zostaje :)

drugi zestaw lepszy - torba bardziej pakowna, karta szybsza (class 10) i większa.

w sumie nie wiem czy budżet 5k jest przekraczalny, jeżeli tak to rozważ zakup d60 z obiektywem:

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sigma-17-70-mm-f28-f45-dc-macro-os-hsm---canon.html

Edytowane przez bajker

Jesli fokusujesz sie na nagrywanie filmow to musisz myslec o w miare nowych lustrzankach. Napewno przyda sie tez jasny obiektyw, raczej stalka, lustrzanka ladnie nie zzoomujesz i tak. Polecam canona 550 lub nowszy, lub 60. Googlnij tez Magic Lantern. Nowe obiektywy canona stm nie sa warte ceny. Moze przydac sie external mic. Sony's af do filmowania dziala dosc dobrze, bylo sporo testow na YT. Nie zapomnij poradzic sie hamskich forumowiczow z optyczne pl

• 3 tygodnie później...

Posiadałem kiedyś ten obiektyw i go sprzedałem. Jest fajny ale jak robisz zdjęcia na polu. W pomieszczeniach już tak sobie. Obiektyw ogólnie jest rewelacyjny ale dość ciemny ale i tak nie ma jaśniejszych obiektywów w półce amatorskiej.

Rozwala mnie cena tego obiektywu, zastanawiam się nad podstawowym zestawu ze standardowym obiektywem. Przeglądam filmy na Yt i naprawdę robi *****iste filmy na standardowym obiektywie, na tym drugim robi miazgę :). Zdięcia też wychodzą ładnie tak jak mówisz na zamknięte pomieszczenia troszkę za ciemny....

• 2 tygodnie później...