lukas170893 0 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Witam;) chcialbym sie poradzic poniewaz nie jestem doswiadczonym overclockerem i nie wiem dokladnie co i jak. Wkrecilem procesor na 3293 mhz przez sama zmiane bus speed z 266 na 366 ale wiecej sie nie da bo system nie chce sie uruchomic i musze wyjac i wlozyc baterie w plycie i dopiero uruchomic zeby sie bios zrestartowal. i zaznaczam raz jeszcze ze zmienialem tylko ta opcje. reszta jest na auto. wiec moje pytanie co mam zrobic zeby wyciagnac wiecej bo slyszalem ze z tego procesora 3600 mhz nawet mozan wycisnac a plyta do oc jest dobra (przesiadlem sie z p5n-d ktora sie do tego nie nadawala) Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Podnieś napięcie Jaki masz chłodzenie? Sprawdź temperatury - nie powinny przekraczać 70 *C. edit: podnosisz napięcia w BIOSie przy opcji CPU Voltage Cytuj Link to post Share on other sites
lukas170893 0 Napisano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2009 tak wiem ze musze podniesc ale do jakiej wartosci???tandadowo jest 1.25v. chlodzenie mam standardowe a temp przy 3294mhz osiaga okolo 50 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
BaMpEr 1 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 50C w stresie czy w idlu ? Samo podniesienie napiecia nic nie daje , nie mozesz zadnej opcji w biosie zostawic na auto wszystko recznie wtedy wycisniesz duzo. Jesli chodzi o napiecie nie dawaj wiecej niz 1.4V - powyzej juz WC. Pozatym musisz podbijac napiecia na ramach , timingi ustawic jesli nie wyrabiaja itp Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Spokojnie może ustawić do testów 1.5 V, tylko na stałe aby było w granicach 1.4 V. Podnieś napięcie do 1.3 V i zobacz. Podnoś stopniowo i patrz na temperatury! Łatwo uszkodzić procesor przegrzewając go. Cytuj Link to post Share on other sites
hl1030 0 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 hmmm a ja bym proponował najpierw bez zmiany napięcia zbić taktowanie pamięci i myślę że jeszcze coś da się wycisnąć bez podnoszenia napięcia na rdzeniu, bo teraz to na pewno pamięci nie dają rady Cytuj Link to post Share on other sites
lukas170893 0 Napisano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2009 50 stopni jest przy obciazenu procesora. wlasnie jest problem ze nie wiem jak ustawiac bo opcji jest sporo napiecie procesora juz wiem do jakiej wartosci ale reszte nie bardzo skoro najlepiej wszystko byloby ustawiac recznie Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ustaw pamięci na jak najniższe i podnieś im napięcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts