Skocz do zawartości

Patriot DDR3 2x2GB Viper II Sector5 1600MHz pomyłka sklepu?

Recommended Posts

Kupiłem takie pamięci dokładnie w tym sklepie:

http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/patri ... 366:300060

Podane timingi

7 - 7 - 7 - 20

a jak przyszły to jest napisane na nich tak:

PVV34G1600LLK

8 - 8 - 8 - 24

czy to jakaś pomyłka czy to jest gorsza (tańsza) wersja?

Czy jest duża różnica w wydajności?

Co radzicie w przypadku pomyłki odesłać do sklepu czy nie warto zawracać sobie tym głowy. A może tak ma być?

Pozdrawiam

No nie da się ukryć, że na stronie Agito podają CL 7, ale możliwe, że timingi na kościach to wartości domyślne a 7-7-7-20 to optymalne (najkrótsze możliwe) opóźnienia jakie można osiągnąć przy podbitym napięciu. Ściągnij program CPU-Z i w zobacz w zakładce SPD jakie te kości mają parametry. Jeśli wg. SPD można je ustawić na 7-7-7-20 to tak je ustaw w biosie i sprawdź czy działają (zorientuj się jakie jest maksymalne bezpieczne napięcie dla tych ramów i takie ustaw).

PS. nawet jeśli nie uda ci się osiągnąć krótszych timingów to nie ma się czym specjalnie martwić, różnice będą marginalne.

Tyż prowdo, ino ja tam na podanej w linku stronie Agito nie widzę informacji o timingach (tylko CL7). Ale jeśli faktycznie dostałeś towar niezgodny z opisem towaru zamawianego to widły i pochodnie w dłoń i ruszaj na siedzibę sklepu. A poważnie to zadzwoń i wyjaśnij sprawę, nieco ich opier**l, ale bez przesady, bądź kulturalny, powinni zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie. Agito cieszy się dobrą opinią i nie słyszałem jeszcze żeby walili w chu*a.

Odpowiedź ze sklepu AGITO:

Witam. Uprzejmie informuję, że dostawca towaru zmienił specyfikację dostarczanych pamięci. Bardzo proszę o informację czy życzy Pan sobie zwrot towaru czy może w ramach rekompensaty zgadza się Pan na anulowanie kosztów transportu przy następnym zamówieniu.

A tobie też tak napisali? No ja się zdecydowałem na dostawę za darmoszkę bo pewnie coś kupię a pamięci i tak chodzą szybko. Wogóle po przesiadce ze starego kompa na nowy to kosmos! Aha i teraz Agito zmieniło opis tych pamięci na CL8 a CL7 są niedostępne. U mnie cpu-z czyta je jako 7-7-7-20