Skocz do zawartości

Pomysł na upgrade komputera?

Recommended Posts

Serdecznie witam wszystkich Użytkowników.

Jako absolutny nowicjusz na forum zwracam się do Was z prośba o rade.

W ostatnim czasie naszła mnie ochota aby coś zmienić w swoim komputerze. Moja aktualna konfiguracja wygląda następująco:

CPU: Intel Core 2 Duo E6400 2.13GHz@3.0GHz

MOBO: Gigabyte GA-965P-DS4 rev 1.0

RAM: 4 x 512 MB GEIL 667MHz CL5

GPU: Gainward GeForce GTS 450 GS 1GB

HDD: Samsung SpinPoint F1 hd322hj

PSU: TAGAN 420W

Całość zapakowana do obudowy Coolermaster Centurion 534 Lite.

To co na pewno chciałbym zmienić to obudowa i dodatkowo musi być to mini tower. Wstępnie wybór padł na Fractal Design ARC Mini - jeżeli ktoś z użytkowników miał styczność z tą obudową chętnie poznam jego zdanie na jej temat, Wtrące tu jedynie że, wygląd obudowy przypadł mi do gustu:). Budżet jakim będę dysponował to ok 1000PLN+kaska ze sprzedaży płyty głównej, procesora oraz pamięci(mam nadzieje ze taki zestaw uda się sprzedać w okolicach 300PLN), nie zakładam wymiany karty graficznej, dysku i zasilacza. Co do reszty sprzętu licze na wasze interesujące sugestie.

Ja wstępnie stworzyłem konfiguracje jak możecie przeczytać poniżej:

Procesor: Intel Pentium G620 /2.6GHz, 3MB, LGA1155, BOX - 235PLN Płyta główna:

AsRock Z77 Extreme4-M /intel Z77, LGA1155 - 499PLN - ktoś miał styczność z ta płytą, warta swojej ceny?

RAM: Patriot 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Signature KH - 199PLN

Obudowa: Fractal Design ARC Mini - 330PLN

W całości zestaw mieści się w zakładanym budżecie.

Od razu małe sprostowanie odnoścnie płyty głównej: docelowo chciałbym aby trafił tam procesor Intel Core i5-2500K a tak w proponowanej konfiguracji będę musiał poczekać do:(opcja optymistyczna) wrzesień-październik albo(opcja pesymistyczna) styczeń-luty i wtedy nastąpi zakup odpowiedniego procesora.

Oczywiście chętnie rozważe wszystkie inne Wasze pomysły zarówno na platformie intela jak i AMD.

Uprzedzając pytania komputer w ostatnim czasie służy mi głownie do przeglądania internetu, zabawie z accessem oraz w wolnych chwilach Starcraft'owi 2. Nie będę ukrywał żę, w najbliższym czasie chciałbym zagrać w Max Payna 3 oraz Battlefielda 3 (gram w niezbyt wysokiej roździelczości ekranu 1440x900).

Kończąc czekam na wasze pomysły oraz rekomendacje co do zestawu, konstruktywnej krytyki również chętnie wysłucham.

Pozdrawiam heniek1986

Edytowane przez heniek1986

Intel:

Mobo:Gigabyte GA-Z77M-D3H 390zł

Proc:Intel Pentium G840 290zł

Ram:A-Data GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, Radiator 200zł

Obudowa:Jeśli ci się podoba tamta to proszę bardzo Fractal Design ARC Mini 330zł

Tu jak mówisz zmienisz proca na I5 2500K

Amd:

Proc:AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 410zł

Mobo:ASRock 880GMH/U3S3 310zł

Ram:A-Data GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3, CL9, Radiator 200zł

Obudowa:Jeśli ci się podoba tamta to proszę bardzo Fractal Design ARC Mini 330zł

Tu byś musiał kupić:AMD Phenom II X6 1045T

Bez zmiany procesora Amd wygrywa a później już wygrywa.

Edytowane przez Djmnich

Właśnie przyglądam sie zaproponowanym konfiguracja,

Czy nie masz wrażenia że, płyta Gigabyta jest troche "tandetnie wykonana"?

U tego produceta chyba tylko płyta G1,Sniper M3 w formacie mATX wydaje się być godna uwaga, no ale ta cena :(

Zestawowi AMD musze się jeszcze przyjrzeć.

Płyty bardzo podobne do siebie. Na korzyść asrocka przemawia obsługa SLI oraz możliwość podłączenia 5 wentylatorków do płyty. Ale to udało mi sie dojrzeć w instrukcjach płyt, w wolnej chwili poszukam jakiejś recenzji płyty MSI.

Ale Asrocka nie zmieścisz do swojej obudowy.

Ten zestaw możesz uaktualnić do:

CPU np Core™ 2 Duo E7500 2.93 GHz lub Core™ 2 Extreme QX9650 3.0 GHz

Płyta obsługuje max 8 Gb wiec przy XP 32bit to max ~3Gb lub XP 64bit wykorzystaćpłyte na maxa 4-8 GB

Ale jak wspomniełeś masz juz na oku coś innego to ww można wsadzić w karty histori, i dać innemu pomodować i wycisnac maxa z tego zestawu.

Ten zestaw możesz uaktualnić do: CPU np Core™ 2 Duo E7500 2.93 GHz lub Core™ 2 Extreme QX9650 3.0 GHz Płyta obsługuje max 8 Gb wiec przy XP 32bit to max ~3Gb lub XP 64bit wykorzystaćpłyte na maxa 4-8 GB Ale jak wspomniełeś masz juz na oku coś innego to ww można wsadzić w karty histori, i dać innemu pomodować i wycisnac maxa z tego zestawu.

Niestety płyta nie obsługuje żadnego z procesorów które wymieniłeś, jest w wersji 1.0.

Chyba ze udało Ci się odpalić na płycie w tej wersji w/w procesory.