Pental 0 Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Witam. Niebawem (za kilka miesięcy) planuję sobie wydać od 2k do 4k zł na nowego kompa. Chciałbym, aby zakup był przyszłościowy. Nie chodzi mi koniecznie o OC i inne zabawy, ale także o dokupowanie kolejnych części w przyszłości. Z tego względu, wydaje mi się, że obecny zestaw, który ma się mniej więcej tak: tandetny zasilacz i obudowa, AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2,7GHz, dysk 160GB, 2GB ramu oraz GeForce 9800 GT 512MB nie nada się do niczego (no chyba, że coś uda mi się sprzedać). Komputer przede wszystkim powinien odpalać najnowsze tytuły, najlepiej na maksie (moim marzeniem jest pyknięcie sobie w BF3 na multi z piękną graficzką, ale nowe gry są jeszcze bardziej wymagające), choć nie wiem, czy budżet na to pozwoli. Zastanawiam się, ile kasy przeznaczyć na całość, by nie przepłacić, ale także coś zdziałać. No i oczywiście co kupić. A, jeszcze jedno: na co dzień jestem webdesignerem, choć nawet obecny sprzęt się świetnie nadaje do pracy. No ale może to jakieś znaczenie przy wyborze ma, nie wiem. P.S. Sorry za chaotyczny charakter posta i witam na forum . P.S. Zawsze mogę wydać trochę więcej. Prosiłbym o uwzględnienie przede wszystkim: CPU, GPU, zasilacza, ramu, twardziela, ew. jeszcze obudowy. Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Pental Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 http://www.arest.pl/konfiguracja-602821 bez OC 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Utati 3 Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 CPU:Intel Core i5 2320 LGA1155 BOX RAM:Goodram DDR3 8GB(2x4GB) MOBO:Asrock B75 Pro3 Intel B75 GPU: Gigabyte GeForce GTX670 2GB DDR5/256bit HDD: Seagate 500GB SATA3+OCZ SSD Agility 3 90GB SATA3 PSU: Aerocool Strike-X 600W Napęd: Asus nagrywarka DVD DRW-24B3ST CASE:Zalman Z9 Szukaj tych produktów na agito.pl, techplanet.pl, morele.net,zestaw za około 4100zł. Najwydajnieszy w tej cenie:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Beznogi 97 Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 (edytowane) Zestaw jak wyżej tylko obudowa inna bo Zalman Z9 został niestety wycofany ze sprzedarzy . Jeżeli szkoda Ci aż tylu pieniędzy możesz zmienić grafike na np. HD 7850. Ewentualnie zmiana SSD na Curial M4 Edytowane 9 Czerwca 2012 przez Beznogi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 9 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Witam, ja ci proponuje takie coś: http://www.arest.pl/konfiguracja-602826 jest to zestaw wujashka z przeróbkami, bo jak dla mnie procek bez OC do 7950 to jest bezmyślność, bo ta karta się przy tym nie rozwinie a tu masz zmieniony procek dasz go na 4.2 na Contac 29 będzie cicho i chłodno, dysk dałem 500GB starczy ze spokojem a jak zabraknie to za pół roku można dokupić... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 bo ta karta się przy tym nie rozwinie udowodnij tą tezę. Cytuj Link to post Share on other sites
Kleczkovsky 3 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Tez jestem ciekawy bo wole doplacic do grafy zamiast drozszego procka Mialem wziasc 2500k i 7850 ale ten zestaw od wujashka jest wydajniejszy w grach ;p i5 2400 chyba i tak pociagnie na luzie wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 spokojnie pociagnie. oszczedzasz nie tylko na procku, ale tez na plycie, chlodzeniu i w sumie mozna na zasilaczu nawet. Cytuj Link to post Share on other sites
Kleczkovsky 3 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Mam tez druga opcje i5 2500k + hd7850 i za 3 lata wymienic karte graficzna na jakas high end. Tylko widze ze autor nie ma ochoty nic zmieniac w przyszlosci szkoda ;p wiec wybierz opcje 1 wujashka Cytuj Link to post Share on other sites
Pental 0 Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Mam tez druga opcje i5 2500k + hd7850 i za 3 lata wymienic karte graficzna na jakas high end. Tylko widze ze autor nie ma ochoty nic zmieniac w przyszlosci szkoda ;p wiec wybierz opcje 1 wujashkaNie wiem skąd taki wniosek po nazwie tematu "Przyszłościowy zakup [...]" . Ach, zapewne chodzi o niejednoznaczność. Już tłumacze: Chcę kupić coś, na czym najlepiej wyjdę, ale na dłuższą metę. Nie chcę też być mega skąpym, wiadomo. Chodzi mi o rady w co najlepiej zainwestować, by albo mi sprzęt starczył na dłuższy czas, albo bym, nie tak dużym kosztem, mógł go rozwijać w przyszłości. W każdym bądź razie: Bardzo dziękuję każdej osobie, która się udzieliła w tym temacie. Dzięki przede wszystkim za szybkość i profesjonalizm. Najbardziej przemawia do mnie zestaw wujashka. Mam jednak małą uwagę. Z tego co widzę po powyższym poście, nie do końca zostałem zrozumiany. Owszem, zestaw wujashka jest super i widzę, każda gra poszłaby mi na maxie, ba, nawet te tytuły, które jeszcze nie wyszły. Ale czy karta graficzna za 1,7k to nie przesada? I czy faktycznie to przyszłościowy zakup? Chodzi mi o to, na ile ona faktycznie mi starczy. Jestem człowiekiem w miarę oszczędnym i nie chciałbym kasy wyrzucić w błoto. Oczywiście niczego nie neguję i i tak jestem naprawdę wdzięczny. Prosiłbym tylko o ewentualną radę, jakieś proroctwo czy coś. Czy faktycznie to dobry zakup dla kogoś, kto chciałby sobie w wolnym czasie pograć w takiego ładnego BF3 na multi, czy nawet nowego MP3? Jak zobaczyłem jak wysoko stoi w rankingu wymienione GPU to aż się przeraziłem, szczerze powiedziawszy . Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Pental Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 10 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 4k to spory budzet, wiec poszalalem. mozesz smialo wziac cos pokroju 7870 jak Ci szkoda kasy. dla mnie przyszlosciowy to znaczy mocny. co jest mocne teraz to i mocnym pozostanie dluzej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pental 0 Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Ok, w takim razie chyba faktycznie dokonam zakupów opartych o Twój zestaw . Poczekam jeszcze z miesiąc, jak będę czegoś potrzebował, to tu zapytam, bo widzę, że pomoc jest błyskawiczna. Dzięki wielkie. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Pental Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Tak czy tak jak na moje lepiej zainwestować w lepszy procesor z odblokowanym mnożnikiem i chłodzeniem dobrym niż wydawać 350zł na obudowę i dopłacać do 1TB jak 500GB ze spokojem starczy ... moja propozycja ostateczna dla ciebie wygląda tak: http://www.arest.pl/konfiguracja-603069 Wybierz jak uważasz pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
Kleczkovsky 3 Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Ja jednak nadal polecam ten zestaw kosztuje on 3300 a masz w nim mocniejszy procesor z odblokowanym mnoznikiem i nieco slabsza karte ktora i tak ciagnie wszystko na maxa i np tak jak juz mowilem za 2 lata zmienisz ja na cos innego a tak to bedziesz musial tez ten i5 2400 zmieniac pewnie bo bedzie za slaby. link do zestawu http://www.arest.pl/konfiguracja-603090 P.S to jest zestaw ktory ja bede niedlugo zamawial... Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 11 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 No wszystko dobrze, tyle ze mam dwie uwagi.. zamien tą obudowe na brutusa nie wiele drozszy, contac 29 na procka i poza tymi dwoma rzeczami to 7850 nie pociagnie wszystkiego na Ultra w FullHD Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts