mICh@eL 335 Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Bo nie wiem, no w ostateczności mógłbym dopłacić te 500 zł do tego Della Jak dla mnie gra nie warta świeczki - wydasz dwa razy więcej, a różnicy nie zauważysz (no chyba, że masz otwarte 10 okienek/programów naraz i ci się nie mieszczą) Jedyna różnica, to większa rozdzielczość, oraz 2x większa cena Rozumiem, że na tych większych monitorach nie mogę ustawić rozdzielczości 1680 ??Możesz, ale na LCD występuje zjawisko interpolacji, przez co po zmniejszeniu rozdzielczości obraz będzie rozmyty i niewyraźny. Ja Ci polecam 22" ViewSonic VA2216w (sam mam taki ). Dobra jakość obrazu i zadowalające kąty widzenia za... 590zł...To że Ciebie zadowala, nie znaczy że zadowoli innych - np. dla mnie TN odpada w przedbiegach I jeszcze jedno, jak w grach się sprawuje ten Dell co podał mICh@eL Wg zagranicznych portali czas reakcji (smużenie) jest mniejsze niż na TN . Poza tym Input lag też jest stosunkowo niski, dla nie zawodowych graczy będzie w porządku Cytuj Link to post Share on other sites
Dawid_S 54 Napisano 18 Października 2009 Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Aha, ok. Tu masz sporo informacji o tym Dellu. A tutaj mini-recke z benchmarka. Cytuj Link to post Share on other sites
Piospi 6 Napisano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Szczerze, nie wiem jak to jest z tym input lagiem, kiedyś grałem profesjonalnie w BF'a ale CHYBA nie będzie mi to przeszkadzało ?? To jednak biorę tego Della Dzięki za odpowiedzi, z chęcią bym wynagrodził wszystkich (ale mogłem tylko dwie osoby) Cytuj Link to post Share on other sites
tjindy 4 Napisano 21 Października 2009 Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Bierz bierz i się nie przejmuj. Sam osobiście posiadam od miesiąca ten model i jestem bardzo zadowolony.. przesiadka oczywiście z CRT Inputlaga nie uświadczysz - matryca IPS. ILagi występują najczęściej w matrycach PVA/MVA i TN. Też się tego obawiałem gdyż lubię pogrywać w FPSy - pierwszy tydzień młóciłem w giercy zanim się zorientowałem że zapomniałem przypatrzeć się czy aby nie ma lagów hehehe... Jasność - jak już będziesz miał monitorek to - brightness do zera a sharpness na 50% bo ci oczka wypali hehe.. Kalibracja tego monitorka to koszmar dla grafików aczkolwiek można znaleźć ciekawe profile na necie Monitor o dziwo fajnie skaluje rozdzielczości - czego wręcz nie znosiłem na LCDkach - tutaj naprawdę nieźle to wypada.. aczkolwiek widziałem lepsze skalowanie (no ale większy przedział cenowy ) Jednym słowem - w tym przedziale cenowym nic lepszego w łapska nie wpadnie. Ja szukałem czegoś takiego bardzo długo. Jestem bardzo wymagającym userem jeśli chodzi o obraz. W końcu mam i nie narzekam. Oczywiście są i minusy - ale wszystkie takie jak przy reszcie LCD - czyli subiektywne odczucia po przesiadce z CRT. Czym to się objawia? Ano właśnie dla wprawnego oka grafika amatora widać że to jednak kryształki tam siedzą.. świecenie/poświata czerni w czarności hehe i takie tam na co 99% społeczeństwa nie zwraca uwagi. W sumie - jeśli się zawiedziesz to będę zdziwiony NA 99% spełni Twoje oczekiwania - ten 1 % zostawiłem dlatego że przesiadasz się z CRT hehehe... Cytuj Link to post Share on other sites
Piospi 6 Napisano 21 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą wypowiedź ! Będę się rozglądał po mieście za tym monitorem i gdy go spotkam to od razu kupuję. Pozdrawiam ! Cytuj Link to post Share on other sites
Esper 0 Napisano 22 Października 2009 Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Ja jednak muszę cię zmartwić, wybór nie jest tak różowy jak się wydaje Wg mnie nie opłaca się na pewno brać na dłużej czegoś bez HD, choćby dla tego, że jeszcze z jedna generacja kart graficznych i wszystko będzie ładnie śmigać dlatego w okolicach 2 tyś to np: Philips 240pw9es HP LP2275W - starszy model na tej samej matrycy dell U2410 - nowszy, lepsze wyjścia itp, coś tam wew 12bitowy przetwornik kolorów - który ponoć nic nie daje, ale za to sam monitor przy jasności 0% potrafi w nocy po oczach dawać. Do tego ponoć mogą wystąpić problemy z kolorami, np biel w rogach będzie różowa, i co lepsze można to reklamować, czasem tylko trzeba 3-4 razy nim się trafi dobry model Taniej lub w tej cenie są te philipsy Philips 240PW9ES do 400 zł taniej LG Flatron W2600HP 200zł więcej, ale 26" I podsumowanie, jak mi to ktoś na innym forum napisał, za 2 tys kupi się co najwyżej dobre 22". 24" w tej cenie to dla plebsu tylko że na ips... Bo monitory to najbardziej olewane przez producentów podzespoły ;] Najgorsze, że ja też chcę coś kupić, i w ogóle nie wiem co wybrać... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts