Skocz do zawartości

Monitor do zastosowań graficznych, jak i WWW i nie tylko. ~1000zł

Recommended Posts

Witam,

Chce kupić monitor, który będzie się nadawał do grafiki i www (Photoshop, Dreamweaver), ale nie tylko, gry, filmy i ogólnie multimedia.

Wczoraj zakupiłem Dell'a U2312HM, po czym oddałem, wszystko pięknie ładnie, ale kolory mnie zawiodły, próbowałem różnych konfiguracji, kalibracji, za każdym razem, kolory były sprane, wyblakłe, szary wpadał pod brąz.beż, nowy interface PS, na moim starym monitorze -ciemny szary (czyli tak jak powinno być), a na Dell'u w brąz to wpadało. Zaś kolory w internecie, m.in Facebook, niebieskie belki, jasne niebieskie elementy interface'u - na Dellu wyglądały szaro. Belka Firefoxa - błekit, na Dellu blady szary, nie wiem czy, to na taki model trafiłem, czy ten IPS Dell'a tak ma. Za to zdjęcia i filmy - ładne kolory, nie wiem już sam. Czcionka nie wyraźna mimo włączonego Clear Type i natywnej rozdzielczości 1920x1080.

Chyba, że coś w systemie, siedziało, co zmieniało kolor, ale wątpie, na TV jak i na starym monitorze, wszystko w porządku.

Tyle tytułem wstępu.

Co polecacie dobrego, najlepiej na IPS (choć to nie jest jakiś wymóg) do 1000zł. 21-24 cali.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Edytowane przez madhunt3r

te nowe delle (jak i wszystkie pozostałe tanie ips'ki tak na dobrą sprawę) się do grafiki nie nadają, nawet takiej webowej

co do twoich problemów z kolorami to ciekawe, ale wygląda na to, że trafiła ci się sztuka, bo poza faktem, że one mają dyskwalifikujący do pracy z grafiką dithering to wizualnie powinno wszystko być ok

dorzuć do HP ZR24W, NEC EA232WMi, Dell U2410 lub Eizo FS2332

Tak jak napisałem do 1000 zł chcę DOBRY monitor, zastosowanie graficzne to nie jest wymóg priorytetowy, do ogólnych zastosowań, aby się sprawował dobrze, kolory, ostrość, jakość obrazu i podświetlanie, aby były na dobry/b dobrym poziomie.

Edytowane przez madhunt3r