Skocz do zawartości

Płyta główna pod i5 2500k (i7 2600k) pod OC

Recommended Posts

Witam,

szukam odpowiedniej płyty głównej pod i5 2500k lub i7 2600k (jeszcze się zastanawiam). Płyta ma spełniać 2 podstawowe zadania:

1. Dobra do mocengo OC (i5 2500k na 5.0 GHZ)

2. Wspierać SLi i CrossfireX

Zależy mi głównie na tym by karta była porządnej firmy i posiadała cechy, które wcześniej wspomniałem.

Czy dobrym wyborem są płyty główne z serii ROG Asusa?

Edytowane przez blacklizard

Budżetu nie podałem specjalnie, żeby padały różne propozycje z różnych półek cenowych. Wiem, że czasem nie ma co się na siłę zamykać w "mobo do 500 zł", ponieważ później się okazuje że wystarczy dołożyć powiedzmy 100 - 150 zł i otrzymujemy sprzęt klasy nieporównywalnie lepszej.

Wstępnie do 800 zł. Jak będzie potrzeba więcej to najwyżej poczekam i dozbieram. Płyta ma być "przyszłościowa" że tak to ujmę. Nie chce zmieniać płyty przez dłuższy okres. W przyszłości jak będzie już procek zacznie powoli nie wyrabić to chcę zrobić OC i dołoże druga kartę graficzną.

EVGA Z77/Z68 FTW, MSI Z77A-GD65, MSI Z68A-GD80, ASRock Z68 Extreme3 Gen3, ASRock Z68 Extreme7 Gen3, ASRock Z77 Extreme9, ASRock Z77 Extreme6, ASRock Z77 Extreme4 - podałem najlepsze propozycje, abyś miał duży wybór.

PS. Masz błąd w poście nie ma i5 2600K, ale i7 2600K. ;)

BTW. Radziłbym odpuścić sobie rozwiązania typu CF/SLI i zakupić jedną lepszą, ponieważ SLI/CF nie są takie super jak niektórzy uważają.

Edytowane przez Sn1PeR

Którą z tych płyt byś wybrał? Która najlepiej nadaje się pod OC?

P.S. Juz poprawione. W temacie dałem dobrze, a wpoście wkradł się błąd. Tak wiem że i5 2600K nie istnieje. :)

Co do karty to teraz chcę kupić jedną lepszą, ale na przyszłość lepiej mieć możliwość dołączenia drugiej karty nie? Czy tylko wymiana na jedną lepszą jak uważasz?

Ile jesteś w stanie wykręcić i5 2500K na asrock z68 extreme3 gen3?

@Mroczny Evga znalazłem, ale cena powala z nóg. Czy rzeczywiście te płyty są warte swojej ceny?

Czy nie lepiej wymienić płyte co jakiś czas niż ładować w tą tyle PLN? W sumie intel robi procki w nowym systemie technologicznym (SB na 32 nm, IB na 22nm) to nawet nie wiadomo w przyszłosci czy będzie kompatybilne z tymi płytami. AMD specjalnie pomijam ze względu na brak konkurencji w stosunku do intela.

@Mroczny jaką konkretnie? Jak ci się sprawuje i ile ją używasz?

Wiem, że czasem opłaca się dołożyć, ale w przypadku Evga cena jest kolosalna w stosunku do innych modeli.

EVGA Z68 FTW 1.125,30 zł

MSI Z77A-GD65 663,70 zł

Ile jesteś w stanie wykręcić i5 2500K na asrock z68 extreme3 gen3? @Mroczny Evga znalazłem, ale cena powala z nóg. Czy rzeczywiście te płyty są warte swojej ceny? Czy nie lepiej wymienić płyte co jakiś czas niż ładować w tą tyle PLN? W sumie intel robi procki w nowym systemie technologicznym (SB na 32 nm, IB na 22nm) to nawet nie wiadomo w przyszłosci czy będzie kompatybilne z tymi płytami. AMD specjalnie pomijam ze względu na brak konkurencji w stosunku do intela.

witam, tez mam te plyte... leci do 4.6ghz bez podnoszenia napiecia.. przy 4.7ghz komp nie wstaje.. ale jeszcze bede testowal...

M/B EVGA to jedyne, które są warta cen powyżej 1k. Ale są też inne dobre płyty w niższych cenach, robi je głównie MSI i ASRock. Tobie poleciłbym któreś z tych MSI co podałem, którą wybierzesz różnicy nie będzie.

@up

Ciekawe ile Ci to pociągnie... Z tego co pamiętam to effendi360 ma ten sam model i nie jest z niego zbyt zadowolony.

Edytowane przez Sn1PeR
Gość effendi360

effendi360 ma chyba chipset p67

Z tego co pamiętam to effendi360 ma ten sam model i nie jest z niego zbyt zadowolony.

Tak mam P67 i jak pisałem wcześniej gdybym mógł cofnąć czas to bym wziął z USA sprowadził evga alebo kupił tego ashrocka extreme 4. Bo ten asus nie warty swej ceny.

MSI Z77A-GD65 na chwilę obecną jest dobrym wyborem. Do ekstremalnego OC to Ci jeszcze potrzeba dobre sztuki procka. Teraz wiele sztuk robi 4,5 i choćbyś wstadził tam płytę zrobioną z mielonego złota, wzbogacanego uranu i vina disela to nic to więcej nie wyciśniesz. EVGA i najlepsze modele Asusa to zawsze fantastyczne konstrukcje (choć asus ma dupiaty serwis w PL a EVGA ciężko nad wisłą dostać). Taka płyta nie będzie jednak gwarantem najwyższego OC. Dobrą sztukę proca podkręcisz do 4,8 na tańszym AsRocku ex3gen3 :P Edytowane przez Biafra1987
  • Popieram 1