Skocz do zawartości

hd 7950 vs GTX 670 MAX PAYNE 3

Recommended Posts

Ale żadne karty nie są 'filtrowane'. Procesory czy to CPU, czy GPU wycina się z wafli krzemowych, w praktyce im bliżej środka wafla tym jakość układów jest lepsza. Dlatego wielu użytkowników decyduje się np na zakup Xeon'ów zamiast Core i5/i7 - o których Intel otwarcie mówi że są 'cięte ze środka'.

Pierwsze sztuki (premierowe) to na ogół właśnie najlepsze egz. z centralnych części wafli, stąd też redaktorzy i pierwsi nabywcy dostają najlepsze sztuki.

Sugerujecie że goście z overclockersclub nie mają pojęcia co robią ? serwisu który słynie z tego że właśnie KAŻDY test przeprowadzają podając wyniki każdej karty po podkręceniu, wyniki jakie tam uzyskują przy OC są imponujące w większości przypadków. Bardzo mi się też podoba że przywiązują uwagę do takich rzeczy jak stabilność przy OC, patrzą sami w grach czy są problemy czy też nie. A co jesteś inżynier od Nv czy AMD że znasz się na wszystkim by móc to stwierdzić z całą pewnością ? W PL dużo jest pseudo specjalistów co to swoje wiedzą a jak później przychodzi co do czego to później tragedia. Ja nie nie znam się na OC, masz racje, dokonuje jednak jakiś tam przypuszczeń, nie muszę mieć racji. Jednak wracając do senda, nie wydaje mi się by panowie z takiego serwisu jak OC nie wiedzieli co robią, to było by irracjonalne zarzucać to takim ludziom Testu radeona z 1300MHz jak nie ma tak nie było... (i dla tego odwraca się kota ogonem, uciekając od tego o co mi chodzi). Czemu tak na to naciskam, by pokazać czytającym, że poniektórzy mają zbyt wyidealizowany obraz AMD. Piszą "o ludzie popatrzcie, przecie amd tak dobrze się kręci.. przyjdzie co do czego, chcesz od nich jakiś potwierdzeń rzetelnych w postaci recenzji to nic.. cisza. Zamiast tego podaje się jakieś bzdury z 3dmarka11 gzie nawet 580GTX jest na ponad 1500MHz Dobra.. pora mi kończyć już tą zabawę z benchmarkiem, tracę tylko czas na pisanie o jakiś bzdurach, a nic z tego i tak nie mam.. i nic ciekawego dla mnie tu nie wynika. Napisałem i tak o 59 postów za dużo.. jak mogłem tyle czasu zmarnować na takie bzdury :(

sorry ale jesteś beznadziejnie marudny i strasznie interesowny. Co ma dla ciebie tu ciekawego wynikać? Nie pisz o bzdurach na przyszłosć (jak ty to nazywasz), tylko o tym co lubisz, co cię interesuje a będzie OK. Trochę więcej dystansu do siebie i rzeczywistości. Edytowane przez leon691

To ja podsumuje .

Jeśli ktoś gra okazjonalnie (jak ja) i nie potrzebuje mega podkręcania , a wystarczy mu to co daje w standardzie karta to lepiej wybrać gtx670 , która dzięki fajnemu systemowi turbo miażdży :)

A jak kogoś kręci OC to może hd7950 podkręci się lepiej , ale tego nie wiem bo nie badałem tematu , chociaż kiedyś rozważałem taką kartę od szafira.

I nie ma co porównywać kart zegarami bo niekiedy ów zegary były pod daną architekturę , procek , możliwości itd ustawiane.

PhysX to tak na prawdę środowisko graficzne właśnie optymalizowane pod karty "zielonych" i nie jest silnikiem fizyki w pełnym tego słowa znaczeniu.

Jednak wiele osób specjalnie ze względu na PhysX kupuje Geforce i jednak lepiej popatrzeć na te wszystkie śmieci i inne duperele jak latają. Zawsze to coś daje, a taki Radeon w tym polu nic nam nie zaoferuje.

MLAA 2.0 z poziomu sterownika... efekt jak FXAA, wydajność jak FXAA (od Catalyst 12.4) PhysX wykonuje tylko bardzo podstawowe obliczenia w czasie rzeczywistym, a wiele efektów które "oferuje" to efekty nie mające nic wspólnego z fizyką (patrz nie-znikanie odłamków ścian w Mafii 2)... jest więc bardziej marketingowym bajerem i środowiskiem oferującym dodatkowe efekty graficzne (jeżeli tak to można nazwać) aniżeli prawdziwym silnikiem fizyki. Karty graficzne nie mają PPU, więc trudno nazwać PhysX czymś innym niż 'środowiskiem oferującym dodatkowe efekty graficzne'. I koledzy Pasjonat i Znawca mogą się bić po czołach, ale tak to wygląda.

Jak już kiedyś to wspomniałem. Strasznie bardzo bronisz tych Radeonów i z całej siły próbujesz całemu forum wmówić jakie to Geforce'y są złe. O MLAA 2.0 powiadasz? Jakoś nikt nie porównuje tego do FXAA, ani nikt nie mówi o tym. Czyżby nawet startu nie miało? Jest jeszcze coś takiego jak TXAA :). Grałeś w Mafię, że tak gadasz? Strzel sobie w ścianę podczas gry, a gwarantuje ci, że kawałki się posypią i kawałki ściany będą latać, a ślady zostaną na niej. Zauważyłem, że bronisz się pracą w różnych programach, a nie fps'ami w grach. To jest twoja ostatnia linia obrony w przypadku AMD. Jakby w GTX połączyli pracę z grami, to ... po radku.

Jak nie pracujesz z GPU, to bierz GTX'a.

Edytowane przez Dip79
  • Popieram 1

Nie chce mi się czytać 6 stron tekstu, więc powiem tylko, że GTX670 jest znacznie lepszy od HD7950. GTX670 asusa w wersji DirectCU II według testów (również tych z benchmarka) dogania GTX590 i HD6990.

Edytowane przez kubas246
  • Popieram 1

"O MLAA 2.0 powiadasz? Jakoś nikt nie porównuje tego do FXAA, ani nikt nie mówi o tym" Jak nie porównuje jak w sieci pełno testów, jak nie mówi jak mówi się o tym przy każdej okazji przy porównaniu tego trybu AA na kartach NV i AMD. Dla fanatyków nvidi kolejny teścik na schłodzenie entuzjazmu: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/sapphire_radeon_hd_7970_vaporx_6gb_z_1100_mhz_na_gpu to wersja 6GB ale taka 3 też sobie poradzi. Sprawa jest jasna, po OC lepsze będą radeony 7950/7970 ale jak ktoś nie lubi/sie boi/nie chce/nie umie podkręcać niech sobie kupi rower. Znaczy gtx 670/680.

Edytowane przez leon691

I kto tu jest fanboy'em człowieku? Jak wspomniałem w jednym temacie. Nie patrze na gówniane sentymenty dotyczące karty, czy fanboy'stwa. Patrzę przy zakupie karty tylko na opłacalność. Jeżeli będzie opłacalnością kupić Radeona, to go kupuję i na odwrót z Geforce'm. Jak to gtxxor gdzieś powiedział na przykładzie: 7850 wykręcisz do 70, a 7870 do 7950, a 7950 do 7970 i tak w kółko. Nie jest to żadnym argumentem, bo sporo osób nie zamierza podkręcać na wjeździe. Daj w kartach zielonych regulację napięć, bo ich brakuje. Wtedy pogadamy i nawet gtxxor zamilknie. Może i "rowery", ale radeony w grach biją na łeb :).

• Popieram 1

Nie zaimplementujesz w Keplera regulacji napięć od strony soft z racji działania Turbo, gdyby ktoś coś takiego zrobił 99% układów wróciłoby na RMA. Jest to po prostu specyfika tego układu... i nie można jego maks OC rozpatrywać w kwestii "co by było gdyby".

I kto tu jest fanboy'em człowieku? Jak wspomniałem w jednym temacie. Nie patrze na gówniane sentymenty dotyczące karty, czy fanboy'stwa. Patrzę przy zakupie karty tylko na opłacalność. Jeżeli będzie opłacalnością kupić Radeona, to go kupuję i na odwrót z Geforce'm. Jak to gtxxor gdzieś powiedział na przykładzie: 7850 wykręcisz do 70, a 7870 do 7950, a 7950 do 7970 i tak w kółko. Nie jest to żadnym argumentem, bo sporo osób nie zamierza podkręcać na wjeździe. Daj w kartach zielonych regulację napięć, bo ich brakuje. Wtedy pogadamy i nawet gtxxor zamilknie. Może i "rowery", ale radeony w grach biją na łeb :).

tak, tak zwłaszcza w tych w których są lepsze radeony. Na łeb. Przejrzyj na oczy, poczytaj testy, i żyj świadomy. Podkręcanie jest istotnym argumentem, dla wielu naistotniejszym, pozwala niskim kosztem (rachunek za prąd) znacznie podnieść klasę wydajności produktu. Jak ktoś nie umie podkręcać jego problem. Niech kupuje drożej.

Na jednej i na drugiej karcie pograsz w obecne i przyszłe gry. N-ty temat bez sensu i moim zdaniem tego typu prowokacyjne tematy powinny być od razu zamykane, bez względu na zainteresowanie. Jakbym miał teraz kupować kartę to pewnie kupiłbym tak samo. Dla mnie 200 zł za PhysX, którego de facto, po dwóch godzinach gry już nie będę zauważał (bo na litość boską, kto podczas gry w mafię chodzi i strzela po ścianach dla przyjemności) to stanowczo za dużo. Ja za te 200 zł wolę dzieciakowi kupić wypasioną zabawkę, aniżeli patrzyć na odłamki ścian. Ci którzy teraz mówią, że 200 zł to nic, jak zaczną sami zarabiać i założą rodziny, to zmienią zdanie.

leon zrozum też ,że wiele osób kupuje komputery dla dzieci , albo by od czasu do czasu sobie w saper przyciąć na max detalach ;) dodatkowo ktoś może mieć kartę 4-5 lat a wtedy degradacja procka też jest ważna (większa przy wyższym OC).

Ja sprawdziłem ile pójdzie gtx670 max ale wróciłem do ustawień fabrycznych co mnie dziwi bo kiedyś myślałem kto kupuje fabryczne OC karty a jednak sam taką wybrałem :D

Wątpie bym kiedykolwiek użył max mocy przy ori zegarze tej karty zanim nie zmienie jej na inną (czyli ~5lat) , tak samo byłoby pewnie z hd7950 OC wersji.

A co do max payne 3 to obydwie karty dadzą wydajność na max detalach. W ogóle po co są tematy która karta do gry ?

nie wiem, gdy granicą jest 60fps, 400MHz na zegarze rdzenia to bardzo dużo (OC). Ja dla odmiany mam non stop maksymalnie podkreconą, w idlu / 2d zegary spadają do minimalnych automatycznie i jest ok. Większość nowych gier np. Batllefield 3 na maksymalnych ustawieniach robi użytek z wszystkiego co w karcie leży i nie widzę powodu by sobie radość z bardziej płynnej rozgrywki odbierać Degradacja jest dla mnie nieistotna, od zawsze podkręcałem, nigdy nic nie zajeździłem, nigdy nie miałem nic dłużej w kompie niż 2 - 3 lata.

a np w Battlefield 3 physX nie widac ??? na multiplayer ? caly szac cos lata ;] jak dla mnie NV robi porządniejsze karty ....

BF3 nie ma physX :P Ale GTXXOR jest fanem AMD jak dla mnie to 7970 jest słabszy od GTX680 no ba są testy że w niektórych grach GTX670 jest wydajniejszy od 7970 tak samo nie którzy mówią że 2GB za mało....... wątpię w to że to że 3GB da więcej FPS GTX680 znowu ma plus na teselację ale spójrzmy na temat "HD7970 vs GTX680 MAX PAYNE 3 tu masz teścik http://www.hardocp.com/article/2012/06/01/max_payne_3_iq_performance_preview_reviewers_guide/2 jak dla mnie karty są obie dobre żadną bym nie pogardził xD ale w niektórych tytułach jest na korzyść nV ale w Metro lepiej na Radku pogramy ;)

niektórzy wszędzie widzą physX, sa tez pewnie wlaściciele GF którzy myśla że na radeonach to nic nie ma prawa latać bo nie ma physix. Jak coś lata to pewnie to procesor liczy. Bo przeciez radeony nie maja physix. Ludzie, ten caly physix ma moze 5% gier.Jak gra ma physiX to będzie wielkimi literami, jak byk stało, ze ma physix i to pewnie w 5 miejscach.I bedzie zajawka przed intro. I wzmianka przy instalacji. Z nowszych gier to batman i mafia 2, na pewno nie battlefield 3.

Edytowane przez leon691

BF3 nie ma physX :P Ale GTXXOR jest fanem AMD jak dla mnie to 7970 jest słabszy od GTX680 no ba są testy że w niektórych grach GTX670 jest wydajniejszy od 7970 tak samo nie którzy mówią że 2GB za mało....... wątpię w to że to że 3GB da więcej FPS GTX680 znowu ma plus na teselację ale spójrzmy na temat "HD7970 vs GTX680 MAX PAYNE 3 tu masz teścik http://www.hardocp.com/article/2012/06/01/max_payne_3_iq_performance_preview_reviewers_guide/2 jak dla mnie karty są obie dobre żadną bym nie pogardził xD ale w niektórych tytułach jest na korzyść nV ale w Metro lepiej na Radku pogramy ;)

poprostu amd wydalo karty szybciej i nv miala troszke czasu na dopracowanie 'kosmetyki', zawsze konkurencja przewyzsza poprzednikow bo inaczej po co by to bylo? wyjda radki 8xxx i beda lepsze od gtx 6xx a potem wyjda gfy 7xx blabla. Z krecenia karty mialem wiecej frajdy patrzac na te benchamrki niz z samych gier xD (oprucz tw2^^) jesli ktos bedzie chcial sie bawic w OC, radek bedzie lepszy, jezeli ktos chce miec karte z ktora nic nie musi robic (ot dla dziecka czy casualowego grania) gtx 670 z funkcja turbo bedzie lepszy bo costam sie podkreci karta sama jak bedzie trzeba bez koniecznosci znajomosci OC.

Co do physX, do tej pory zaawsze mialem geforca, teraz mam radka i jakos nawet nieodczulem brakow ale moze to sie wiaze z pedantyzmem efektow w grze (u GFowcow :D ), szczerze w bf3 jakos mi to potrzebne niejest itak sie tam duzo dzieje :D KTHXBB xD

Edytowane przez dexiji

poprostu amd wydalo karty szybciej i nvmiala troszke czasu na dopracowanie 'kosmetyki', zawsze konkurencja przewyzsza poprzednikow bo inaczej po co by to bylo? wyjda radki 8xxx i beda lepsze od gtx 6xx a potem wyjda gfy 7xx blabla. Z krecenia karty mialem wiecej frajdy patrzac na te benchamrki niz z samych gier xD (oprucz tw2^^) jesli ktos bedzie chcial sie bawic w OC, radek bedzie lepszy, jezeli ktos chce miec karte z kotra nic nie musi robic (ot dla dziecka czy casualowego grania) gtx 670 z funkcja turbo bedzie lepszy bo costam sie podkreci karta sama jak bedzie trzeba bez koniecznosci znajomosci OC. Co do physiX, do tej pory zaawsze mialem geforca, teraz mam radka i jakos nawet nieodczulem brakow ale moze to sie wiaze z pedantyzmem efektow w grze, szczerze w bf3 jakos mi to potrzebne niejest itak sie tam duzo dzieje :D KTHXBB xD

LOL! rozumiesz że wą gry gdzie nV jest lepsza i gdzie AMD jeśli oceniać wydajność to w 3DMARK jest lepszy GTX680 :P O i jeszcze jedno physX chyba większość z was na oczy nie widzieli zagrajcie w Batman Arkham City na max physX zobaczysz różnicę pomiędzy nV a AMD Edytowane przez grzecho 75

LOL! rozumiesz że wą gry gdzie nV jest lepsza i gdzie AMD jeśli oceniać wydajność to w 3DMARK jest lepszy GTX680 :P O i jeszcze jedno physX chyba większość z was na oczy nie widzieli zagrajcie w Batman Arkham City na max physX zobaczysz różnicę pomiędzy nV a AMD

wbite mam na batmana bo mi sie niepodoba:P ja mowie o wynikach w benchu po oc, jak bede chcial physX to sobie podepne starego 8800 do tego radka :P wystarczy mi ze gry puki co chodza na maxa na 7870 i jak ja kupowalem karte niebylo jeszcze 680tki ktorej itak bym niekupil bo jest za droga a 580 niebyla waray doplaty :P:P Edytowane przez dexiji