kulalek 44 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) mam chlopaku 19 lat ... 12 gb mam tymczasowo .... bo mam normalnie 8 . tani schładzacz ? abys ty wiedział jaki jest wydajny jesli mam doplacac za chlodzenie o 2 stopnie mniej 200 zl to ja dziekuje chlopaki coraz bardziej mnie przekonujecie bym sprzedał 670 i kupił np 7950 ? Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kulalek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pudel 10 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Sam temat jest jakby to okreslić prowokacyjny, długo nie trzeba było czekać i już kłutnie o pierdoły, obie karty aż nadto dobre do maxa3 i to jest oczywiste Proponuje konfrontacje w formule MMA tym najbardziej zawziętym Edytowane 3 Czerwca 2012 przez pudel Cytuj Link to post Share on other sites
kulalek 44 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Powie mi ktos przy okazji czy i kiedy wyjdzie gtx 660 ti ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizmrox 68 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Pod koniec wakacji. Fortris do takiego zestawu to naprawdę niszowy cooler. Tutaj Megahelmsa/Silver Arrow'a/Noctuę bym dał, ale co kto woli. BTW. 1.3GHz na 7970 - ta karta robi tyle od nie chcenia, a ktoś tam gada, że na azocie... Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Obie karty miały by ponad 120 fps w tej grze i to bez OC w 1080p, MAX PAYNE 3 nie jest wymagający. ""1.3GHz na 7970 - ta karta robi tyle od nie chcenia,"" no niestety, w praktyce powyżej 1177 MHz pojawiają się już artefakty i to czytałem w dokładnym tescie, gdzie przeczytałeś że te karty idą na 1.3GHz przy standardzie ? napisz bo aż ciekawy jestem gdzie ktoś tak te karty podkręcił. Jest wiele stron gdzie prezentowane są dokładne wyniki, tak amd i Nv po max OC, choć obie karty to właściwie to samo to jeszcze nie czytałem takiego testu by to radeony prowadziły. np overclockers club (obie karty totalnie max z OC, przy Nv był to referant a u AMD XFX black edition) Wszystkie wyniki z 1080p 1) Metro 2033, dx11 high 680 : 96 fps 7970 : 86 fps 2) Batman AC 680 : 112 fps 7970 : 102 fps 3) Battlefield 3 High 680 : 104 fps 7970 : 94 fps 4) Unique Heaven, extreme 680 : 53 fps 7970 : 52 fps 5) Civilization 5 High 680 : 148 fps 7970 : 144 fps 6) Dirt 3 680 : 130 fps 7970 : 91 fps 7) Mafia 2 680 : 104 fps 7970 : 98 fps 680 max OC : 747 fps / średnio 106 fps 7970 max OC : 667 fps / średnio 95 fps Oczywiście to nie świadczy o niczym, kluczowy jest dobór gier/ustawień, z tego co obserwuje to przez odpowiedni dobór tych rzeczy można według swojego widzimisie wyłonić raz AMD a raz Nn jako zwycięzce (choć przyznam szczerze że nie czytałem oficjalnego testu co by radeon wygrał). Najuczciwsza opinia to taka ze te karty mają tą samą wydajność, różnice poza battlefield 2,3, dirtem 3, są już mniejsze. To nie czasy voodoo gdzie nvidia swoimi Geforce'ami po prostu zmiażdżyła wydajnością te karty, TO BYŁA RóŻNICA, zaś róznice dziś pomiędzy Nv a AMD/ATI to śmiech na sali.. zresztą myślę że obydwie firmy uzgadniają pomiędzy sobą co kiedy wypuszczą a konkurencja miedzy nimi jest udawana, to jest niemożliwe by każda z ich kart miała właściwie tą samą wydajność, te same technologie.. zawsze w tym samym czasie Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kapral.hicks Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Sam temat jest jakby to okreslić prowokacyjny, długo nie trzeba było czekać i już kłutnie o pierdoły, obie karty aż nadto dobre do maxa3 i to jest oczywiste Proponuje konfrontacje w formule MMA tym najbardziej zawziętym Oczywiście, że prowokacja, to już kolejny bzdurny temat z cyklu: "Co jest lepsze...". Ja cały czas powtarzam, kto zakłada takie głupie tematy, nie potrafi zadać sobie minimum trudu i poczytać parę testów, których nota bene w internecie są tysiące. Kupujcie co chcecie i nie szykanujcie innych za ich wybory. Cytuj Link to post Share on other sites
Xarix 2265 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Lol do maxa wystarczy HD6850 , ustawione mam w 1680x1050 wszystko na najwyższych oprócz filtrwania i mxaa ( FXAA jest na najwyższym) i nie ma cięć Aż szkoda że frapsik nie działa... Dajcie spokój, MP3 to nie jest gra , która zarżnie ci GPU Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Rafcio1874 Cytuj Link to post Share on other sites
johnsheppard 11 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 no niestety, w praktyce powyżej 1177 MHz pojawiają się już artefakty i to czytałem na WIELU stronach, gdzie przeczytałeś że te karty idą na 1.3GHz przy standardzie ? napisz bo aż ciekawy jestem gdzie ktoś tak te karty podkręcił.ty mistrzu podaj mi te strony bo średnia OC na chłodzeniu powietrzem to 1200 mhz a nie 1177 i arty musiałeś oglądać jakąś ruską wersję Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Lol do maxa wystarczy HD6850 , ustawione mam w 1680x1050 wszystko na najwyższych oprócz filtrwania i mxaa ( FXAA jest na najwyższym) i nie ma cięć Aż szkoda że frapsik nie działa... Zaznaczyć też trzeba że MSAA po prostu w tej grze nie działa jak należy, po pierwsze zabiera astronomiczną ilość pamięci (tyle co w unreal engine 4) a po drugie większa połowa rzeczy nie jest pozbawiona schodków tzn opcja MSAA jest popsuta. Polecam stronę 35 na guru3d, gdzie dokładnie jest to pokazane na przykładzie zdj. W MP3 nie opłaca się włączyć MSAA, tylko fxaa (na ustawieniu normal wcale nie rozmazuje obrazu, na very high już tak) bo średnia OC na chłodzeniu powietrzem to 1200 mhz a nie 1177 i arty musiałeś oglądać jakąś ruską wersję Od ręki overclockers club, hardwareheaven. hmm piszę prawdę, w pełni potwierdzaną testami i odnośnikami, czemu się tak denerwujesz ? Prawda w oczy kole http://www.overclockersclub.com/reviews/xfx_hd7970_black_edition/4.htm Radeon XFX black edition... 1177MHz max absolutnie stabilne Radeon saphire 1125MHz Trzeba też wziąć pod uwagę, że redakcje dostają wyselekcjonowane, znacznie lepiej podkręcające wersje kart niż to co w sprzedaży. Pisanie więc że ktoś bez problemu będzie ustawiał sobie na tych kartach 1300MHz jest po prostu wierutnym kłamstwem. Na overclockersclubie ogólnie karty szły na ponad 1200... czemu więc nie podali takiej wartości ? Bo okazywało się że w kilku grach był problem (na tym serwisie testują dokładnie stabilność).. jak można się dowiedzieć z lektury,musieli schodzić z taktowaniem do wartości które zapewniały brak śmieci w KAŻDEJ grze którą testowali. Inne serwisy jak guru3d czy hardware heaven nie testują już tak dokładnie i stąd też u nich 1.2GHz Na żadnej ze stron nie widziałem 1.3 GHz, no chociaż jedną podacie ? Aż ciekawy jestem bo z chęcią przeczytam Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kapral.hicks Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Boże kiedy wy zrozumiecie że potencjał OC zależy od konkretnej szt. http://3dmark.com/3dm11/3150245 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 oni za mało prądu dali, papu za mało. Mam radka 7950, kończy się na 1230MHz już niezaleznie czy 1.25v czy 1.3v. I w sumie jest ok, 430MHz więcej niż referent, temp. max 77C na domyślnych ustawieniach wentyli, cicho (model 7950 pcs). Mysle, że 7970 spokojnie wyżej poleci. Ja lubie radki za solidnośc jakies takie trwalsze są, nvidia mi padała 2x (i nie lubię ich "centrum dowodzenia" strasznie nieczytelne, za to CCC uwielbiam). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Boże kiedy wy zrozumiecie że potencjał OC zależy od konkretnej sztTo też napisałem, zazwyczaj też te konkretne sztuki wysyła się do redakcji. A co do OC w tym 3d marku, napisałem że nawet na OCclubie karta poszła zdrowo ponad 1200, tyle że nie we wszystkich grach.. a chodzi o OC w pełni stabilne w KAŻDEJ. Nie czytałem żadnej recki, gdzie tester podpisał by się pod wynikiem 1.3 GHz na radeonie, zawsze kończy się to na GÓRA 1200-1220 (i to tak jak jak mÓwiłem, przy dokładniejszym zbadaniu okaże się 1177MHz, tzn w pełni stabilne w każdej grze). Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) bo to złe gry były te co nie poszedł w nich radek 1300MHz, złe gry jakieś, pod nvidie pewnie robione... http://3dmark.com/3dm11/3578389 Edytowane 3 Czerwca 2012 przez leon691 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 To też napisałem, zazwyczaj też te konkretne sztuki wysyła się do redakcji. A co do OC w tym 3d marku, napisałem że nawet na OCclubie karta poszła zdrowo ponad 1200, tyle że nie we wszystkich grach.. a chodzi o OC w pełni stabilne w KAŻDEJ. Nie czytałem żadnej recki, gdzie tester podpisał by się pod wynikiem 1.3 GHz na radeonie, zawsze kończy się to na GÓRA 1200-1220 (i to tak jak jak mÓwiłem, przy dokładniejszym zbadaniu okaże się 1177MHz, tzn w pełni stabilne w każdej grze).Pamiętaj że na 'wodzie' masz dużo chłodniejszy VRM i można wyżej podciągnąć stabilnie... Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Pamiętaj że na 'wodzie' masz dużo chłodniejszy VRM i można wyżej podciągnąć stabilnie...tu jednak mowa nie dotyczy kombinowania z chłodzeniem wodnym/azotem a zwykłych konstrukcji. Te z blokami wodnymi są MASAKRYCZNIE droższe Mysle, że 7970 spokojnie wyżej poleciNiekoniecznie, 7970 ma aktywowany dodatkowy blok shaderów, a to wpłynie na pewno na zmianę właściwości i stabilność napięć, tak samo jak wpłynęło to na 670, który wydaje się że kręci się lepiej od 680. bo to złe gry były te co nie poszedł w nich radek 1300MHz, złe gry jakies. pod nvidie pewnie... Czy ja od was ludzie wymagam za dużo. Cały czas wymijacie, nie jestem żadnym funbojem Nv, staram się sprawę ocenić jak najbardziej rzetelnie, chce po prostu zobaczyć test i się dokształcić jeśli czegoś nie wiem... POKAŻCIE MI CHOCIAŻ JEDNĄ RECENZJE, GDZIE TESTER PODPISAŁ SIĘ POD WYNIKIEM 1300MHz... skoro takie prędkości te kary osiągają bez niczego (jak to tu piszecie), bo wyniki w 3dmarku11 to ja widziałem OC przy 580GTX na 1500 MHz i to nic nie oznacza. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kapral.hicks 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) ja też od Ciebie duzo nie wymagam, to taki dość prosty żarcik był. Pokażcie mu tą recenzje, bo ktos dziś nie zaśnie. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez leon691 Cytuj Link to post Share on other sites
johnsheppard 11 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 hmm piszę prawdę, w pełni potwierdzaną testami i odnośnikami, czemu się tak denerwujesz ? Prawda w oczy kole http://www.overclock...k_edition/4.htm Radeon XFX black edition... 1177MHz max absolutnie stabilne Radeon saphire 1125MHz Trzeba też wziąć pod uwagę, że redakcje dostają wyselekcjonowane, znacznie lepiej podkręcające wersje kart niż to co w sprzedaży. Pisanie więc że ktoś bez problemu będzie ustawiał sobie na tych kartach 1300MHz jest po prostu wierutnym kłamstwem.tak czytając to nigdzie nie jest napisane że podnosili napięcie MSI Afterburner i do jakich wartości równie dobrze mogli dać w CCC 20% więcej i osiągnąć taki wynik wtedy byłoby to wiarygodne jeżeli redakcja podkręca to przynajmniej opisuje do jakich wartości co podbili a nie wyssane z c..ja treści Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) tak czytając to nigdzie nie jest napisane że podnosili napięcie MSI Afterburner i do jakich wartości równie dobrze mogli dać w CCC 20% więcej i osiągnąć taki wynik wtedy byłoby to wiarygodne jeżeli redakcja podkręca to przynajmniej opisuje do jakich wartości co podbili a nie wyssane z c..ja treści Co ci da zwiększenie napięcia, skoro karta produkuje już artefakty ? Napisali ze w absolutnej większości mieli dużo większe taktowanie ponad 1200MHz, tyle że za stabilne tego nie uznali gdyż w niektórych grach były artefakty. Ta XFX radeon black edition to specjalna wersja radeona przeznaczona do OC, wiatrak szedł w niej na 100% przy 1177MHz. Jakoś nie chce mi się wierzyć ze Kowalski, kupując zwykłego radeona 7970 (który i tak nie będzie tak doskonały jak te egz. wysyłane do redakcji) będzie grał z 1300MHz na rdzeniu, jak niektórzy piszą, te prędkości to dla tych kart standard ? Takiego, a świstak siedzi.. i zawija w te sreberka. Tak samo na hardwareheaven w komentarzach autor recenzji na wzmiankę o kłótni pomiędzy fanami AMD/Nv którzy używali argumentu OC przy radeonie powiedział, że z jego doświadczenia nie wynika też by sklepowe karty często osiągały wartości o które wykłócają się fani ati. By być sprawiedliwym tak samo jest z Nv, te 1350z boostem to egzemplarz jeden na tysiąc, w praktyce, też często to jest też około 1200MHz. Czyli tak jak mówiłem, w pierwszym moim tutaj wpisie obie KARTY TO TOTALNIE TO SAMO> jak się komuś wydaje że jedna jest lepsza od drugiej... cóż, moim zdaniem jest po prostu zbyt wielkim fanem jednej z firm A jest co lubić ? Obie firmy robią nas wszystkich w h... , płacimy ogromną kasę za kilka fps więcej przy nowej generacji, w zasadzie prawie tylko za nowe nazewnictwo (to co Nv zrobiła z 9800GTX, 580GTX to był już szczyt bezczelności). To już nie czasy voodoo czy GF4/8800GTX co często od poprzedniej generacji wyniki były 2x lepsze, tutaj mowa czasem o wynikach 25% większych a golą nas jak za złoto. Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kapral.hicks 2 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jeżeli karta sypie artami to podbicie napięcia jest pierwszym z kroków który może temu zapobiec i albo się "myknąłeś" albo o OC nie masz zielonego pojęcia. Artefakty są powodowane generalnie błędami w renderowaniu obrazu, a te mogą być wywołane przez szereg czynników. Od uszkodzenia fizycznego chip'u po zbyt niskie napięcie zasilające. Gdyby napięcie przy OC nie grało roli nikt by go nie ruszał. Ta XFX Black Edition to nic innego jak w 100% referencyjny laminat ze zmienionym cooler'em oraz biosem (1000/1425 w standardzie) i nie ma tu żadnego selekcjonowania układów, a tym bardziej magii. Po prostu marketingowa zagrywka XFX'a. Akurat referencyjny 7970 ma bardzo dobrą płytkę drukowaną o czym świadczy niewielki profit z tytułu posiadania karty takiej jak np. MSI Lightning (wyniki OC nie są dużo wyższe od kart referencyjnych). 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dexiji 4 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) gtxxor ja mam takie pytanko, jak daje na moim radku powyzej 1270 na gpu to niema artefaktow ale np na 3dmarku mi wywala program albo directx-a, znajomy mi powiedzial ze to moze byc zabezpieczenie sterownika czy cos. I jeszcze jakie napiecia dawales na swoim i czy ustrawiales 'wymuszanie stabilnych napiec', pozdro^^ Edytowane 3 Czerwca 2012 przez dexiji Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 To może być przede wszystkim zabezpieczenie przeciwko przegrzaniu, ew. OVP czyli zabezpieczenie przeciw przesadzeniu z napięciem. Ani jednego ani drugiego nie polecam wyłączać, a jak chcesz szczegóły ale na własną odpowiedzialność to pisz na prywatnym. Cytuj Link to post Share on other sites
dexiji 4 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 To może być przede wszystkim zabezpieczenie przeciwko przegrzaniu, ew. OVP czyli zabezpieczenie przeciw przesadzeniu z napięciem. Ani jednego ani drugiego nie polecam wyłączać, a jak chcesz szczegóły ale na własną odpowiedzialność to pisz na prywatnym.Użytkownik gtxxor nie może otrzymywać żadnych nowych wiadomości:P Cytuj Link to post Share on other sites
kapral.hicks 37 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Jeżeli karta sypie artami to podbicie napięcia jest pierwszym z kroków który może temu zapobiec i albo się "myknąłeś" albo o OC nie masz zielonego pojęcia. Artefakty są powodowane generalnie błędami w renderowaniu obrazu, a te mogą być wywołane przez szereg czynników. Od uszkodzenia fizycznego chip'u po zbyt niskie napięcie zasilające. Gdyby napięcie przy OC nie grało roli nikt by go nie ruszał.Sugerujecie że goście z overclockersclub nie mają pojęcia co robią ? serwisu który słynie z tego że właśnie KAŻDY test przeprowadzają podając wyniki każdej karty po podkręceniu, wyniki jakie tam uzyskują przy OC są imponujące w większości przypadków. Bardzo mi się też podoba że przywiązują uwagę do takich rzeczy jak stabilność przy OC, patrzą sami w grach czy są problemy czy też nie. Jeżeli karta sypie artami to podbicie napięcia jest pierwszym z kroków który może temu zapobiec i albo się "myknąłeś" albo o OC nie masz zielonego pojęciaA co jesteś inżynier od Nv czy AMD że znasz się na wszystkim by móc to stwierdzić z całą pewnością ? W PL dużo jest pseudo specjalistów co to swoje wiedzą a jak później przychodzi co do czego to później tragedia. Ja nie nie znam się na OC, masz racje, dokonuje jednak jakiś tam przypuszczeń, nie muszę mieć racji. Jednak wracając do senda, nie wydaje mi się by panowie z takiego serwisu jak OC nie wiedzieli co robią, to było by irracjonalne zarzucać to takim ludziom Testu radeona z 1300MHz jak nie ma tak nie było... (i dla tego odwraca się kota ogonem, uciekając od tego o co mi chodzi). Czemu tak na to naciskam, by pokazać czytającym, że poniektórzy mają zbyt wyidealizowany obraz AMD. Piszą "o ludzie popatrzcie, przecie amd tak dobrze się kręci.. przyjdzie co do czego, chcesz od nich jakiś potwierdzeń rzetelnych w postaci recenzji to nic.. cisza. Zamiast tego podaje się jakieś bzdury z 3dmarka11 gzie nawet 580GTX jest na ponad 1500MHz Dobra.. pora mi kończyć już tą zabawę z benchmarkiem, tracę tylko czas na pisanie o jakiś bzdurach, a nic z tego i tak nie mam.. i nic ciekawego dla mnie tu nie wynika. Napisałem i tak o 59 postów za dużo.. jak mogłem tyle czasu zmarnować na takie bzdury Edytowane 3 Czerwca 2012 przez kapral.hicks 2 Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Panowie z OCC zrobili bardzo rzetelny test podkręconego 7970 vs 680, gdzie tą pierwszą mieli 1125MHz a tą drugą prawie 1300 (w Turbo). Od tej pory tego portalu nie czytam, bo pomijam że ich logo nV miała na slajdach reklamowych przy GTX'ie bodajże 480. Wynik 1,5GHz na 580 to wynik z wykorzystaniem LN2 i nie widzę w tym rezultacie nic dziwnego. Użytkownik gtxxor nie może otrzymywać żadnych nowych wiadomości:PTeraz spróbuj. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Wojny ciąg dalszy ale do rzeczy po pierwsze oc zależy od sztuki jak najbardziej ale to nie jest tak ze jak zamontuje chłodzenie wodne na karte to użyskam lepsze oc bo czasem ten dany kawałek krzemu więcej nie pójdzie i basta. Szkoda tylko ze lepsze karty są filtrowane przez tych którzy mają lepszy dostęp do nich , moim zdaniem każdy sprzęt od karty graficznej po płyty itd powinien miec plombe założoną żebym wiedział ze to ja pierwszy dotykam zakupiony sprzęt!!!!!!!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts