Skocz do zawartości

Monitor do 600zl

Recommended Posts

Siema, potrzebuję monitora do laptopa. Mam na to 600zł. Fajnie jakby był z HDMI, ale to nie koniecznie. Najlepiej 24". Upatrzyłem sobie takie 3:

Monitor BENQ 24" LCD G2420HD

http://www.agito.pl/monitor-benq-24-lcd-g2420hd-67-355589.html

Monitor BENQ 23" LCD G2320HDB

http://www.agito.pl/monitor-benq-23-lcd-g2320hdb-67-382042.html

Monitor BENQ 21.5" LED G2222HDL

http://www.agito.pl/monitor-benq-21-5-led-g2222hdl-2492-361059.html

Monitora potrzebuję głównie do programowani, internet, filmy i czasami jakaś gierka dla relaksu. Który z nich warto najbardziej? Lepiej wziąść 24" czy o wiele tańszy 21.5" spokojnie wystarczy?

Czy przy matrycy IPS nie będzie czegoś takiego jak mam teraz gdy podepne mój aktualny monitor Samsung SyncMaster 971p który ma matrycę S-PVA i kolory są całkiem inne niż na laptopie? Nie mogę tego w ogóle zestroić. Problemu tego nie mam gdy sprawdzilem jak to działa z monitorem LG Flatron W2361V z matryca TN.

Czy przy matrycy IPS nie będzie czegoś takiego jak mam teraz gdy podepne mój aktualny monitor Samsung SyncMaster 971p który ma matrycę S-PVA i kolory są całkiem inne niż na laptopie?

Oczywiście że będzie - o to w tym chodzi - IPS czy taki S-PVA ma dużo większą skalę barw stąd takie różnice w kolorach. Oczywiście jest to ogromna zaleta, a nie wada. Po kalibracji takiej matrycy można osiągnąć naprawdę oszałamiający efekt w kwestii koloru / nasycenia. Na matrycy TN nigdy takiego efektu nie osiągniesz, bo ta matryca nie jest wstanie wyświetlić kolorów prawidłowo. Dla zwykłego użytkownika nie jest jakimś tam problemem, ale dla kogoś kto pracuje z materiałem pod druk czy coś w ten deseń praca na takim szkle to udręka. Obecnie ceny tanich IPSów są tak niskie że matryce te znajdują coraz więcej nabywców wśród "gamerów" - obraz względem takiej TNki jest bez porównania, czasy reakcji troszkę słabsze, ale nie na tyle by były jakoś specjalnie zauważalne w trakcie gry.

IPS - (mowa o tanim IPSie) charakteryzuje się dobrą jakością obrazu, szerokimi kątami widzenia i niezłą reakcją matrycy.

S-PVA - bardzo dobra jakość obrazu, słabsze kąty niż w IPS, czas reakcji matrycy dużo większy niż TN i IPS, ale za to czerń ... czarna ;)

TN - słaba jakość obrazu, słabe kąty widzenia, szybka reakcja matrycy, niska cena

Edytowane przez stelek

@stelek Dlatego zastanawiam się czy warto kupować monitor z IPS do laptopa. Czy nie lepiej wziąść poprostu tego Benq 21.5" który jest polecany w TOP10 Benchmark. Wydaje mi się, że powinien wystarczyć.

Edytowane przez grafi

Jeżeli odpowiada Tobie obraz na TNce to kup TNke i tyle w temacie ;)

Najlepiej idź do jakiegoś "mediamartku" czy coś i oblukaj monitorki - te na IPSie tanim i TNki i na tej podstawie wybierz czy IPS w ogóle wchodzi w grę.