Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio wpadło mi trochę kaski :) i mam zamiar kupić sobie nowy komputerek. Myślę że coś w granicach 4000-4500zł by mi wystarczyło. Zależy mi żeby był bezawaryjny. Jestem maniakiem gier komputerowych więc powinien spełniać wszystkie dzisiejsze jak i jutrzejsze :D tytuły.

Dziękuje za odpowiedź.

Koniecznie, gry muszą "śmigać"

Najbardziej interesuje mnie karta graficzna. Czy do takiego kompa za 4k karta graficzna nvidia gforce 9600gt 1gb ze starego kompa mi wystarczy?

Edytowane przez wojo12
  • Popieram 1

http://techplanet.pl...s=68335&s=56713 można dać gorszą grafike i dysk ssd = szybszy komputer ale wolniej gry wiec jak sobie życzysz

Bezsensowny zasilacz , wez XFX 550W i bedzie jeszcze na zapas ;)

Ze swojej strony coś takiego :)

Intel Core i5-2500K

MSI Z77A-G45

Kingston 2x4GB 1600 MHz HyperX Blue

Gigabyte Radeon HD 7970 OC

Crucial M4 64GB

XFX 550W

Thermaltake Contac 29 BP

Gladius 800

Edytowane przez xnn123

en BQ zjada tego XFX pod względem ciszy a to się najbardziej liczy

To akurat najmniej ważny parametr :)

Ja polecam http://www.cooling.pl/antec-earthwatts-550w-platinum-80-plus,produkt,553756.html?from_category=84_104

Moc wystarczająca, stabilność napięć i sprawność przewyższająca wcześniej zaprezentowane zasilacze - a to jest najistotniejsze. Cena też bardzo atrakcyjna.

Edytowane przez R2rrO

najistotniejsze jest to aby zasilacz posiadał 80+ bronze

wiecej zwykłemu użytkownikowi nie potrzebne , wiec słaba ta propozycja

Boże jak możesz tak ludzi w błąd wprowadzać !!??

Im większa sprawność tym mniejsze rachunki za prąd ! Lepsza kultura pracy takiego zasilacza, bo im lepsza sprawność tym mniejsze straty w postaci ciepła, mniej się grzeje = cisza i spokój. Zasilacze z certyfikatem "Gold" lub "Platinum" kosztują więcej, ale to jest jeden z takich podzespołów PC, na którym nie należy oszczędzać. Poza tym dobry zasilacz, posłuży na lata i prędzej wymienisz CPU/mobo/GPU niż zasilacz...

Jeśli chcesz stosować tak durne teorie - stosuj u siebie, ale innych nie wprowadzaj w błąd ! Słaba, to jest Twoja wiedza w tym temacie...

@up Różnica w rachunkach za prąd zasilaczami miedzy 80+ bronze a 80+ platinum po roku użytkowania z pełnym obciążeniem zasilacza 1000W wyniesie góra 20Gr wiec nie widze sensu kupywania zasilacza drorzszego o 100-200Pln tylko dla certyfikatu 80+ platinum Kultura pracy zasilacza zależy od systemu chłodzenia(W tym bardzo dużo zależy od wentylatora)a nie od certyfikatu.Widzałem zasilacze certyfikatem 80+ gold które wyły jak odkurzacz(zalilacze były nowe)

Edytowane przez tarrok111
  • Popieram 1

hahah, pieprzony znawca

Zgłoszony. Trochę kultury panie Znawco ;) , boTwoich wypowiedzi to się czytać nie da, tylko obrażasz innych uzytkowników, którzy przy tobie są maga mózgami,a to co Ty piszesz to tylko wprowadzanie ludzi w błąd, także weź sobie na wstrzymanie i proponuje zmienić branże na cos na czym się naprawdę znasz - może wkórwianie ludzi za przeproszeniem - w tym jesteś naprawdę dobry %-)

@up Różnica w rachunkach za prąd zasilaczami miedzy 80+ bronze a 80+ platinum po roku użytkowania z pełnym obciążeniem zasilacza 1000W wyniesie góra 20Gr

Różnica przy poborze 350-400W to jakieś 10-20W (Brozne - Platinum) - gdzies na dniach przeglądałem temat na zachodnim forum - był to test kilkudziesięciu zasilaczy i jasno było widać różnicę w poborze prądu pomiędzy zasilaczami - tak jak pisałem róznica dochodziła do około 5%.
  • Popieram 1

Zestaw komputerowy http://www.arest.pl/konfiguracja-600915

Procesor: INTEL CORE i5-2500K - 3.30 GHz, turbo 3.70 GHz, #4/4, 6 MB, 95W, BOX, s-1155 (915 zł)

Płyta główna: ASROCK P67 PRO3 - ATX, P67-B3, 4x DDR3, 1x PCI-E 16x, RAID, S-1155 (349 zł)

Pamięć RAM: DDR3 KINGSTON - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL9, HyperX Genesis Grey (215 zł)

Dysk Twardy: WD 1 TB, 32 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - WD10EALX (395 zł)

Karta Graficzna: PCIex GIGABYTE GF GTX 670 2048 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT -GV-N670OC-2GD (1795 zł)

Obudowa: FRACTAL DESIGN Core 3000 - ATX, bez zasilacza, czarna (269 zł)

Zasilacz: XFX P1-550S-XXB9 - 550 W (259 zł)

Dysk Twardy SSD: SSD INTEL S330 60 GB, 2.5", SATA3, 500 MB/s, 400 MB/s - SSDSC2CT060A3K5 (375 zł)

Całość: 4572 zł

+ Chłodzenie, np: Macho.

Jak za dużo kasy to bez SSD.

Edytowane przez nwchades

@up Różnica w rachunkach za prąd zasilaczami miedzy 80+ bronze a 80+ platinum po roku użytkowania z pełnym obciążeniem zasilacza 1000W wyniesie góra 20Gr wiec nie widze sensu kupywania zasilacza drorzszego o 100-200Pln tylko dla certyfikatu 80+ platinum Kultura pracy zasilacza zależy od systemu chłodzenia(W tym bardzo dużo zależy od wentylatora)a nie od certyfikatu.Widzałem zasilacze certyfikatem 80+ gold które wyły jak odkurzacz(zalilacze były nowe)

dobrze prawi, polać mu

a ty R2rro swoje chore teorie wiesz gdzie możesz wsadzić BQ jest cichy i ma 80 + bronze - wiecej do szczęścia szarakowi nie jest potrzebne

dobrze prawi, polać mu

a ty R2rro swoje chore teorie wiesz gdzie możesz wsadzić BQ jest cichy i ma 80 + bronze - wiecej do szczęścia szarakowi nie jest potrzebne

Ty normalnie powinieneś bana dostać...

Ja nie wiem co się na BQ uparłeś... Poczytaj sobie testy. Często w cenie BQ można dostać lepszy zasilacz (stabilniejszy, mniejsze tętnienia, lepsza sprawność i lepsza kultura pracy) Tu nie ma co fanboyować, tylko trzeba wybierać, to co najlepsze. Od tego zależy jak stabilnie i długo będzie działał komputer...

wiecej do szczęścia szarakowi nie jest potrzebne

Piszesz to z zazdrości czy z niedoboru szarych komórek ? Jeśli kogoś stać, to tu nawet nie ma się co zastanawiać tylko brać sprzęt o najlepszej sprawności !

Kiedyś klasa "Bronze" była HiEndem dla wybranych - dziś ładują ją do zasilaczy za 200zł. Za rok może dwa normą stanie się "Silver" lub "Gold"

Wciąż wprowadzają nowe dyrektywy odnoście sprawności i wydajności nowych zasilaczy, za niedługo innych nie kupisz... Zasilacze z certyfikatem "Platinum" wręcz nie posiadają radiatorów, gdyż niewiele energii marnuje sie w "ciepło" - czyli sporo takich zasilaczy może pracować w trybie pół-pasywnym lub z wentylatorem skręconym do min. Z tego co widzę to masz zerową wiedzę w tym temacie, a bezczelność Twoja przekracza wszelkie granice.

Jesli kogoś stać - zawsze powinien wybierać najlepszy zasilacz o jak najlepszych parametrach ! Nie należy również przesadzać z mocą zasilacza, czyli tzw. branie na zapas - bo wtedy nie spełniamy, nie wykorzystujemy w pełni danego przedziału sprawności zasilacza, bez względu jaki certyfikat uzyskał. To również istotne przy doborze zasilacza.

A Tobie "Dariushini0" radzę fachową lekturę odnośnie przetwornic...

lepsza kultura pracy

nie da się miec lepszej pracy bo ON jest niesłyszalny nie rozumiesz? a XFX wyje ostro a na zasilacz za 500 zł go nie stać BO JUŻ BĘDZIE PONAD BUŻDŻET takze ogarnij się

a tych bzdur niżej nawet nie czytam bo wiem ze jakieś brednie

Od tego zależy jak stabilnie i długo będzie działał komputer...

80+ bronze starczy i komputer będzie działa stabilnie wiec nie wiem po co się plujesz

jest gorszy

W grach ( A DO TEGO BĘDZIE KOMPUTER ) jest lepszy/porównywalny,natomiast w gpgpu strasznie odstaje od 7970,ale ty oczywiście wiesz lepiej i byś tam wkładał odrazu 690.

_

http://www.morele.net/inventory/info/tchWjz/

Taki zestaw powinien być najlepszy do gier w tej cenie ;)

http://allegro.pl/intel-core-i5-2500k-i2383171139.html

PROCA KUPUJESZ TU I MASZ 2 stówy w kieszeni,które możesz przeznaczyć na np. większy ssd

Edytowane przez b3nio

Co do porównania HD7970 vs. GTX670, to bezapelacyjnie ten pierwszy. Wystarczy porównać te układy zegar w zegar (tak, 7970 spokojnie osiąga 1,3GHz na GPU) i wówczas to już i GTX680 wypada co najwyżej na zbliżonym poziomie. AMD ustawiło nisko zegary, nV wykorzystała to marketingową zagrywką pt. GPU Boost a dzieci na necie spuszczają się jakie to "zielone" karty są doskonałe. GK104 i Tahiti to bardzo porównywalne układy...

Dariushini0 to w ogóle nawet nie słuchajcie, typ ma urojenia jakieś, wypowiada się na tematy o których nie ma pojęcia... Olać gimbusa.

hahah, pieprzony znawca ten BQ zjada tego XFX pod względem ciszy a to się najbardziej liczy bo sprawność mają taką samą oba są dobre tylko tak jak mowilem BQ dużo cichszy

Po co taki mocny zasilacz i tyle money tracić chłopie ogarnij się jak xfx też se poradzi a kosztuje dużo mniej , to po co ma tyle kasy tracic ;)

Co do porównania HD7970 vs. GTX670, to bezapelacyjnie ten pierwszy. Wystarczy porównać te układy zegar w zegar (tak, 7970 spokojnie osiąga 1,3GHz na GPU) i wówczas to już i GTX680 wypada co najwyżej na zbliżonym poziomie. AMD ustawiło nisko zegary, nV wykorzystała to marketingową zagrywką pt. GPU Boost a dzieci na necie spuszczają się jakie to "zielone" karty są doskonałe. GK104 i Tahiti to bardzo porównywalne układy... Dariushini0 to w ogóle nawet nie słuchajcie, typ ma urojenia jakieś, wypowiada się na tematy o których nie ma pojęcia... Olać gimbusa.

hahahahaahahahahahahahahahahaahah ,teraz to leże i kwicze

typ w pierwszej wypowiedzi zgadza się ze mną bo to samo napisałem ze radeon lepszy

a w drugiej że mam urojenia , hahaha

ty już sam gtxxor nie wiesz co pieprzysz :D