Skocz do zawartości

Router ADSL. TP-Link , Asus czy Netgear ?

Recommended Posts

Postanowiłem zrezygnować z ubogiego w opcje i inne możliwości konfiguracyjne Liveboxa. Jestem na kupnie routera, oczywiście z modemem ADSL. Przeglądałem oferty i mam kilka typów. Chciałbym, żebyście mi doradzili. Na początek trochę informacji:

• prędkość mojej Neostrady to 6 Mbps
  • budżet ~150-200 PLN
  • komputer stacjonarny połączony będzie z routerem kablem, laptop i telefon łączyć się będą bezprzewodowo ( budynek z pustaka MAX, laptop w 90% za ścianą, na Liveboxie ma 5/5 kresek, a na parterze 3/5 , telefon w tym samym pokoju )
Moje typy to:W jakimś stopniu rozważam jeszcze tę opcję:

Zależy mi przede wszystkim na stabilności połączenia. Liveboxa resetuję raz na 1-2 miesiące. Dodatkowo chciałbym mieć możliwość przydzielenia przepustowości łącza do konkretnego komputera ( np Asus może tworzyć 4 dodatkowe podsieci ). Jest to jeden z ważniejszych punktów ( muszę przyhamować zapędy filmowe siostry , które doprowadzają mnie do szewskiej pasji, kiedy korzystam z PC , a strony ładują się 5 minut ).

Jestem też otwarty na inne propozycje, innych producentów.

Edytowane przez Gutekus

Obecnie mam Netgear DGN2000 (model DGN2200 to praktycznie to samo) w sieci można wyczytać ze są to polecane rautery na słabe linie. Ja mojego nie musze restartować,a mam go od ponad roku więc polecam. Modelu TP-Link W8960N nie kupuj. Miałem go przed tym Netgear"em i wkółko coś rozłączało :/ na temat tego jest też troche tematów. Co do przydzielenia przepustowości łącza to się na tym nie znam :P ale chyba te routery tego nie mają (do Netgeara można wgrać jakieś inne nie oficjalne firmware co coś tam dodają ale jak juz pisałem nie znam się :-> )

Gość effendi360

Też mam tego netgeara działającego z neo i powiem Ci, że jestem zadowolony. Wszystko chodzi elegancko, tylko transfery po lanie trochę słabe jak na router za tą cenę. Może poszukaj czegoś o ciut lepszych parametrach. Lubi się rozłączać (rzadko ale jednak) więc oglądanie na nim filmów przez lan czy przerzucanie dużych pakietów danych może być problemem.

Transfery na i z dysku USB podłączonego do niego też takie se panie...

W szkolnej skali ocen wystawiam mu 4+.

Uzywan od roku Netgear DGN2200 i wszystko działa bez najmniejszych problemów.

Wcześniej miałem standardowy modem z Orange Freedom (z tego co pamiętam Asus) i rozłączał się kilka razy dziennie.

Mam starą linię telefoniczną więc nie było łatwo.

Po wymianie na DGN2200 "inny świat" - brak zerwanych połączeń, zasię WiFi po całym domu i ok 20m poza nim, łatwa konfiguracja.

Do zastosowań domowych i słabych linii polecam każdemu.

A co myślicie o tym Asusie ? Ciężko znaleźć jakąś rzetelną, profesjonalną recenzję. Cenę ma przyzwoitą i wszystko to czego mi potrzeba + odpinaną antenę, którą w razie czego mogę zmienić na mocniejszą.