Gutekus 1 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Postanowiłem zrezygnować z ubogiego w opcje i inne możliwości konfiguracyjne Liveboxa. Jestem na kupnie routera, oczywiście z modemem ADSL. Przeglądałem oferty i mam kilka typów. Chciałbym, żebyście mi doradzili. Na początek trochę informacji: prędkość mojej Neostrady to 6 Mbps budżet ~150-200 PLN komputer stacjonarny połączony będzie z routerem kablem, laptop i telefon łączyć się będą bezprzewodowo ( budynek z pustaka MAX, laptop w 90% za ścianą, na Liveboxie ma 5/5 kresek, a na parterze 3/5 , telefon w tym samym pokoju ) Moje typy to:Asus DSL-N10 -> http://allegro.pl/asus-dsl-n10-router-wifi-modem-adsl-neostrada-neti-i2350909041.html u mnie w mieście cena to ~159 PLN TP-Link W8960N -> http://allegro.pl/tp-link-td-w8960n-router-wifi-adsl-neostrada-netia-i2373111567.html W jakimś stopniu rozważam jeszcze tę opcję:Netgear DGN2200 -> http://allegro.pl/netgear-dgn2200-router-wifi-adsl-neostrada-usb-300-i2354309586.html (przekracza ona mój budżet, ale jeśli jest tego warta to dopłacę ) Zależy mi przede wszystkim na stabilności połączenia. Liveboxa resetuję raz na 1-2 miesiące. Dodatkowo chciałbym mieć możliwość przydzielenia przepustowości łącza do konkretnego komputera ( np Asus może tworzyć 4 dodatkowe podsieci ). Jest to jeden z ważniejszych punktów ( muszę przyhamować zapędy filmowe siostry , które doprowadzają mnie do szewskiej pasji, kiedy korzystam z PC , a strony ładują się 5 minut ). Jestem też otwarty na inne propozycje, innych producentów. Edytowane 28 Maja 2012 przez Gutekus Cytuj Link to post Share on other sites
lukass7 0 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Obecnie mam Netgear DGN2000 (model DGN2200 to praktycznie to samo) w sieci można wyczytać ze są to polecane rautery na słabe linie. Ja mojego nie musze restartować,a mam go od ponad roku więc polecam. Modelu TP-Link W8960N nie kupuj. Miałem go przed tym Netgear"em i wkółko coś rozłączało na temat tego jest też troche tematów. Co do przydzielenia przepustowości łącza to się na tym nie znam ale chyba te routery tego nie mają (do Netgeara można wgrać jakieś inne nie oficjalne firmware co coś tam dodają ale jak juz pisałem nie znam się ) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Też mam tego netgeara działającego z neo i powiem Ci, że jestem zadowolony. Wszystko chodzi elegancko, tylko transfery po lanie trochę słabe jak na router za tą cenę. Może poszukaj czegoś o ciut lepszych parametrach. Lubi się rozłączać (rzadko ale jednak) więc oglądanie na nim filmów przez lan czy przerzucanie dużych pakietów danych może być problemem. Transfery na i z dysku USB podłączonego do niego też takie se panie... W szkolnej skali ocen wystawiam mu 4+. Cytuj Link to post Share on other sites
dexxx 0 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Uzywan od roku Netgear DGN2200 i wszystko działa bez najmniejszych problemów. Wcześniej miałem standardowy modem z Orange Freedom (z tego co pamiętam Asus) i rozłączał się kilka razy dziennie. Mam starą linię telefoniczną więc nie było łatwo. Po wymianie na DGN2200 "inny świat" - brak zerwanych połączeń, zasię WiFi po całym domu i ok 20m poza nim, łatwa konfiguracja. Do zastosowań domowych i słabych linii polecam każdemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gutekus 1 Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 A co myślicie o tym Asusie ? Ciężko znaleźć jakąś rzetelną, profesjonalną recenzję. Cenę ma przyzwoitą i wszystko to czego mi potrzeba + odpinaną antenę, którą w razie czego mogę zmienić na mocniejszą. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 28 Maja 2012 Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Miałem jakiś czas temu asusa i to na mocnej linii we wrocku i nie byłem zadowolony. Cytuj Link to post Share on other sites
Gutekus 1 Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Miałem jakiś czas temu asusa i to na mocnej linii we wrocku i nie byłem zadowolony. Wezmę tego Netgear'a. Jeszcze tylko się upewnię.. On ma funkcje odpowiedzialne za przydział przepustowości ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts