Skocz do zawartości

Procesor E5300+ Gigabyte EP 43 UDL3 wynik

Recommended Posts

Witam,

Podkręciłem tego proca tak jak na tym screenie:

http://pokazywarka.pl/i2n3wx/#zdjecie80064

Teraz mam pytania:

1) Temperatury ok?? Jaka jest max temperatura bezpieczna dla tego procka??

2) Jak napięcia? Z tego co wyczytałem to napięcie jest dobre dla tego procka.

Pamięci chodzą na 427 MHz (tak pokazuje CPU-Z).

Zasilacz to Amacrox Warrior 370 W

Jeszcze pytanie czy dobrze ustawiłem Orthosa do testów?

y0ddh4 czyli można jeszcze kręcić ;)

A CPU-Z pokazuje dobre napięcie? Bo nie zmieniałem w Biosie i chyba jest na auto.

19arek93 jak ustawię FSB powyżej 320 MHz to podwójny restart kompa i w biosie wyświetla komunikat, że komputer nie mógł się uruchomić z powodu podkręcania lub zwiększania napięcia (jakoś tak)

Zauważyłem, że w Biosie mam możliwość zmiany mnożnika. Zmieniłem na 10x i mam teraz 3200 MHz:

http://pokazywarka.pl/0wgvj5/#zdjecie80954

Myślałem, że mnożnik jest zablokowany, ale skoro tak wyświetla CPU-Z to chyba jest dobrze?

Poza tym VCORE mam na Auto. ustawić lepiej sztywne napięcie, czy zostawić tak skoro jest ok?

R.I.P ustawiłem na sztywno 1.37

Jeżeli procka trzymasz na tych 3,2GHz to zmniejsz napięcie, ponieważ takie takty osiąga praktycznie każda sztuka M0 na standardowym napięciu(u mnie 3,2GHz robi na 1,25 gdzie cpu-z pokazuje 1,:co:, pamiętaj, że im mniejsze napięcie tym mniejszy pobór prądu i niższe temperatury :P

Dlatego sprawdź jakie masz standardowe napięcie proca, a następnie postaraj się uzyskać to 3,2GHz na jak najniższym napięciu. Stabilność sprawdzaj Orthosem na small ftt prioryty 9 i męcz go 1-2H. Jeżeli przez ten okres nie wywali żadnego błędu to będzie git :)

Panowie zostawiłem mnożnik na 10x szyna na 320. Napięcie, przy jakim chodzi stabilnie to 1,297. Zwiększyłem też taktowanie pamięci na 1024 (mam G.Skill PI, które mogą działać na 1000 MHz).

http://pokazywarka.pl/9g5tn0/#zdjecie81414

Temperatury ok, 1 godzina i nie ma błędów, chyba zostawię tak jak jest.

Jeszcze pytanie:

Jaki jest program do testowania pamięci z poziomu Windows?

Z góry dzięki za odpowiedzi i porady.

Jeśli chodzi o testowanie pamięci z poziomu windows to masz tu taki mały programik memtest http://hcidesign.com/memtest/. Przy czym jego darmowa wersja obsługuje max ~1GB ramu, więc jeśli masz więcej to wrzuć max ile Ci da i odpal go sobie drugi raz aby wrzucić resztę ramu do testów. Wtedy masz 2x odpalony i bez problemu sprawdzi Twoje kosteczki :co: Sam go niedawno użyłem i ładnie je przetestował :)

Jeżeli masz wersję 32 bitową, to objaśnię Ci na moim przykładzie gdyż też mam 4GB ramu :) Odpalasz memtest, domyślnie masz ustawione "All unused RAM" kliknij start i wyskoczy Ci, iż nie może wykonać testu, gdyż jest to darmowa wersja. Napisze Ci przy okazji ile max ram w tym w momencie może przetestować, więc weź tą wartość i wpisz w pole zamiast "All unused RAM". Teraz rozpocznij testy, odpal drugi raz program i bez zmiany czegokolwiek rozpocznij drugi test. Błąd "darmowa wersja" nie wyskoczy z prostej przyczyny: część ramu jest zajęta przez procesy systemowe np. u mnie od obsługiwanej 3.25GB odejmuję 800mb i zostaje 2450 mb. Program w praktyce obsługuje ~1200+ mb i jest git. Jeśli JEDNAK nie obsłuży tylko w dwóch kopiach to dorzuć trzecią, a drugiej wpisz to co w pierwszej. :P Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście Ci to opisałem :co: