fabiancol 435 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam, Podkręciłem tego proca tak jak na tym screenie: http://pokazywarka.pl/i2n3wx/#zdjecie80064 Teraz mam pytania: 1) Temperatury ok?? Jaka jest max temperatura bezpieczna dla tego procka?? 2) Jak napięcia? Z tego co wyczytałem to napięcie jest dobre dla tego procka. Pamięci chodzą na 427 MHz (tak pokazuje CPU-Z). Zasilacz to Amacrox Warrior 370 W Jeszcze pytanie czy dobrze ustawiłem Orthosa do testów? y0ddh4 czyli można jeszcze kręcić A CPU-Z pokazuje dobre napięcie? Bo nie zmieniałem w Biosie i chyba jest na auto. 19arek93 jak ustawię FSB powyżej 320 MHz to podwójny restart kompa i w biosie wyświetla komunikat, że komputer nie mógł się uruchomić z powodu podkręcania lub zwiększania napięcia (jakoś tak) Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Temperatury dla 45 nm to około 70 *C, więc masz dobre. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Praktycznie w ogóle go nie podkręciłeś. Z tego co wiem to nawet na box'ie można bez problemu wyciągnąć ~3.4Ghz. Do twojej karty myślę że powinno wystarczyć 3-3.2Ghz. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCrow 5 Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Spróbuj podbić mu napięcie i wycisnąć jakieś 3.2 GHz swoją drogą myślę że 2.8 GHz nie ogranicza już twojej karty Tak jak koledzy pisali do 70 C w stresie możesz podkręcać aż miło a napięcie do 1.45v bo więcej i tak ci nie będzie potrzebne Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Zauważyłem, że w Biosie mam możliwość zmiany mnożnika. Zmieniłem na 10x i mam teraz 3200 MHz: http://pokazywarka.pl/0wgvj5/#zdjecie80954 Myślałem, że mnożnik jest zablokowany, ale skoro tak wyświetla CPU-Z to chyba jest dobrze? Poza tym VCORE mam na Auto. ustawić lepiej sztywne napięcie, czy zostawić tak skoro jest ok? R.I.P ustawiłem na sztywno 1.37 Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ustaw na sztywno, ponieważ zostawianie napięć na AUTO przy OC jest trochę ryzykowne Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Mnożnik ustaw na 13x - tyle, ile ma standardowo E5300. Napięcie daj na 1.4 V i delikatnie zwiększaj. Nie przekrocz 1.5 V Pamiętaj o temperaturach Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jeżeli procka trzymasz na tych 3,2GHz to zmniejsz napięcie, ponieważ takie takty osiąga praktycznie każda sztuka M0 na standardowym napięciu(u mnie 3,2GHz robi na 1,25 gdzie cpu-z pokazuje 1,, pamiętaj, że im mniejsze napięcie tym mniejszy pobór prądu i niższe temperatury Dlatego sprawdź jakie masz standardowe napięcie proca, a następnie postaraj się uzyskać to 3,2GHz na jak najniższym napięciu. Stabilność sprawdzaj Orthosem na small ftt prioryty 9 i męcz go 1-2H. Jeżeli przez ten okres nie wywali żadnego błędu to będzie git Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Panowie zostawiłem mnożnik na 10x szyna na 320. Napięcie, przy jakim chodzi stabilnie to 1,297. Zwiększyłem też taktowanie pamięci na 1024 (mam G.Skill PI, które mogą działać na 1000 MHz). http://pokazywarka.pl/9g5tn0/#zdjecie81414 Temperatury ok, 1 godzina i nie ma błędów, chyba zostawię tak jak jest. Jeszcze pytanie: Jaki jest program do testowania pamięci z poziomu Windows? Z góry dzięki za odpowiedzi i porady. Cytuj Link to post Share on other sites
Badzio93 36 Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Jeśli chodzi o testowanie pamięci z poziomu windows to masz tu taki mały programik memtest http://hcidesign.com/memtest/. Przy czym jego darmowa wersja obsługuje max ~1GB ramu, więc jeśli masz więcej to wrzuć max ile Ci da i odpal go sobie drugi raz aby wrzucić resztę ramu do testów. Wtedy masz 2x odpalony i bez problemu sprawdzi Twoje kosteczki Sam go niedawno użyłem i ładnie je przetestował Cytuj Link to post Share on other sites
fabiancol 435 Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Badzio93 jak mam ten program to mam go włączyć 4 razy jak mam 4 GB? kubbak ile czasu mam tym testować?? Cytuj Link to post Share on other sites
Badzio93 36 Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Jeżeli masz wersję 32 bitową, to objaśnię Ci na moim przykładzie gdyż też mam 4GB ramu Odpalasz memtest, domyślnie masz ustawione "All unused RAM" kliknij start i wyskoczy Ci, iż nie może wykonać testu, gdyż jest to darmowa wersja. Napisze Ci przy okazji ile max ram w tym w momencie może przetestować, więc weź tą wartość i wpisz w pole zamiast "All unused RAM". Teraz rozpocznij testy, odpal drugi raz program i bez zmiany czegokolwiek rozpocznij drugi test. Błąd "darmowa wersja" nie wyskoczy z prostej przyczyny: część ramu jest zajęta przez procesy systemowe np. u mnie od obsługiwanej 3.25GB odejmuję 800mb i zostaje 2450 mb. Program w praktyce obsługuje ~1200+ mb i jest git. Jeśli JEDNAK nie obsłuży tylko w dwóch kopiach to dorzuć trzecią, a drugiej wpisz to co w pierwszej. Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście Ci to opisałem Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Października 2009 Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Ściągasz (Pre-Compiled Bootable ISO), wypalasz na płycie CD i startujesz z tego komputer -> http://www.memtest.org/#downiso. Narzędzia pod winde pod tym względem są daleko w tyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts