Skocz do zawartości

OC ramu.

Recommended Posts

Witam :D Mam kilka pytań odnośnie OC pamięci ram. A dokładnie chciałbym moje 1333 podnieść na 1600 MHz i nadal mieć niskie timingi czyli bodajże 7-7-7-20 przy 1.5 V. Oczywiście wiem, że napięcie będzie trzeba podnieść bo raczej wątpliwe aby wstały ;p I teraz pytanie JAK dobrze podkręcić pamięci, na co zwracać uwagę i czy da się je jeszcze bardziej "przyspieszyć"? Pomijam tutaj więcej niż 1600 MHz, bo więcej nie ma po prostu, ale zmniejszenie timingów byłoby mile widziane :)

P.S. Posiadam Patriot G-series DDR3 4 GB (2 x 2GB) 1333 MHz low latency

Wszystko zależy jak dane pamięci reagują na OC ;) wątpię żeby udało ci się dobić 1600 i zmniejszyć timingi a więc musisz wybrać co wolisz czy szybsze takty czy timingi albo ewentualnie po połowie :hahaha:

np. 1600 MHz standardowe takty + podniesiony voltage , 1333MHz standardowe takty obniżone timingi np. 6-6-6-18 lub po połowie np. 1450-1500 MHz i 6-7-7-18 :D to przykłady i nie sugeruj się zbytnio nimi :->

Pogrubione to najważniejsza cześć timingów :[ w zależności od OC możesz dać napięcie +0.1v 0.2v myślę że tyle wystarczy ewentualnie 0.3v :)

Przy 7-7-7-20 i 1.7 v na memtest wywaliło błąd pod koniec ;/ zmieniłem na 7-9-9-25 i 1.64 v jak na razie daje radę. Ale może dałoby się jeszcze bardziej? Czy jak zamiast 9 ustawie 8 będzie ok? Niestety w OC ramu jestem kompletny newbie. Albo może dać twoje 7-7-7-18 i podnieść do 1.75? Tylko teraz kwestia temperatur. Jak dotykam pod obciążeniem memtest to są hm...ciepłe na tyle, że dobrze je czuję, ale nie parzą i mogę spokojnie je trzymać (pod 1.64).

P.S. Co to jest ganged i unganged mode tzn. co winno być ustawione? A także co zrobić z tRC (bank cycle time)?

Na stronie producenta mam podane 1.7, ale w biosie karty def na którym było ostawione to 1.5 i chodziły stabilnie. ;) Do jakiego napięcia nie będę potrzebował active cooling? I jeśli już będzie taka katastrofa to jakie? Ponieważ na procka zamówiłem Freezer Xtreme z pastą MX-2 i to będzie kolejny koszt ;p

Czyli powinienem wrócić na 7-7-7-20 podnieść napięcie ponad 1.7 i jeśli test stabilności się uda, kupić takie chłodzenie.

Nie. Przy 1.7v (takie napięcie zaleca producent!) żadnego chłodzenia dodatkowego nie potrzebujesz. Jedynie możesz spróbować przetaktować pamięci do 1600Mhz bez zmiany Timing'ów.

No inny model tej samej serii co moja też właśnie pracuje z 1.9 i to na 7-7-7-20 i 1600 MHz...tak jest na ich stronie przynajmniej ;] W każdym razie spróbuje podnieść napięcie na standardowym timingu i 1600 MHz. Jeśli będę mógł dotykać bez obawy o palce i w miarę trzymać to zostawię, jak nie to kupię chłodzenie ;) Ale nadal nie wiem co to ganged i unganged mode oraz co zrobić z tRC XD

AD. tRC: http://www.techpowerup.com/printarticle.php?id=131

Co do Unganged & Ganged - Phenomy mają 2 kontrolery pamięci. Opcja nr. 1 ich nie łączy. Opcja nr. 2 łączy tak jakby w jeden. Zostaw "Unganged" teoretycznie powinno to dać minimalnie wyższą wydajność.