Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do pracy potrzebujesz przede wszystkim dobrego CPU (lga2011 6c/12t) i kupę szybkiego ramu (24-32GB / 2133Mhz). Odnośnie "magazynu" to raid1 obowiązkowy - zwiększa szybkość odczytu, ale przede wszystkim daje bezpieczeństwo danych w sytuacji gdy HDD padnie, co zdarza się od czasu do czasu. SSD przyspiesza start programów i samego OS - dobrze się sprawdza przy zapisie dużych projektów, ale nie jest jakoś super potrzebny. Najważniejsza sprawa to CPU + RAM i tutaj nie należy żałować.

Do gier jedyne wymagania to porządna karta graficzna - biorąc pod uwagę że to również komputer do pracy to polecał bym Nvidię - szczególnie coś z Keplera (gtx670/680) z kosmiczną ilością rdzeni CUDA.

Proponował bym taki zestaw :

CPU : Intel i7 3930K - 6rdzeni / 12wątków

RAM : 32GB G.Skill 2133MHz Ares 8x4gb (F3-2133C11Q-16GAO *2)

MoBo : Asus P9X79 PRO

GPU : Gigabyte GeForce GTX 670 OC, Windforce 3X, 2048 MB

Zasialcz : XFX 750W BE(Silver) - na jednej linii +12V max.62A/744W

Dyski : 2*1TB WD RE4 w raid1 + 1TB WD RE4

Buda : Fractal Design Define R3

Chłodzenie CPU : Noctua D14 SE2011 (w Saturionie 310zł) lub ProlimaTech Super Mega + wiatraczek Noctua NF-P12 (Saturion 350zł za taki zestaw)

http://www.morele.net/inventory/info/s0eox/

+ GPU http://www.ddr2.pl/Gigabyte_GeForce_GTX_670_OC_Windforce_3X_2048_MB_DDR5_DP-821.html

+ RAM 2* http://www.ddr2.pl/GSkill_DDR3_PC3_17000_2133MHz_Ares_4x4gb_F3_2133C11Q_16GAO-729.html

+ Chłodzenie CPU http://www.saturion.pl/product/139944/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Noctua_NH_D14_SE2011.html lub http://www.saturion.pl/product/109421/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/ProlimaTech_Super_Mega.html + http://www.saturion.pl/product/48729/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Noctua_NF_P12_1300.html

Całość w okolicach 9000zł się zakręci - zestaw bardzo dobry do gier (gtx670), jak i również całkiem niezły do pracy (3930k + 32gb ramu), do tego odpowiednio zabezpieczony (raid1, zasilacz silver, konkretna buda (R3) i chłodzenie CPU (D14)).

• Popieram 1

No super zestaw brawo :peace:

Jakbyś poczytał od początku temat to wiedział byś że w cenie 9000 zł ma być zawarty system operacyjny i monitor.

System 550 zł + monitor 1000 zł + twój zestaw = 10 550 zł

A więc 1550 zł ponad budżet

Oczywiście jeśli autor potrzebuje bardzo szybkiego pc który będzi na siebie zarabiał to opłaca się zainwestować w zestaw na LGA 2011 Z i7 3930K :)

Edytowane przez daniel93

@up

Można zejść z ramów 32GB na 16GB (630zł) i darować sobie dysk dodatkowy (470zł), a pracować na 2*1TB raid1. Wyszło by około 9500zł.

Ostateczność to darować sobie radi1 - kupić 1* 1TB WD RE4 i z czasem zaopatrzyć się w kolejne dyski, aby docelowo osiągnąć 2x1TB w radi1, do tego 1-2TB i 128-256GB SSD. W takiej opcji 9000zł starczy na 3930K + 16GB ramu + hdd 1TB + gtx670 włącznie z OSem i LCD (dell 2412 wchodził by w grę - nie jest to "perełka", ale daję radę lepiej niż każda TNka).

Generalnie chodzi o to że jeżeli to ma służyć do konkretnej zabawy w grafikę to nie ukrywajmy, ale budżet 9k to zbyt mało żeby polecieć bez żadnych kompromisów. Dobry monitor to koszt 2000zł i w górę (dell 2410, później NEC PA231 itd.). Procek to kolejne 2k, gdzie w grę wchodzi LGA2011. Kolejne podzespoły to również same spore kwoty (gpu 2k, ramy 1,2k, dyski hdd 3szt 1,5k ...). Jeżeli kogoś stać i zależy mu na jak najbardziej komfortowej pracy to wybierze lga2011 i wcale ten komputer nie musi na siebie zarabiać. Kupę podobnych zestawów już złożyłem i w większości były to "cywilne" zamówienia - tzw. salonowce, ale pod konkretne rzeczy.

gry, zabawa = lga1155 + dobre GPU + 8-16GB ramu

praca z programami graficznymi = lga2011 + quadro + 16-32GB ramu

Można to na ileś pogodzić, ale ideału w tym budżecie się nie złoży. Osobiście szedł bym za wszelką cenę w lga2011 jeżeli miał bym na tym pracować. 16GB ramu to bezwzględne minimum, a że od czasu do czasu ma to służyć do gier, no to gtx670, zamiast bardziej stabilnego quadro 4000.

Idąc bardziej pod gry, niż pracę wybrał bym 2600K + 16GB ramu, a zaoszczędzone pieniążki zainwestował w SSD, Raid1 i lepszy monitorek. Wszystko zależy od tego czy sam zainteresowany zamierza więcej pracować, czy więcej grać.

Widzę że tu się rozkręca temat a zapomniałem napisać ..

Ja nie jestem jakimś grafikiem z zawodu .. znaczy ..

To jest moje hobby, nie jestem aż tak początkującym, jednak moje prace są amatorskie ..

Aż takiego sprzętu chyba bym nie potrzebował jak podał mi "stelek"

Ja chcę teraz wiedzieć, czemu miał bym nie brać i7 2770k ? Bo widzę że mi podajecie albo procki na 2011, a jak na 1155 to i7 2600k.

Dla tego że nowe procki nie mają nic nowego poza większą ceną.

Ja nie jestem jakimś grafikiem z zawodu .. znaczy .. To jest moje hobby, nie jestem aż tak początkującym, jednak moje prace są amatorskie ..

Wtakim razie ten zestaw co podałem wcześniej będzie perfekcyjny można ew zrezygnować z gtx 680 kupić 670 a za pozostałe pieniądze dokupić dysk do raid 1.

Edytowane przez daniel93

Karsheer miałem kiedyś podobne podejście do Twojego - pracowałem amatorsko około 4-5latek w PSie + Flash itp. W tamtym okresie składałem kompa głównie pod gry, a PSa traktowałem podobnie jak Ty - jako hobby. Z czasem gdy poziom znajomości aplikacji wzrósł zacząłem przyjmować pierwsze zlecenia, głównie reklamy w formie banerów na WWW, plandeki, ulotki itp. Obecnie posiadam sprzęt do pracy w pracy ;) , ale ten domowy "salonowiec" również co raz częściej pracuje. Żałuje teraz że nie kupiłem 2600K lub 3930K.

Generalnie warto inwestować w takie sprzęty, bo to inwestycja w siebie. Z gier poza samą przyjemnością nic zbytnio nie wyciągniesz, za to ogarnięcie takiego PSa, AE daje już możliwości rozwoju i podnoszenia kwalifikacji. W przyszłości może się okazać że z tej dłubaniny amatorskiej zaczniesz robić poważniejsze pracki, a wtedy największe ograniczenie to będzie sprzęt. Więc zastanów się dobrze czy chcesz wydać 9000zł na zabawkę pod gry, czy może lepiej będzie zakupić takiego przyszłościowego "potwora" na 3930K.

Wracając do tematu - polecany jest 2600K ze względu na jego cenę i możliwości. Nowe procki nie wnoszą nic, do tego na tą chwile z tego co mi wiadomo mają straszne TDP i z OC nie jest zbyt wesoło. 2600K to sprawdzony sprzęt, ładnie się kręci przez co jest względnie wydajny, a IVY przy nim nie oferuje nic poza marketingowymi ściemami typu PCIE 3.0, natywna obsługa USB3.0. Na dobrą sprawę PCI3.0 jest zbędnym bajerem i będzie tak przez najbliższe klika lat, a samo USB3.0 jest obsługiwane przez SB - troszke słabiej wypadają transfery niż na IVY, ale nie są to zbyt duze różnice. Do tego USB3,0 to nowość póki co i standard ten nie jest zbyt popularny (pewnie przez swoją cenę).

Ja jeszcze myślałem nad dwoma takimi "zestawami"

Proc - i7 3930k

Chłodzenie - Noctua NH-D14

Płyta - Asus P9X79 PRO X79

Grafika - Gigabyte GTX 680

Ram - Kingston hyperx genesis grey 1600Mhz CL9 4x4GB albo 8x4 GB

Dysk - Western digital caviar black 1 TB/7200RPM

Budka - Cooler Master (big tower/Full Tower) haf X black

Zasilacz - OCZ series 850 W

No i windows 7 home premium box.

Też można zrobić zestaw na 1155, to znaczy z I7 2600k, tylko jaką płytę główną wtedy ?

Grafika - Gigabyte GTX 680

Lepiej tańszego gtx670 i zaoszczędzone kilka stówek w drógi dysk HDD / SSD lub coś tam innego.

Ram - Kingston hyperx genesis grey 1600Mhz CL9 4x4GB albo 8x4 GB

Jak możesz podaj dokładny symbol tych pamięci (chodzi o zgodności z MoBo) - generalnie polecał bym nieco szybsze moduły 2133MHz (G.Skill RipjawsZ lub RipjawsX) - wzrost transferów rzędu 5GB/s względem 1600MHz vs 2133MHz.

Dysk - Western digital caviar black 1 TB/7200RPM

Zalecam WD RE4 lub Seagate Constellation ES - bardziej trwałe produkty niż Black, do tego RE4 jest zbudowany pod kątem budowania macierzy Raid (posiada jakiś tam kontrolerek, którego próżno szukać w innych dyskach), a Constellation cechuje się niezłym zapisem / odczytem (104Mb/s). Jeden i drugi przewidziany do pracy 24H (do zastosowań korporacyjnych).

Zasilacz - OCZ series 850 W

Zasilacz do takiego sprzętu 650W to minimum - procek potrafi dojść do 300-350W po OC, GPU około 300W i masz w sumie 600-650W - tyle mniej więcej będzie pobierała taka maszynka w stresie. Zalecał bym kupic ciut słabszy zasilacz niż ten OCZ 850W, skupić się bardziej na marce i certyfikacie. Z tańszych "dobrych" zasilaczy polecam XFX BE 750W (Silver), XFX 750W (bronze), później są już tylko Seasonic, Enermax, Antec, Corsair AX i wiele innych w kosmicznych cenach ;) Edytowane przez stelek

. Zasilacz do takiego sprzętu 650W to minimum - procek potrafi dojść do 300-350W po OC, GPU około 300W i masz w sumie 600-650W - tyle mniej więcej będzie pobierała taka maszynka w stresie. Zalecał bym kupic ciut słabszy zasilacz niż ten OCZ 850W, skupić się bardziej na marce i certyfikacie. Z tańszych "dobrych" zasilaczy polecam XFX BE 750W (Silver), XFX 750W (bronze), później są już tylko Seasonic, Enermax, Antec, Corsair AX i wiele innych w kosmicznych cenach ;)

Ja się już zdecydowałem na 850W, i to minimum.

Pisałem że w przyszłości kupie jeszcze jedną karte graficzną (prawdopodobnie)

Kilka dysków i może innych dupereli.

Nie wiem czy 750W to 100 % bezpieczny zakup.

Z resztą, co do zasilacza myślę właśnie przyszłościowo ;)

Co do karty graficznej to prawda, myślałem nad tym, do puki nie dowiedziałem się że teraz zamiast 9 tyś. mam 10.

Ten tysiąc był zarezerwowany na głośniki, które już jednak dostałem za darmo od członka rodziny w prezencie :)))

(Logitech Z-906 5.1 THX)

Monitorka nie dostałem, no ale nie zamierzam dać na niego więcej niż 1tyś.

Więc na sam pc mamy teraz 9 tyś zł :)

Co do dysków, ja się nie znam na nich za bardzo, co jest minusem dla mnie, ponieważ muszę tutaj w 100 % zaufać wam :o

A przyznać trzeba, że sprzętu taniego nie składamy, a chce mieć jak najlepszy w tej cenie...

Mam nadzieje że będzie troszkę więcej osób które będą mogły się tutaj wypowiedzieć, zwłaszcza na temat dysku.

A co tych pieniędzy które zaoszczędziłem, zastanawiałem się własnie nad SSD za ok 1tyś zł. (120GB)

Ja się już zdecydowałem na 850W, i to minimum.

Jeżeli myśli o SLi takich dwóch kart +/-300W, to masz już 600W na zasilaczu z tytułu samych kart. Dodaj do tego około 350W dla CPU (tyle pociągnie 3930k) i masz +/- 950W na liczniku.

850W będzie zbyt słaby do SLI + 3930, a z kolei jest zbyt mocny do jednego gpu + 3930k, stąd propozycja złotego środka w formie 750W. Dodam że z takim gtx670 wątpliwa sprawa żeby mocy zabrakło w grach. Dyski HDD i inne "duperele" pobierają niezbyt wiele mocy - w grubym zaokrągleniu możesz przyjąć że będzie to około 50W.

GPU 300W + CPU 350W + 50W duperele = 700W

2*GPU 600W + CPU 350W + 50W duperele = 1000W

Co do dysków to zależy ile chcesz wydać :

500zł - HDD WD RE4 1TB

1000zł - SSD Crucial M4 128GB + HDD WD RE4 1TB, lub 2x WD RE4 1TB w raid1

1500zł - SSD Crucial m4 128GB + Raid1 (2*WD RE4 1TB) lub SSD Crucial m4 256GB + 1* WD RE4 1TB

Możesz kombinować na różne sposoby - dysk 1TB kosztuje w okolicach 500zł, dysk SSD 128GB to koszt również 500zł, SSD 256GB 1000zł, macierz raid1 1TB 1000zł itd.

Wiem że GTX 670 to wystarczająca moc do gier :)

Chodzi tylko o to, że w przyszłości, mógł bym sobie zażyczyć gry na 3 ekranach :)

Ahh.. co do dysków nie wiem ..

więcej niż 1500zł bym nie chciał wydać na dyski. (1x HDD 1TB + 1x SSD 120GB)

Co do zasilacza ..

Taki OCZ ZS 1250W, by wystarczył ;) Wydatek ok. 700/800 zł

Co do dysku

2 x http://www.agito.pl/dysk-wd-re4-wd1003fbyx-1tb-64mb-sata300-83-426487.html?attr=4268-433190,1-1243 Raid 0

+ http://www.agito.pl/dysk-ocz-vertex3-vtx3-25sat3-120g-25-120gb-sata600-83-438275.html?attr=4268-433193,175-1254

A co do zasilacza to przy takim sprzęcie wypada wybrać coś lepszego niż OCZ i 1200 w to za wiele nawet na dwie karty.

Kup seasonica przynajmiej będziesz miał pewność że komputer popracuje kilkanaście lat

http://www.cooling.pl/seasonic-ss860xp-80-plus-platinium-860w,produkt,553808.html?from_category=84_167

Edytowane przez daniel93

Teraz to się poważnie zastanawiam nad I7 3930K (OC)

Co do dysków, wątpię bym potrzebował więcej niż 2 ...przynajmniej teraz.

Więc jeden SSD i HDD..

co do SSD zastanawiałem się nad OCZ vertex 3 240GB a HDD to dalej nie wiem :o

Co do zasilacza... nie będzie potrzebne więcej niż 1000W ?

Jeżeli socket 2011, to jaką płytkę ? 8 wejść na pamięci ram było by cudowne ;)

A co do ram, jakie ? mam nadzieje że nie będą jakieś wielkie :P, w przyszłości można by mieć 8x ***, tylko że jak będę miał Noctua D14 może być za mało miejsca ?

Tego czego nie chce zmienić :

Karta graficzna zostaje GTX 680

Tak jak obudowa i windows (Home prem, Cooler master Haf X)

I jaki monitorek ? ;)

Znalazłem taki :

http://www.agito.pl/monitor-samsung-23-led-s23a700d-2492-526171.html

Ale wątpię by było to jakieś cudo :P

Da się w ogóle zakupić monitorek 21-24 " 3D do 1000zł ?? :P

Edytowane przez karsheer

PS:

stelek

Piszesz pierdoły

Po pierwsze jakie cpu pobiera 350 w

Po drugie jaka karta ciągnie 300 w no chyba że gtx 690

Na zestaw z dwoma gtx 670 i i7 3930 z zapasem starczy 860 w

UP

OK poczekaj chwilkę to coś konkretnego złożę :)

Ja dokładnie myślałem nad takim o to zestawem :

Proc - I7 3930K - 2000zł

Chłodzenie - Noctua D14 - 300zł

Grafa - GTX 680 - 2100zł

Ram - 2x Kingston hyperx genesis grey 8GB 1600Mhz - 220zł = 440zł

Dysk HDD - Western digital caviar black 1TB - 450 zł

Dysk SSD - OCZ 240 GB - 1100zł

Obudowa - Cooler Master full tower Haf X - 550zł

Windows Home premium - 650zł

Płyta - Asus P9X79 PRO - 1050zł

Zasilacz - OCZ ZX series 850W - 600zł

Razem 9020zł, ceny troszkę podałem w przybliżeniu, więc powiedzmy 9100zł jeżeli 2x ramu = 9300zł

Powinienem uprzedzić... Mieszkam za granicą i tutaj sprzęt elektroniczny w większości jest tańszy, lub w podobnej cenie.

Mieszkam w Norwegii, i żałuje że wcześniej nie uprzedziłem o ile jest to bardzo ważna wiadomość.

Jedyne co bym chyba chciał zmienić w tym zestawie to :

-Ram (Na więcej Mhz lub inną firmę, jak będzie trzeba.)

-Zasilacz (Firmę, albo więcej watt jeżeli trzeba.)

-Dysk HDD (Jeżeli istnieje jakiś lepszy w podobnej cenie i zawiera 1TB wolnego miejsca).

-Płytę główną (Bardzo chciałbym zostać przy firmie Asus ponieważ zawsze miałem ich płyty tak jak moi znajomi, i jestem do niej przekonany, lecz nie do tego modelu który podałem.)

Oczywiście trzeba tu dodać jakiś monitor, na 3D za bardzo mi nie zależy, ważne by obraz był czysty/ładny i rozdzielczość była Full HD.

Cali ok. 22-24.

Powiedzmy że do budżetu dodam 500zł, czyli mamy 10.500zł.

Więcej już na sprzęt nie mam ochoty dać.

Mogłem to napisać na samym początku tematu żeby było wszystko z góry jasne, jednak nie wiedziałem ile do końca będę miał kasy, i chciałem zobaczyć opinie innych.

Mam nadzieje że zbliżamy się do końca tego tematu, i że szybko więcej osób się wypowie i zaproponuje.

Edytowane przez karsheer

Płytę główną (Bardzo chciałbym zostać przy firmie Asus ponieważ zawsze miałem ich płyty taj jak moi znajomi, i jestem do niej przekonany, lecz nie do tego modelu co wybrałem.)

Asus to bagno i syf

A z resztą poczytaj post usera gtxorr który ma/miał zestaw na 2011 i7 3930k z płytą asusa nawet chyba taką samą.

http://forum.benchmark.pl/topic/15338-greq-main-ver-30/page__st__200

pod sam koniec jest opisane że płya się popsuła i nie wykrywa paru kości ram.

Echh mam nadzieje że to nie temat lipa czyli że faktycznie stoisz przed wyborem komputera wiesz.

Bo jednak w temacie zostało już wszystko wyjaśnione a ty ciagle chcesz go kontynuować , dysk twardy to WD RAID EDITION 4 został wymieniony kilka razy.

Wiesz jednak ludzie poświęcają wiele czasu na pomoc i przykro by było gdyby ta pomoc nie miała zakończenia.