Prosiaq 0 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam, Mam pytanie/problem. Do tej pory używałem monitora Benq V2220 i byłem z niego zadowolony, bardzo fajnie się na nim grało i korzystało z komputera. Ostatnio jednak kupiłem sobie Xboxa360 (a za kilka miesięcy planuję też dokupić PS3) i problem polega teraz na tym, że nie mam do czego podłączyć tę nieszczęsną konsolę. Mój monitor nie miał wejścia HDMI, dlatego też go sprzedałem i szukam dla niego zastępcy. A czego oczekuję od takiego zastępcy? Po pierwsze, rzecz jasna, wejście HDMI - najlepiej dwa. Chciałbym móc podłączyć naraz do monitora komputer i Xboxa, żebym mógł przerzucać się źrodłami. Po drugie, chciałbym przerzucić się już na coś większego i fajnie byłoby mieć monitor 24-calowy, ale nie jest to wymóg, po prostu interesują mnie takie rozmiary przekątnej (23-24). Po trzecie, ma to być monitor głównie do grania, nic poważniejszego na nim nie będę robił. No i po czwarte, cena. Mogę wydać maksymalnie 900 zł. Jest to spore ograniczenie, z tego co zdążyłem się zorientować, ale na chwilę obecną większych środków nie posiadam. Natomiast jeśli znalazłby się naprawdę fajny monitor, który kosztowałby ciut więcej, albo i trochę wiecej, to gotów byłbym się zapożyczyć i kupić coś takiego. Widziałem kilka wypasionych monitorów, które kosztowały 1300, 1400, ale nie wiem, czy warto takim poświęcać uwagę. Z góry dziękuję za pomoc i porady Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 poczytaj tu bardzo podobny temat http://forum.benchmark.pl/topic/47036-monitor-24-do-pc-x-boxa-n-ki/ Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Temat podobny, ale ostateczny wybór monitora z tematu - niezbyt ciekawy... Przynajmniej z tego, co zdążyłem posprawdzać na szybko w sieci: część osób pisze, że monitor jest naprawdę spoko, a dużo osób narzeka na smużenie w grach (dla mnie to totalna dyskwalifikacja). Do tego zaczęła dochodzić sprawa oglądania TV, a to też (chyba) wpływa na wybór monitora. Zapomniałem dodać - interesująca mnie rozdzielczość, to oczywiście 1920x1080, nic poniżej. Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Na twoim miejscu kupił bym telewizor Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Telewizor do grania na PC? W życiu. Fajny bajer na krótką metę, sam podłączałem telewizor rodziców 37-calowy, świetny efekt przy FPSach, ale grać na takim bydlaku w strategie czy cokolwiek innego, to po prostu mordęga dla moich oczu. Poza tym, telewizor odpada też ze względu na ściśle ograniczone miejsce w mieszkaniu i koszt (telewizor za 900zł? Dziękuję). Potrzebuję monitora. PC i konsole. Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Zawsze jest mozliwosc kupienia monitora z tunerem TV. Ja mam Samsunga T260HD. Byla tez wersja 24 cali. Monitor juz troche ma (ze 2 lata? cos kolo tego) zaloze sie ze wyszla nowa seria tego. Uzywam go do tego o czym wspominasz. Mam do niego podlaczonego PS3 dekoder N i laptopa jak chce pograc na wiekszym wyswietlaczu. Parametrow wyswietlania nie ma jak monitory typowo gamingowe, ale ja potrzebowalem czegos co da rade mi obsluzyc TV i PC bo sobie pokoj urzadzilem w stylu raczej minimalistycznym wiec 2 monitory nie sa mi potrzebne. Tak mam jeden monitor do wszystkiego i jest ok. Widze ze maja nowa serie monitorow. Taki ktory najbardziej by Ci odpowiadal to chyba T24A550 tyle ze nie wiem jak z cenami to wyglada. Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Tak patrzę na ten T24A550 i wygląda naprawdę zacnie (patrząc pobieżnie), ale cena sporawa (ok. 1150zł - dałoby radę, jeśli miałbym pewność, że ten monitor jest naprawdę pro-uber). A co powiesz o swoim obecnym monitorze? W sensie, czy naprawdę widać to po nim, że nie jest przeznaczony do grania, czy też jest to już swoiste czepianie się? Nie jestem jakimś obrazofilem, ale dobrze byłoby mieć monitor, przy którym oczy nie męczą się od grania (a grywam sporo w czasie wolnym, od 5 do 8 godzin - w zależności, czy na tygodniu, czy weekend). Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Tez grywam sporo. Moj jest zwyklym LCD (w momencie kiedy go kupowalem to LEDy dopiero wchodzily i byly drogie w cholere [pozatym chyba nie bylo jeszcze monitorow LED]). Nie jestem jakims tam maniakiem zwracajacym uwage na smuzenia czy cos. Nie pamietam ile matryca ma opoznienia, ale prawda jest taka, ze gram w Gran Turismo, Tekkena czy God of War (tez po kilka/nascie godzin) i leb mnie nie boli, bo zadnych smug nie widac (chyba ze by sie uprzec, ale prawda jest taka, ze dzsiaj coraz wiecej gier ma motion blur wiec tego smuzenia nie widac). Katy widzenia sa calkiem dobre. Glosniki tragiczne wogole nie ma basow. Przyzwyczaic sie idzie ale lepiej podlaczyc pod to jakies sluchawki albo zestaw glosnikowy. No i design mi sie podoba. Brak przyciskow na przednim panelu (kilka z boku [wiekszosc sterujesz pilotem]), wlacznik monitora jest czujnikiem dotykowym. Wlacza sie gdy zblizasz palec do ikonki POWER. W tym modelu nie ma MPEG4 jest tylko 2 wiec z DVB-T moze byc problem (chociaz jest z boku zlacze common interface, podobno mozna dokupic jakis expansion card ktory dodaje mozliwosc odtwarzania MPEG4. Mnie to zbytnio nie interesuje bo mam podlaczony pod to dekoder N a wejscia antenowego praktycznie nie uzywam.) Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Monitor robi się coraz ciekawszy, ale mimo wszystko boli mnie cena, a także to, że jest to hybryda z TiVizornią, a mi zależałoby na czystym rasowym monitorze do grania. Hm. A może to? Benq E2420HD. Parę pochwał widziałem. Tudzież iiyama 2410HDS (z nawet przyjemną ceną dla mojej kieszeni). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 jak chcesz rasowy monitor do gier to wybierz jeden z poniższych ViewSonic VX2268wm, Dell AW2310, BenQ XL2410T/XL2420T, Asus VG236H, Samsung 2233rz Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 iiyamy nigdy nikomu nie polecam znam kilka osob ktorzy mieli problemy z tymi monitorami (jakies martwe pixele i ogolnie problemy). Benq jeszcze w czasach LCDkow 4:3 znajomy mial 19 cali. Wiem ze obraz byl zyleta w porownaniu z np Flatronami od LG. Ale nowszego Benq nie widzialem dawno wiec nie wiem jak one stoja w sprzecie aktualnie. Troche teraz wyjde na fanboya, ale wiem jakie wyswietlacze robi samsung (rodzice maja 37 cali telewizor samsunga jeszcze lcd, ja mam ten monitor, kuzyn ma telewizor 32 led i na codzien spotykam sie z amoledami od samsunga w telefonach). Ja do tych matryc nic nie mam a jakoscia sa tak samo dobre jak matryce sharp czy sony, z tym ze za sharpa i sony placisz za marke w wiekszosci. Btw wspomniales ze 1150 zl za tego samsunga. W sklepie w ktorym kupilem ja jest o 200 zl taniej: http://www.neo24.pl/?p=samsung_t24a550&aff_id=101372 (od dawna tam kupuje sprzety i nie narzekam na ten sklep) Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) jak chcesz rasowy monitor do gier to wybierz jeden z poniższych ViewSonic VX2268wm, Dell AW2310, BenQ XL2410T/XL2420T, Asus VG236H, Samsung 2233rz Hm, muszę uważniej dobierać słowa... Nie chcę hybrydy telewizora z monitorem, nie chcę monitora z 3D do gier z wysokiej półki za 1500-2000 złotych. Chcę zwykły monitor. Po prostu. Taki, który wyświetla ładnie kolorki i na pececie, i na konsoli. Do 900 złotych, bez smużenia, z ładnym odświeżaniem, od którego nie będzie bolała głowa. Wejścia HDMI x2, wejście na słuchawki. iiyamy nigdy nikomu nie polecam znam kilka osob ktorzy mieli problemy z tymi monitorami (jakies martwe pixele i ogolnie problemy). To się trochę zdziwiłem, w pracy kumpel siedzący obok mnie używa iiyamy - ProLite B2409HDS. Gry na nim odpalane wyglądały naprawdę fajnie i brałem go na początku pod uwagę. Myślałem coś nad Samsungami, ale za cholerę nie potrafię się zorientować... Byle nie miał żadnych opcji TV EDIT: Hm, jakoś mi się zrąbało wczytywanie strony i widziałem tylko fragment Twojego komentarza... Cóż, chyba się skuszę na tego Samsunga T24A550. Na plus dochodzi mu też zawieszenie na ścianie (w pokoju mam naprawdę mało miejsca i zastanawiam się, jak je oszczędzać, a i na przyszłość będzie dobrze). Chyba, że ktoś ma jakiś ogromny sprzeciw wobec tego monitora. Edytowane 13 Maja 2012 przez Prosiaq Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Hm, muszę uważniej dobierać słowa... Nie chcę hybrydy telewizora z monitorem, nie chcę monitora z 3D do gier z wysokiej półki za 1500-2000 złotych. Chcę zwykły monitor. Po prostu. Taki, który wyświetla ładnie kolorki i na pececie, i na konsoli. Do 900 złotych, bez smużenia, z ładnym odświeżaniem, od którego nie będzie bolała głowa. Wejścia HDMI x2, wejście na słuchawki. w takim razie poleciłbym ci della U2312HM, ale pewnie się nie spodoba z powodu braku hdmi (jakby to było najważniejsze...), alternatywnie możesz rozwazyć LG IPS235V ale to trochę słabsza konstrukcja, głównie ergonomicznie, poza tym w grę wchodzą droższe i lepsze zabawki, jak NEC EA232WMi, HP ZR24W czy Dell U2410 natomiast kupowanie za te pieniądze szajsungowej TN'ki pokroju tego T24A550 to nieporozumienie Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Cóż, akurat HDMI w monitorze do konsoli jest "dość" istotne . Dodatkowo nie posiadam żadnych zewnętrznych głośników, więc od razu taki monitor musi mieć wejście na słuchawki. Teraz jednak pojawił się drugi szczegół - dziewczyna wolałaby, żeby to "coś", co kupuję, służyło i za telewizor. Niedługo będziemy się przeprowadzać do nowego mieszkania, które za duże nie jest. Tak z ciekawości zapytam - jakieś konkretne ale w stosunku do tego Samsunga, czy też chodzi o cena/jakość/przeznaczenie? Z wizją wściekłej dziewczyny na karku wolałbym, mimo wszystko, zapłacić 900zł za takie coś, niż płacić najpierw za monitor dla mnie, a potem za telewizor dla nas (co by zabiło kompletnie mój portfel). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Cóż, akurat HDMI w monitorze do konsoli jest "dość" istotne dvi robi dokładnie taką samą robotę, wystarczy użyć kabla dvi na hdmi Dodatkowo nie posiadam żadnych zewnętrznych głośników, więc od razu taki monitor musi mieć wejście na słuchawki. monitor... raczej bez szans Tak z ciekawości zapytam - jakieś konkretne ale w stosunku do tego Samsunga, czy też chodzi o cena/jakość/przeznaczenie? gówniana matryca TN do tego przeciętne parametry, jakby kosztował do 6 stówek to jeszcze Teraz jednak pojawił się drugi szczegół - dziewczyna wolałaby, żeby to "coś", co kupuję, służyło i za telewizor. Niedługo będziemy się przeprowadzać do nowego mieszkania, które za duże nie jest. Z wizją wściekłej dziewczyny na karku wolałbym, mimo wszystko, zapłacić 900zł za takie coś, niż płacić najpierw za monitor dla mnie, a potem za telewizor dla nas (co by zabiło kompletnie mój portfel). w takim razie daruj sobie monitor i weź dobry 32" TV (polecam Sharp), wydatek 2-3 razy większy, ale jak to ma służyć konsoli, telewizji oraz pecetowi to jeśli nie robisz na pececie niczego konkretniejszego to imo jest to najrozsądniejsze wyjście Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Wszystko cacy, ale cokolwiek większego od 24 cali odpada. Na telewizorze 37 cali grałem w FPSy i jest cacy, ale odpaliłem sobie parę razy Starcrafta i Heroesy, oczy mnie bolały po kilku minutach. A do tego gabaryty - teraz mam tłoczno, a przy zmianie mieszkania będzie jeszcze tłoczniej. Z kolei wiem, że na monitorze 22 calowym bardzo przyjemnie grało mi się na Xboxie w Wiedźmina - wiem, bo miałem taką możliwość u brata. Dlatego z góry mówię - duże TV do PCta odpadają z najprostszego powodu, po prostu moje oczy się do takich nie nadają, a ja od zawsze miałem problem z monitorami LCD czy też LED. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 LED to tylko rodzaj podświetlenia a nie typ monitora, zresztą poczytaj: http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedziec-kupujac-monitor/ co do TV i bolących oczu to też sporo zależy od tego co to był za wynalazek, podobnie jak na rynku monitorów wśród tv mamy na rynku lwią część chłamu Cytuj Link to post Share on other sites
Prosiaq 0 Napisano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Tym bardziej nie znam się już na monitorach, za stary jestem na śledzenie nowinek. A co to było za stworzenie? Nie pamiętam, jakiś LG. Telewizję na nim się fajnie ogląda, rodzice (no i ja) byliśmy z niego zadowoleni, ale przy graniu to cudo mi oczy paliło. Problem ogólnie polega u mnie na tym, że z moją wadą wzroku większość LCDków jest dla mnie męcząca (dlatego przez długi czas siedziałem dalej dzielnie na monitorze CRT). Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Problem ogólnie polega u mnie na tym, że z moją wadą wzroku większość LCDków jest dla mnie męcząca to raczej kwestia kalibracji (a raczej jej braku), choć w budżetowych modelach praktycznie nie ma takiej opcji a co do tego, co kupić, jeśli nie TV to jeden z modeli, które wcześniej podałem, niemniej biorąc pod uwagę "łagodność" dla oczu stawiałbym na NEC EA232WMi, oni zawsze o to dbają nawet w tańszych modelach jak ten Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Co do palenia oczu to w moim samsungu mam opcje automatycznego dostosowywania kontrastu. Dziala to dosc prosto bo bierze srednia kolorow z calego wyswietlanego obrazu i na tej podstawie ustawia poziom kontrastu. Na poczatku troche dziwnie sie uzywalo monitora w ten sposob ale po jakims czasie sie przyzwyczailem i teraz mam praktycznie non stop na trybie dynamicznego kontrastu. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 DC to zło i niedobro Cytuj Link to post Share on other sites
steelek 46 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Wiesz ktos tego nie lubi komus to pomaga. Przy odpowiednim ustawieniu jasnosci matrycy mozna osiagnac w pelni zadowalajace efekty. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 obiektywnie - dynamiczny kontrast zaburza krzywą gamma wyświetlanego obrazu, a to nic dobrego, ale jak lubisz to już nie moja sprawa Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 http://www.ceneo.pl/15335418 bardzo dobry monitor. Smużenia nie będzie 2ms matrycy.Najlepiej sam sprawdź. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 14 Maja 2012 Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 ponad 8 stówek za szajsunga na TN'ce to nie jest dobry interes Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts