Skocz do zawartości

Cichy i wydajny wiatrak 14

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez SuchyX,

Recommended Posts

Poszukuję wiatraka 14'' do obudowy SilentiumPC Regum L50. Wiatrak montowany fabrycznie jest ok ale kiedy podłączę do na 12V (100%) to go słychać. Mówię tu o tym z tyłu. Poszukuję wiatraka który wpięty przez przejściówkę do MOLEX-a na 12V będzie cichy ale będzie tak wiał jak ten z Regum L50 na 100% obrotach.

Najlepiej jak by miały ponad 1000 obrotów (najlepiej 1200).

W tym problem, przy takich obrotach wentylator może być już słyszalny. Jeśli chodzi o ciszę to proponowałbym Fractala lub po prostu rezystor na 7V lub 5V.

Mam taki, wieje bardzo solidnie, ale jest wyraźnie słyszalny przy 1200 rpm. Przy 700 już go nie słychać. Jeżeli podepniesz pod 7V lub 5V, będzie cichutko

Tak jak pisałem powyżej daje radę , mam go na wlocie jako drugi wentyl oprócz ori fractalowego :) praktycznie niesłyszalny , dobrze zasysa i chłodzi dysk. Wg mnie cena/jakość na dobrym poziomie. A propos poziomu podobno lepiej w takiej pozycji go nie montować.

No i ma krótki kabel zasilania , tak więc przedłużka niekiedy może być potrzebna.

Edytowane przez MejoKrk
  • 10 miesięcy temu...

Słuchajcie podepnę się pod temat aby nowego nie zakładać.... poszukuję 3x140m do chłodnicy wentylatory muszą mieć regulacje oraz być bardzo wydajne na maks obrotach cena za jeden to ok 60zł a chłodnica to Alphacool NexXxoS UT60.

Zastanawiałem się nad Antec TrucQuiet 140

Ogromna chłodnica jeśli to 3x140mm... Zastanów się lepiej czy nie warto kupić czegoś co zwyczajnie będzie wydajne i ciche. Przy dobrym LC powinieneś właśnie zachować wentylatory na niskich obrotach.

Słuchajcie podepnę się pod temat aby nowego nie zakładać.... poszukuję 3x140m do chłodnicy wentylatory muszą mieć regulacje oraz być bardzo wydajne na maks obrotach cena za jeden to ok 60zł a chłodnica to Alphacool NexXxoS UT60.

Zastanawiałem się nad Antec TrucQuiet 140

Nie ma bata, będą za słabe...Prędzej tutaj nada się Noiseblocker PK2 a minimum to Arctic F14.

Może ktoś mi powiedzieć czy się różni NoiseBlocker BlackSilent Pro PK-3 od NoiseBlocker BlackSilent Pro PK-2  poza tym że PK3 ma łopatki z czarnego przezroczystego plastiku i większe ma obroty niż PK2 bo tak co cena ta sama więc może lepiej PK3 ??

Edytowane przez SuchyX
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...