curirin 0 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam wszystkich forumowiczów! Mam taki problem w swoim komputerze, że od niedawna nie działają mi pamięci w trybie dual channel (komputer w ogóle się nie uruchamia i nie ma testu biosu). Konfiguracja: Płyta: AsRock M3A770DE CPU: Phenom 955 BE RAM: 2gb Kingston 2gb Goodram (1333Mhz obie, timingi takie same) GPU: 8500GT Zasilacz: OCZ SXS2 600W W tej chwili komputer działa i ma pamięci w trybie single channel. Jednak zawsze, nawet przy single channel, komputer działa przez 2-3 miesiące, a potem nie wstaje. Konieczne jest wyciagnięcie procesora z gniazda i ponowne go założenie. Wtedy komputer rusza z pamięciami w trybie single channel. Na komputerze brata (identyczna płyta, procek athlon II x4), pamięci działają bezproblemowo w dualu. Czy ktoś wie co może być nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
jacent 67 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) najprawdopodobniej procesor nie styka się z pinami , procesor ma wbudowany kontroler pamięci , może nie styka z pinami za niego odpowiedzialnymi..najlepiej wyjmij procesor , oczyść styki i gniazdo -dobrze załóż- to samo z bankami pamięci-przeczyść, możesz spróbować docisnąć ręką na chwilę -tylko uważaj!..musi być odpowiedni docisk procesora do pinów, bo za mały może nawet uszkodzić procesor czy płytę Edytowane 8 Maja 2012 przez jacent Cytuj Link to post Share on other sites
curirin 0 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 A czym można wyczyścić styki procka i pamięci oraz gniazda na płycie głównej? A z tym dociskiem to taka dzwigienka chyba trzyma już odpowiedni docisk. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie słuchaj kolegi wyżej i niczym nieczyść gniazda procesora, ani styków chyba ze jest ubroudzone pasta termoprzewodzącą albo coś w tym stylu. Sprawdź tylko czy wszystkie piny na procku sa proste. aHA A SLOTY RAMU MOŻNA POWIETRZEM SPRĘZONYM POTRAKTOWAC 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grzesiu129 11 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Sprawdź czy procesor dobrze dolega do gniazda a ramy wyciągnij i przedmuchaj albo nawet pędzelkiem przeczyść. Cytuj Link to post Share on other sites
intervojager 2 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 A dedykowane do pracy w dualu? Cytuj Link to post Share on other sites
Leprekaun 3 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Jeżeli ramy są dedykowane, jak kolega wyżej napisał, to spróbuj właśnie przeczyścić je czy tam przedmuchać albo mocniej docisnąć. Miałem ten sam problem. Wyjąłem pamięci, zamieniłem je miejscami i docisnąłem tak żeby pewnie się trzymały i działa. Wszystko w porządku. Spróbuj, powinno pomóc a nic na tym nie stracisz Cytuj Link to post Share on other sites
Faflucy 41 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Na pewno nie czyść gniazda procka tak jak kolega wyżej napisał, bo tylko styki połamiesz. Procek jak by się gdzieś nie stykał to by się komp za każdym razem nie odpalał. Na pewno musisz sprawdzić pamięć np. MEMTest 86 jeżeli pamięci będą sprawne będziemy kombinować dalej. Dodam tylko że miałem kiedyś podobny przypadek u siebie i co się okazało za mam zasilacz uwalony nie trzymał napięcia musze powiedzieć ze się długo z tym problemem męczyłem wtedy Cytuj Link to post Share on other sites
curirin 0 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zmagam się z tym problemem od dłuższego czasu niestety. Nie jest to jakieś super uciążliwe, ale takie rozkładanie kompa na części i składanie co 2-3 miechy też jest wkurzające. Zasilacz w międzyczasie zmieniłem (z amacroxa na ocz), na wcześniejszych ramach (jakieś patrioty) też nie działało. Próbowałem przekładać sloty. Pamięci działały na innym kompie z tą samą płytą. Zmieniłem też kartę graficzną. Na wcześniejszym procesorze (phenom x2 545) też były takie zwiechy. Memtest przechodzą bezbłędnie (oddzielnie i oraz w single channelu). W zasadzie wszystkie podzespoły oprócz płyty głównej były zmienione. Czasem tak jest, że po wyjęciu i włożeniu procka z powrotem, działa dual przez 2-3 dni. Zasilacz trzyma napięcia, sprawdzone miernikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
jacent 67 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 dobra - przyznaję ! mój błąd ..że wypowiedziałem się w tym temacie...jak komuś oczyszczanie się kojarzy z myjnią samochodową i zniszczeniem pinów , to nie mój problem...poradziłem tylko to , na co mi to wygląda- a to jest ewidentny brak docisku procesora!(ewentualnie mikropęknięcia płyty) a nie jakieś bzdury z pamięcią-bios by piszczał.. czytajcie ze zrozumieniem...dobra , już się nie wypowiadam Cytuj Link to post Share on other sites
curirin 0 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie nie, wypowiadaj się jak najbardziej Ja Ciebie nie ganiłem ani trochę, akurat o tym o czym piszesz nikt inny mi nie mówił wcześniej. Mógłbyś napisać jak dokładnie wyczyścić te gniazdo procka oraz o tych mikropęknięciach? Szczerze mówiąc z tym dociskiem trochę boje się dociskać to mocniej paluchem, ale kiedyś słyszałem, że ninja 2 (mój cooler na cpu) ma problemy z dociskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts