kreeg 4 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 witam, posiadam jak w temacie phenom II x2 555 be wcześniej pracował na płycie głównej msi 870A-G54(biała podstawka AM3) po odblokowaniu dodatkowych 2 rdzeni śmigał, że aż miło i kręcił się do 3,8 bez żadnych wzrostów V (wszystkie testy przechodził), teraz zmieniłem płytę na GA-990XA-UD3 (czarna podstawka AM3+) pod odblokowaniu kolejnych czy to 2 czy 1 rdzenia komputer zwiesza się po chwili kiedy zaczynają te rdzenie pracować (sprawdziłem w AMD overdrive) pytanie.. czy to normalne? czy tak się dzieje ze inna podstawka? czy może coś można w opcjach biosu coś zmienić by było ok. pozdrawiam zapraszam do dyskusji Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 I to jest właśnie wątpliwa technologia odblokowywania rdzeni. Na jednej płycie działa to bardzo fajnie, na innej z kolei system się sypie, a funkcja ta jest tylko na papierku i nic nie daje. Może spróbuj coś w biosie zmienić, ale szczerze wątpię by to coś dało. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 zastanawia mnie tu wlasnie ta podstawka.. ze moze to jest cos nie tak.. w biosie juz nawet nie wiem co zmienic... zeby mialo na to wplyw.. chyba tylko napiecie... Cytuj Link to post Share on other sites
swees 4 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Ustaw na sztywno częstotliwości dla kontrolera pamięci i magistrali HT (i ich napięcia). Być może płyta Gigabyte z automatu przydziela po odblokowaniu wyższe takty, w związku z czym tracisz stabilność. Ja miałem kiedyś 550 BE @ X4 B50 3.6 (na ASUS M4A89GTD PRO) i trzeba było trochę walczyć z tymi ustawieniami, żeby śmigało stabilnie. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 ok spróbuje zobaczymy... za chwile dam odp.. ok ustawione na sztywno .. zapodajmy testy... Cytuj Link to post Share on other sites
grzechotnik.d` 32 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Dlatego najlepsze chipsety do odblokowywania rdzenie skończyły się na serii 7xx/8xx. Późniejsze chipy miały właśnie takie objawy. Jeśli odblokowywać rdzenie to tylko na pierwszych płytach, które ową funkcję posiadały. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 sypie się dalej.. ok jutro będziemy kontynuować wątek.. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
grzechotnik.d` 32 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) Ja swojego Phenoma 555BE trzymam na budżetowym Asrocku N68c-S UCC i śmiga na x4 aż miło. Miałem okazję przetestować płytę Gigabyta, modelu niestety nie pamiętam. Były takie same szopki jak u Ciebie i nie miało znaczenia czy ustawienia były na auto, ustawione na sztywno tak jak w Asrocku lub jeszcze bardziej dovoltowane. Bo odblokowaniu chociaż jednego rdzenia zaczynały się takie same problemy i zrezygnowałem z zakupu lepszej płyty. @edit: Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, obecna płyta MSI jest jak najbardziej OK, wiec co miałeś na celu zmieniając na tego Gigabyta? Edytowane 7 Maja 2012 przez grzechotnik.d` Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 niestety MSI zrobiło ludzi w balona.. jak kupowałem MSI 870A-G54 miało być pod AM3+, pisali że pojawi sie nowy bios i będzie wszystko cacy.. a tymczasem oni zamiast wydać bios wydali nową płytę MSI 870A-G54 (FX) z czarną podstawką AM3+, i sie troszkę na nich obraziłem.. a z drugiej strony niewielka różnica jaka udało mi sie kupić nową a sprzedać stara plyte w cenie.. na MSI, miałem problemy przy podkręcaniu procka z mnożnikiem bo sie sypało i tylko ht szlo kręcić ale powyżej 3.8 juz płyta nie wyrabiała.. na tej procesor kreci sie do 4.2 więcej nie próbowałem.. i stabilnie śmigał.. tylko te dwa rdzenie.. zastanawia mnie tylko to czy nie jest to wina podstawki am3+ bo ona chyba z tego co wiem rożni sie minimalnie od am3 i może stąd.. chyba będę musiał szybciej przeskoczyć na fx i jedyny jaki wchodzi w gre.. to chyba fx-6200 Cytuj Link to post Share on other sites
DomiHD2 503 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Mało czytacie testów, Chipsety nowe na AM3+ maja problem nie tylko z odblokowanymi ale z samym odblokowaniem.. moze naprawi to nowy BIOS ale wątpię dla tego malo osób przesiadło sie z AM3 na AM3+ bo raz wydajność gorsza dwa problemy Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 sprzedam phenom II 555 be, gwarancja do 16.03.2014:) odblokowuje rdzenie i śmiga.. testowany pod MSI870A-G54. ale już na podstawce AM3+ idą zwiechy.. ile to może być warte? Cytuj Link to post Share on other sites
grzechotnik.d` 32 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Unlocki chodzą na allegro po około 280 - 300zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 a teraz zrobiłem taki test... sprawdzałem wszystkie rdzenie pod względem stabilności ale włączone po 2 i dwa wyłączone.. o dziwo na każdej kombinacji testy stabilności przechodzi... wiec może gdzieś na napięciu jest problem? i dodatkowa informacja... dalem wszystki napięcia na normal.. z auto. wylaczylem amd c&q i odziwo na 3 rdzeniach test stabilnosci leci juz 40 minut i wszystko ok co wczesniej zwieszalo sie po kilku sekundach... Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Spróbuj wyłączyć praktycznie wszystkie dodatkowe funkcje, pozostawiając tylko te niezbędne. Możliwe, że odpali ładnie na wszystkich rdzeniach. Potem tylko załączaj dodatkowe funkcje i zobacz, która bałagan robi. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 wiec tak.. na 3 rdzeniach śmiga wszystko pięknie.. testy stabilności, amd overdrive, occt, 3dmarki super.. ale jak dorzucę 4 to się sypie przy sprawdzaniu stabilności w przeciągu kilku sekund... Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No to teraz spróbujemy napięcie zwiększyć do maksymalnych wartości. (oczywiście nie tych na płycie, tylko rozsądnych) Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) kolego nic nie zrobisz... ,miałem ten sam problem... pisałem po różnych forach, 990xa odblokowuje ale cep jest niestabilny , pisałem nawet do gigabyte...,poczytaj moje posty... , smutne ale prawdziwe..., albo poczekasz do update biosu albo tak jak ja wyrzucisz 4 stówki na nowego cepa, tak jak pisałem na tą chwilę z tym biosem nic nie zrobisz..., pozdrawiam wiec tak.. na 3 rdzeniach śmiga wszystko pięknie.. testy stabilności, amd overdrive, occt, 3dmarki super.. ale jak dorzucę 4 to się sypie przy sprawdzaniu stabilności w przeciągu kilku sekund...nie łudż się... po dłuższej krótszej chwili ci się wysypie... , też tak miałem, cieszyłem się że chociaż na 3 chodzi ale tak jak pisałem nie jest stabilny... Edytowane 8 Maja 2012 przez duzy213 Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 ok na razie tak zostawię.. i zobaczę jak będzie chodził na 3... dzieki za odp. Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 faktycznie.. nic nie pomogło.. sypie sie ale może trochę później... wiec problem dalej nierozwiązany.. gdzieś czytałem na zagranicznych forach ze może błędem jest umieszczenie 3x2gb pamięci ze nie są w dual channel, ze mozna cos tu pogrzebać... ale to nie ma chyba nic do rzeczy... .. moze sie ktos znajdzie mądry.. i cos poradzi.. czekamy.. pisałem do gigabyte... odpisali mi tyle ze mogą być pozostałe rdzenie uszkodzone.. i to że wcześniej chodziło na innej płycie prawidłowo, to nie znaczy ze na innej z chipsetami 870; 970 będzie dobrze... coś kręcą.. dużo ludzi ma problem z tą płyta... coś musieli zrypać.. ale co?... rdzenie testowałem w kombinacji core0+core1; core0+core2; core0+core3; do 4Ghz, żadnych problemow temperatura max 45C, wszystkie testy przechodziło ok.. i tak im napisałem.. czekam na razie na odpowiedz.. czy komuś, kto ma taką płytę chodzi wszystko ok.. na odblokowanych rdzeniach...? Cytuj Link to post Share on other sites
KepasOM 15 Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 (edytowane) U mnie x4 @ 3.300mhz v.core 1.368. Dawno temu śmigał na 3.400mhz ale po ok 2 tygodniach BSOD i tylko 3.200mhz wchodziło w grę. Na x2 dojechałem do 3.800 mhz ,ale co 4 jaka to nie 2. Na x4 czuć moc ,w porównaniu do x2 Mr Shulz. Pdr Edytowane 26 Maja 2012 przez KepasOM Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 czyli też na x4 nie smiga na tej plycie? dodam ze na nowym biosie F11 z maja tego roku też sie sypie nic nie pomogło... a może zrobić downgrade do wersji F1? Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 co 4 jaka to nie 2. Na x4 czuć moc ,w porównaniu do x2 Mr Shulz. Pdr mówisz, że phenom ma pierdzielnięcie? Cytuj Link to post Share on other sites
kreeg 4 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) ... Edytowane 30 Maja 2012 przez kreeg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts