Skocz do zawartości

HD6850 i procesor

Recommended Posts

Witam!

Planuję złożyć komputer i mam dwa procesory do wyboru:

intel i3 2120

amd athlon II x4 640

Wszyscy mi mówią że intel lepszy i będę się starał go zakupić, ale gdyby jednak nie starczyło mi pieniędzy musiałbym kupić athlona

Moje pytania brzmią;

1:Czy intel w 100% wykorzysta sapphire radeon hd6850?

2: Czy athlon nie będzie ograniczał tej karty i czy też jest w stanie wykorzystać w 100% jej potencjał?

Edytowane przez kunzwott

I3 2120 leoszy w grach od athlona, 100% potencjał czyli 99% gpu usage to już zalezy od gry ale na to ja nie patrzę bo ci ci po 99% usage gpu jak ktoś z lepszą kartą będzie miał 60% gpu usage a i tak np 30 klatek w grach więcej.

Jak moga być uzywane procesory i nie kupisz I3 to bierz phenoma x4 955.

W athlona sie nie pchaj chyba że za 200zł kupisz x3 i odblokujesz na x4.

Mogę ci sprzedać swojego athlona x3 odblokujesz na x4 a za miast 6850 kupisz 6870 i bedziesz miał wydajnośc jak na I3 i 6850.

Edytowane przez Lordonos

tfu.. przecież lepsza jest hd6870

W BF3 nie będzie różnicy a może nawet na korzyść athlona do tego athlona można podkręcić ale czemu nie chcesz kupic phenom x4 955??

bo do phenoma płytę lepszą trzeba itd i wyliczyłem ze trochę ponad mój budżet

A jaka masz płytę?? Dobra ja nie mam cierpliwości nie napisałeś specyfikacji kompa i budżetu.

składaka składam od podstaw i części będę dopiero zamawiał ale phenom nie wchodzi w rachubę, musiałbym ostro ciąć na innych częściach i to jeszcze mogłoby nie starczyć

Lub jest opcja - poszukać używanego i5 750 + mobo + ram :)

np : http://allegro.pl/asus-p7p55-m-intel-i5-750-4-gb-ddr3-ram-i2315969267.html

lub : http://allegro.pl/wydajny-komplet-na-core-i5-750-i2313999253.html

na tych płytach masz IDE więc nawet twój stary dysk podepniesz :D

tfu.. przecież lepsza jest hd6870 bo do phenoma płytę lepszą trzeba itd i wyliczyłem ze trochę ponad mój budżet

Ja jadę na jednej z najtańszych ( MSI 870-C45 ), jeszcze po OC, od około roku, pc chodzi całymi dniami i płyta daję radę, a to będzie lepsze od tego i3, po za wyjątkami gier z ograniczonym silnikiem wykorzystującym max 1 lub 2 rdzenie...

nie zmienia to faktu, że wydajność POJEDYNCZEGO rdzenia jest u intela wyższa. i i3 ma badajże ht. ja pierdyle . to jak porównywać stare auto z silnikiem 1.8 i mocą 100 koni do czegoś nowszego technologicznie z silnikiem 1.3 i 120 koni na pokładzie. niestety amd leży z wydajnością pojedynczego rdzenia. straciłem 3 miechy czekając na bulldozera, szlag mnie trafił kupiłem i5 bez k miałem biadożera na testy na kilka dni i niestety z punktu wydajności nie warto pchać się w amd