Skocz do zawartości

KEPLER GTX670 - pierwsze testy

Recommended Posts

Gość effendi360

Łeee tam, mój corsair ma tak od nowości ;) Olewam to bo dzieje się to tylko w wyżej wymienionych momentach gdy fraps pokazuje jakieś kosmiczne wartości fps (kilkaset, kilka tysięcy) Podczas normalnego użytkowania, w żadnej grze się z tym nie spotkałem.

Jakoś asusa dcu też sprawdzałeś a mi nadal nie chce wyskoczyć powyżej 67 stopni i żaden boost nie spada więc sorry ale przez sito cedzę to co piszesz ostatnio ;)

Może masz nowy BIOS ? Na starym każdy egzemplarz który testowałem 70 stopni przekraczał i boost spadał. Sprawdź po OC na 3DMarku lub nawet bez OC na furmarku i wtedy się wypowiadaj. Zresztą nie trzeba nawet furmarka, wystarczy nawet stary Crysis. Jako dowód, że wiele testów potwierdza to piszę:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/GeForce_GTX_670_-_test%2C_cena_i_opinie-4524/strona/17343.html

http://www.guru3d.com/article/asus-geforce-gtx-670-directcu-ii-top-review/9

http://www.chip.pl/testy/podzespoly-pc/karty-graficzne/asus-gtx-670-directcu-ii-top-2048mb-gddr5

http://www.techpowerup.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_670_Direct_Cu_II/32.html

Chłopie, ja testuję miesięcznie kilkadziesiąt kart, od wielu lat tracę swój czas aby doradzać moim klientom i nie tylko jak najlepsze produkty a Ty próbujesz sugerować, że zmyślam. Ręce opadają.

Piszczy PSU, mam to samo z Antkiem TPN 750W przy HD 7970... zresztą przy 6870 CFX było to samo... chyba odzywa się wysłużenie zasilacza.

Niektóre zasiłki tak jak pisałem również popiskują, jednak w przypadkach, które opisałem karcioszka daje o sobie znać przy wysokim fps. Edytowane przez Yacko

Jako dowód, że wiele testów potwierdza to piszę:

Our noise testing page showed incredible low noise levels emitted by the card in both idle and load. Normally you'd expect temperatures to be high, but that's not the case. Looks like the ASUS DC II cooler is the perfect match for the GTX 670. Temperatures are great.

Tak, potwierdzają :>:D

Gość effendi360

które opisałem karcioszka daje o sobie znać przy wysokim fps.

Chłopie ! Trzech użytkowników potwierdza, że piszczenie dochodzi z zasilacza a ty dalej przesz na swoje ! Uderz się w końcu w pierś i przyznaj, że się po prostu mylisz !

Napisałem wyżej - CZTERY różne modele kart miałem w budzie ! W tym dwa egzemplarze jednego modelu ! I co nadal będziesz się kłócił ? Może wysuń po prostu teorię, że KAŻDY GTX piszczy ! Nie sorry, gtxxor ma radka - wszystkie radki terz piszczą ! CUD !!!

Chłopie, ja testuję miesięcznie kilkadziesiąt kart, od wielu lat tracę swój czas aby doradzać moim klientom i nie tylko jak najlepsze produkty a Ty próbujesz sugerować, że zmyślam. Ręce opadają.

Nie sugeruję, że zmyślasz ja PODWAŻAM wiarygodność twoich "testów" i uważam, że one po prostu nie są rzetelne.

Tak jak wczoraj obiecałem, położyłem sobie budę w wygodnej pozycji i przeprowadziłem test. Mam tam na tyle miejsca, że wyraźnie mogłem usłyszeć co piszczy i oczywiście piszczy PSU. Nie inaczej. Co więcej, w żadnej recenzji kart, nie spotkałem się z informacją o jakimkolwiek piszczeniu. Już samo to powinno ci dać do myślenia, zanim zacząłeś wysuwać teorie z kosmosu. Lepiej nam napisz, w którym sklepie pracujesz, to będziemy wiedzieć żeby tam nie kupować, bo mają na stanie same piszczące modele kart :hahaha:

http://img209.imageshack.us/img209/6361/qwerj.jpg

• Popieram 1

Our noise testing page showed incredible low noise levels emitted by the card in both idle and load. Normally you'd expect temperatures to be high, but that's not the case. Looks like the ASUS DC II cooler is the perfect match for the GTX 670. Temperatures are great.

Jest cicho, temu nie zaprzeczam, ale miałem na myśli to, że przekraczają 70 stopni pod mocnym obciążeniem, czego dowodzą nie tylko moje testy ale też te, do których dałem link powyżej.

Chłopie ! Trzech użytkowników potwierdza, że piszczenie dochodzi z zasilacza a ty dalej przesz na swoje ! Uderz się w końcu w pierś i przyznaj, że się po prostu mylisz !

Boże widzisz, a nie grzmisz :( To, że nie które zasilacze piszczą nie wyklucza, że karta również. Niestety masz problem ze zrozumieniem tego.

Napisałem wyżej - CZTERY różne modele kart miałem w budzie ! W tym dwa egzemplarze jednego modelu ! I co nadal będziesz się kłócił ? Może wysuń po prostu teorię, że KAŻDY GTX piszczy ! Nie sorry, gtxxor ma radka - wszystkie radki terz piszczą ! CUD !!!

No to niesamowite doświadczenie masz, aż cztery karty :) Ja miesięcznie testuję kilkadziesiąt, ale co tam :)

Tak jak wczoraj obiecałem, położyłem sobie budę w wygodnej pozycji i przeprowadziłem test. Mam tam na tyle miejsca, że wyraźnie mogłem usłyszeć co piszczy i oczywiście piszczy PSU. Nie inaczej. Co więcej, w żadnej recenzji kart, nie spotkałem się z informacją o jakimkolwiek piszczeniu. Już samo to powinno ci dać do myślenia, zanim zacząłeś wysuwać teorie z kosmosu. Lepiej nam napisz, w którym sklepie pracujesz, to będziemy wiedzieć żeby tam nie kupować, bo mają na stanie same piszczące modele kart :hahaha:

Musi głośno piszczeć Ci zasilacz, skoro zagłusza piszczenie karty. Ja aby upewnić się, że to wina karty testowałem na stole, podłączając "na pająka" a zasilacz był daleko od karty. Ty kupować u mnie nie musisz, zresztą tacy klienci najbardziej mnie śmieszą. Przypominasz mi jednego kolesia, który uparcie twierdził, że chłodzenie TF III na GTX560 TI HAWK jest najcichsze z możliwych, nawet po OC a Gigabyte WFII nie umywa się do niego. Taki był uparty, że gdy wyraziłem inna opinię przyniósł mi wydruki z opinii na forach, m.in. Benchmark.pl. Nie chciał mi wierzyć, bo przecież "na forum tyle osób poleca, mają i chwalą". Spuścił głowę i mi podziękował jak uruchomiłem mu obydwie karty.

Wracając do piszczenia to jest ono bardzo ciche i nieporównywalne z tym z zasilacza. Widzę, że lubisz obrazki, więc może to Ci ułatwi :):

http://s10.postimage.org/73bs0ussl/cewki.jpg

Obsłuchaj sobie dokładnie, niedawno zarzucałeś ludziom VIRTU (w tym i mnie)ze względu na duży wynik w 3Dmarku, ale dopiero jak sam się przekonałeś, że jest on realny na dobrze podkręconej karcie przyznałeś się do błędu. Aż tak Cię uraziłem, udowadniając, że farmazony piszesz? To nie było nic osobistego, jedynie nie chciałem, aby mniej świadomi czytelnicy czytali takie herezje i nie wypaczały im rzeczywistości.

Edytowane przez Yacko
Gość effendi360

Koniec dysputy z mojej strony, jak dla mnie *******isz bzdury i tyle. Twierdź sobie co chcesz. Ja tam wiem swoje, i żadne wątpliwe "testy" niczym nie udokumentowane z twojej strony mnie nie przekonają. Co do virtu sprawa była zupełnie inna a dysputa na ten temat była w zupełnie innym temacie (vide benchmark heaven) Rację przyznałem ale faktem jest, że podbija to wynik i to sporo co potwierdzili nawet użytkownicy, czesający te kosmiczne wyniki. Jakoś nie pamiętam ciebie żebyś się tam wypowiadał więc sprawy nie znasz. Jest nawet oficjalne stanowisko firmy Lucid w tej sprawie, wejdź sobie na ich stronę i poczytaj. Ahhh sory, zapomniałem. Ty nie kumasz angielskiego, skoro podajesz linki do testów a sam nawet nie wiesz co tam jest napisane, tylko obrazki umiesz oglądać. Pozdrawiam i życzę nadal miłego wciskania gówna ludziom w oczy, a ci co będą to czytać sami ocenią komu uwierzyć: jednemu heretykowi, czy chórowi głosów, który twierdzi, że nie ma on racji.

Edytowane przez effendi360

effendi360, widzę, że nie ma sensu z Tobą dyskutować. To, że Virtu podbija wynik i byłby dużo wyższy to Ci pisałem już wcześniej, kiedy nie chciałeś mi wierzyć, że go osiągnąłem bez tej technologii. Heretykiem i fanboyem własnej karty to jesteś Ty.Podałem linki do testów, gdzie było udowodnione, ze temperatura w tym Asusie przekracza 70 stopni, ale niestety tego nie zauważyłeś. To, że karta jest cicha jest faktem niezaprzeczalnym i nigdy nie twierdziłem, ze jest inaczej. Jedyną cichszą kartą, która miałem jest GTX670 WF3 od Gigabyte (porównując przy tych samych temperaturach), ale nawet tutaj przepaści nie ma. Dla mnie najlepszą oceną, oprócz tego co sam zobaczę/usłyszę jest zadowolenie klientów, którzy zmienili tego Asusa na Gigabyte. Są tacy na konkurencyjnym forum, poszukaj a sam się przekonasz. Jak na razie wszyscy moi klienci są zadowoleni i dziękują mi nie raz za obalanie bredni pisanych przez niektórych. Słuchaj nie jest moim zamiarem się kłócić, więc skoro masz ochotę to zapraszam do mojego sklepu, zamówię kilka Asusów TOP, kilka Gigabyte WF3 z różnych hurtowni - potestujemy w identycznych warunkach i się przekonasz, że piszę prawdę. Jeżeli będzie inaczej zwracam koszty dojazdu i dokładam dobrą whisky. Sprawdzę jeszcze tylko ten nowy BIOS - bo może tu pies jest pogrzebany i zmienili profil wentylatorów, dzięki czemu kręcą się szybciej, jest trochę głośniej, ale nie przebija w większości gier tych 70 stopni. Dlatego zaznaczam, tak jak pisałem wcześniej, że wszystkie kilkanaście testowanych przeze mnie Asusów były z oryginalnym, pierwszym BIOS-em.

Edytowane przez Yacko
  • 2 tygodnie później...
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/gigabyte-geforce-gtx-670-i-680-test/strona/17961.html gdyby ktoś przeoczył. Jak widać w modelu GTX670 Gigabyte naprawdę daje radę. Potwierdza się to co zawsze pisałem, że Asus i PALIT ma trochę za łagodnie ustawione wentylatory defaultowo i przekraczają 70 stopni powodując spadek boosta, gdzie profil Gigabyte unika dojścia do 70 stopni dbając o brak spadku wydajności. Oczywiście każdy ogarnięty użytkownik poradzi sobie w kilka sekund ze zmianą obrotów wentyli, więc problem niewielki, jednak istnieje i kolejny test to potwierdza. Edytowane przez Yacko
Gość effendi360

Zapomniano dopisać: artykuł sponsorowany.

Ciekawe dlaczego w testach wydajności nie porównano GB do innych kart :>

Artykuł ewidentnie napisany na potrzeby marketingu a ty w końcu przestać siać te herezje o spadającym booście bo jak na razie nikt z użytkowników tej karty twoich teorii nie potwierdził.

Zapomniano dopisać: artykuł sponsorowany.

Postaw ten zarzut redaktorom oficjalnie, na pewno Ci wyjaśnią.

Ciekawe dlaczego w testach wydajności nie porównano GB do innych kart :>

A co tu porównywać ? Te same chipy - wydajniejszy będzie ten, który ma wyższe zegary.

rtykuł ewidentnie napisany na potrzeby marketingu a ty w końcu przestać siać te herezje o spadającym booście bo jak na razie nikt z użytkowników tej karty twoich teorii nie potwierdził.

Dość poważny zarzut z Twojej strony. No cóż Twoim zdaniem pewnie kolejny test "heretyków" (przepraszam, tym razem "sponsorowany"), gdzie Asus osiąga identyczne temperatury jak w innych testach w sieci (linki podałem wcześniej) jak i karty przetestowanych przeze mnie. Strasznie bronisz tego Asusa - wiem, że go posiadasz, ale żeby aż tak nieobiektywnym być to nie wypada. Po prostu zrozum, że WF3 jest wydajniejszym chłodzeniem. Do niedawna głosiłeś herezje, że Asus nie przekracza 70 stopni, teraz, że boost nie spada. Poczytaj inne fora, gdzie bardziej dociekliwi właściciele tych kart to potwierdzają. Zrób sobie prosty test a sam się przekonasz. Włącz OSD w MSI AB lub logowanie temperatury i zegarów rdzenia do pliku. Uruchom Furmarka lub Heaven 3.0 i obserwuj co się dzieje z zegarami po przekroczeniu 70 stopni. Jeżeli nie chce Ci się czekać to zmniejsz obroty wentyli aby szybciej te 70 stopni osiągnąć. To samo zaobserwujesz w niektórych momentach bardzo wymagających gier, szczególnie po OC karty. Radą jest jak pisałem - edycja profilu wentylatorów.

Edytowane przez Yacko
  • Popieram 1

Wiesz. Każdy człowiek nie powie i nie przyzna, że kupił zły produkt ;). Taka ludzka natura.

Ten Asus to bardzo dobry produkt i zakup godny polecenia, jednak ma małą, łatwą do zniwelowania wadę w postaci nieodpowiedniego profilu wentylatorów i nieprzemyślanego backplate (zamiast pomagać utrudnia odprowadzanie ciepła) lecz kolega effendi360 nie potrafi tego przyznać i trudno mu się pogodzić z faktem, ze mógł kupić taniej lepszą kartę jaką jest wersja od Gigabyte z chłodzeniem WF3.

Ten Asus to bardzo dobry produkt i zakup godny polecenia, jednak ma małą, łatwą do zniwelowania wadę w postaci nieodpowiedniego profilu wentylatorów i nieprzemyślanego backplate (zamiast pomagać utrudnia odprowadzanie ciepła) lecz kolega effendi360 nie potrafi tego przyznać i trudno mu się pogodzić z faktem, ze mógł kupić taniej lepszą kartę jaką jest wersja od Gigabyte z chłodzeniem WF3.

Czyli zły produkt. Konkretnie zły produkt w porównaniu z wersją Gigabyte, bo karta od Asusa jest bardzo dobra i sam to muszę potwierdzić. Wiele ludzi zamiast brać WF3, bierze Asusa co jest według mnie olbrzymim błędem. Nie bez powodu cenie sobie Gigabyte i jej karty.

Tak btw:

Siedzisz trochę w tym i sam prowadzisz sklep jak mniemam. Możesz mi coś powiedzieć o: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7870-2048mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-1100-4800-wer-oc-overclock-gv-r787oc-2gd-460530/ ? Jak wypada na tle z Sapphire? Pewnie będę musiał zrezygnować z zakupu w techplanet (wątpie że się wyrobią do piątku, a wyrobiliby się. Jednak z ich ruchami... jak się wyrobią to szacun dla nich i zwracam honor im) i upatrzyłem już sobie zestawik na morele. Jednak ta karta nie pozostawia spokoju. Co bym nie wybrał i tak powinienem być zadowolony, ale nie chce popełnić błędu i wybrać tej gorszej karty.

Edytowane przez Dip79

Możesz mi coś powiedzieć o: http://www.morele.ne...7oc-2gd-460530/ ? Jak wypada na tle z Sapphire?

Ta 7870 od Gigabyte sprawuje się rewelacyjnie - bardzo ciche i wydajne chłodzenie i 3 lata gwarancji zamiast dwóch jak w przypadku z Sapphire. Miałem tą kartę przed GTX670 i byłem bardzo zadowolony. W duecie z 2500K @5,2 GHz robiła ponad 8 tys w 3DMark 2011 (zegar około 1340MHz). Ktoś z PC LAB kupował u mnie tą karte i osiągnął ponad 1350MHz na rdzeniu przechodzące 3DMarka 2011. Sapphire 7870 testowałem jeden model, nie wiem czy akurat ten Cię interesuje, ale chłodzenie również OK, jednak do większego OC Gigabyte lepszy ze względu na wydajność WF3.

• Popieram 1

To bardzo się cieszę jak sprawuje się rewelacyjnie. Czyli nie myliłem się co do niej :). Benchmarki mało mi mówią i średnio mnie interesują, ale ok ;). Bardzo się cieszę na jej możliwości OC. Dziękuje Ci za odpowiedź i pewnie jak z techplanetem nie wypali, to zainteresuje się wersją Gigabyte Radeona 7870 na morele.

Gość effendi360

Włącz OSD w MSI AB lub logowanie temperatury i zegarów rdzenia do pliku. Uruchom Furmarka lub Heaven 3.0 i obserwuj co się dzieje z zegarami po przekroczeniu 70 stopni.

PROSZĘ BARDZO: ZERO OC, ZERO BAWIENIA SIĘ WIATRAKAMI I OWSZEM MIAŁEM 71 STOPNI PO 15 MINUTACH TEST OCZYWIŚCIE W FURMARK TAK WIĘC ZAMKNIESZ TĄ JADACZKĘ NA TEMAT SPADAJĄCEGO BOOSTA CZY NIE ???????

http://img88.imageshack.us/img88/5721/47126635.jpg

Sam przyznajesz, że nie testowałeś tej karty na nowym biosie więc za przeproszeniem przestań już *******ić bo twoje dane są nieaktualne.

• Popieram 2

A czy ten Gigabyte nie jest przypadkiem sporo dłuższy od kart Sapphire? Te z serii DualFan nie mają więcej jak 285 mm. Ile długości ma ten Gigabyte?

Nie pamiętam dokładnie, ale przy montażu koszyka HDD nie demontowałem, więc pewnie około 280mm.

PROSZĘ BARDZO: ZERO OC, ZERO BAWIENIA SIĘ WIATRAKAMI I OWSZEM MIAŁEM 71 STOPNI PO 15 MINUTACH TEST OCZYWIŚCIE W FURMARK TAK WIĘC ZAMKNIESZ TĄ JADACZKĘ NA TEMAT SPADAJĄCEGO BOOSTA CZY NIE ???????

Ośmieszasz się. Ja tu nie widzę wykresu temperatury co jest najważniejsze, ale mimo wszystko boost największy miałeś 1280 a aktualny na wykresie 1254, wiec spadł. Na nowym BIOS nie testowałem, tak jak zaznaczałem zawsze, jednak wątpię by zmiana dotyczyła braku spadku boosta powyżej 70 stopni. Tak mają wszystkie Keplery GTX670 które testowałem.

Edytowane przez Yacko

Spadający boost jest faktem i tyle, sam to spostrzegłem gdy w ostatnie upalne dni gpu rozgrzało się do 73*C, boost z default-owych 1175 MHz spadł do bodajże 1163MHz, gdy temperatura spadła z powrotem poniżej siedmiu dyszek takty unormowały się do tych standardowych fabrycznie podkręconych wartości. (czyt. 1175MHz)

• Popieram 1

Spadający boost jest faktem i tyle, sam to spostrzegłem gdy w ostatnie upalne dni gpu rozgrzało się do 73*C, boost z default-owych 1175 MHz spadł do bodajże 1163MHz, gdy temperatura spadła z powrotem poniżej siedmiu dyszek takty unormowały się do tych standardowych fabrycznie podkręconych wartości. (czyt. 1175MHz)

Normalne zachowanie Keplera, przetestowałem naprawdę duzo GTX670 i GTX680 i każdy tak miał, tylko trzeba to chcieć zauważyć, gdyż spadek boosta może nie być odczuwalny podczas gry, lecz monitoring zegarów to wychwyci. Jenak są na forum użytkownicy, którzy twierdzą, że to herezje. Później klient kupi kartę zauważy spadek boosta i będzie myślał, że ma uszkodzoną kartę, gdyż ktoś na forum pisze, ze jemu boost nie spada. Edytowane przez Yacko
Gość effendi360

A nie przyszło Tobie do głowy, że zegary skaczą nie przez temperaturę tylko przez różne obciążenie karty ?

Mi też skaczą parę MHz to w górę to w dół a przeszedłem już z 6 gier z włączonym vsync i temperatura nigdy nie przekroczyła 70 stopni podczas rozgrywki.

A nie przyszło Tobie do głowy, że zegary skaczą nie przez temperaturę tylko przez różne obciążenie karty ? Mi też skaczą parę MHz to w górę to w dół a przeszedłem już z 6 gier z włączonym vsync i temperatura nigdy nie przekroczyła 70 stopni podczas rozgrywki.

To, że od obciążenia to normalne, ale kiedy obciążenie jest w miarę równomierne, bliskie max to ewidentnie widać na OSD, że po przekroczeniu 70 stopni boost minimalnie spada. Nie wszystkie gry tak obciążą Ci kartę, że przekroczysz 70 stopni. Dość ciekawy test przeprowadził jeden z użytkowników TECHPOWERUP:

http://tpucdn.com/reviews/NVIDIA/GeForce_GTX_680/images/clock_vs_temp.gif

Edytowane przez Yacko
  • Popieram 1