Skocz do zawartości

HD 4890 i E5200

Recommended Posts

Posiadam procesor E5200, 2GB RAM DDRII Kingston HyperX 800 MHz,grafikę Palit 9800GT Green dysk Sata II. Nic nie kręciłem, a i tak gram w najnwosze tytuły na maksymalnych ustawieniach po za wygładzaniem bo mnie osobiście to nie rusza. Gram na spółdzielczości 1680X1050. Przykład NFS Shift wszystko na max, 1680X1050, wyłączone wygładzanie i śmiga bez zamułki. Nigdy nie kręciłem i jestem przeciwnikiem kręcenia, nie obrażajcie się ;-) Kolego martwiący się zakupem, weź pod uwagę dwa aspekty: kręcony proc ma znacząco zwiększone zapotrzebowanie na moc, do tego karta HD4890 podczas obciążenia zabiera az 190W. Powstrzymaj się z kupnem tego odkurzacza i wybierz coś z serii 47xx jak ci wyżej radzą. Pamiętaj radiatory na płycie strasznie nie lubią kręconego procka a sam rdzeń procesora nie jest w naturalnym środowisku, gdyż obarczony jest większym prądem. Olej moją wypowiedź albo weź ją pod uwagę jest mi to obojętne, tylko pamiętaj nie daj się ponieść entuzjastom, którzy siedzą w sieci i wyszukują jakich kol wiek ulepszeń sprzętu, bo to do niczego nie prowadzi i tak za rok wszystko jak zwykle się zmieni i nie ma sensu ostro napierać ;-) Ostatnia rada, pamiętaj, że większość producentów gier wspiera karty NVIDII i często rzekomo słabsza karta NVIDII, radzi sobie lepiej z danym tytułem niż karta AMD/ATI.

nie wiem czy "new edition" vapor - x ma mozliwośc sterownia napieciem zasilającym gpu ale to właśnie stara wersja tej możliwości nie ma, wiem bo mam tą karte. Oczywiście vapor - x toxic/atomic to referencyjne pcb więc jest już mozliwośc softwarowej zabawy z pradem.

"New edition" kojarzy mi sie z zrobieniem podobnej karty(niekoniecznie gorszej) za mniejsze pieniądze, co leży w interesie producenta.