Skocz do zawartości

Problem z GTX 570 WF III

Recommended Posts

Otóż zainstalowałem sobie Wiedźmina 2, żeby przejść jeszcze raz z patchami. No i sytuacja wygląda tak, że po paru minutach czasem pół godziny albo i dłużej gra się wiesza bo karta zamiast chodzić na 820Mhz spada do 400 Mhz na rdzeniu i po chwili dalej chodzi ale na nowym taktowaniu i jest 15 FPS :/. instalowałem już sterowniki 295.10 i najnowszą betę i na obydwu jest to samo. Gdy te taktowanie spadnie to nawet po wyłączeniu gry dalej takie jest i już nie podskoczy i trzeba restartować kompa. Czy jest to wina karty graficznej?

Pogram teraz w BF3 i zobaczę czy będzie to samo.

Prawdopodobnie zabezpieczenie termiczne, sprawdź temp. najlepiej w Aida 64 lub Afterburnerem gdy temp. zbliżają sie do 100C pod obciążeniem to znaczy że cooler na grafie nie spełnia swojego zadania. Sprawdź w jakim stanie jest chłodzenie (kurz). Możesz też oddać kartę na gware lub samodzielnie wymienić pastę na np. STG2

W MSI Afterburner temp. max . to 82 stopnie przy godzinnej grze w wiedźmina 2 na najwyższych ustawieniach bez uber. i vsync. Karta chodziła na 98%. Zmieniłem takty na 800Mhz i przez godzinę nic się nie działo, może 820 przy wiedźminie to za dużo. Zobaczę jeszcze, jak przy tych taktach będzie się problem powtarzał to ją na gwarancje oddam

Zauważyłem na swoim TFIII, że czasem gdy mam przekręcone takty, furmark odpala się na niższych (na połowie). Nie wiem dokładnie z czym to jest związane, ale raczej nie z tempami, które są na poziomie 60 stopni. Może to ma jakiś związek z voltami na tej karcie? Nie bawiłem się zbytnio w OC na razie, bo go po prostu nie potrzebuję, ale mogę coś sprawdzić jak trzeba

Ja się voltami też nie bawiłem, na 800Mhz póki co nie ma żadnych problemów

Odpiąłem kartę, wgrałem na nowo stery i teraz śmiga nawet na 840 Mhz, wiedźmin przez 3 godziny bez problemów.

DO ZAMKNIĘCIA