Skocz do zawartości

PC nie umie zaskoczyć - jaka może być przyczyna?!

Recommended Posts

Witam.

Od wczoraj nie umiem włączyć swojego PC. Wciskając guzik power prze sekundę rozpędzają się wentylatory na procesorze i w zasilaczu a po chwili się wszystko wyłącza. Zeby było ciekawiej - choć nic nie robię - taka sama sytuacja pojawia się sama co jakiś czas (jakby sie restartował).

Wcześniej grał na nim mój siostzreniec, ale podczas gry komp sam się zrestartował, więc młody niechcąc już grać zaostawił go tak jak się włączył (nie wyłączał go). Gdy przyszedłem był jednak wyłączony.

Oddałbym go do sklepu na przegląd, ale właściciel (brat kumpla) pojechał z rodzinką na długi weeken i zastanawiam się na co mam się szykować?!

Dlatego pytam - co może być przyczyną - zasilacz, procek, twardziel?

Dodam tylko że monitor jest sprawny, ale na nim nic się nie dzieje, ponieważ nie ma czasu żeby się załączyć zanim PC sam się wyłączy...

Specyfikacja mojego PC widoczna jest w moim profilu (w czerwcu/lipcu będę miał już nową platformę pod IB, ale na razie musia mi starczyyć ten staruszek, który mógłby byc wykorzystywany w paru fajnych przedsięwzięciach).

Wgraj ponownie bios.

Jak ma zrobić flasha skoro komputer mu się ni uruchamia.

Pożycz zasilacz - ja bym stawiał właśnie na niego, możesz jeszcze spróbować odpiąć wszystko co niepotrzebne, zostaw tylko procesor i jedną kość pamięci, zobacz czy się uruchomi. Jeżeli wstaje to po kolei podłączaj następne elementy. Jeżeli nie, pożycz od kogoś na chwilę zasilacz i sprawdź. Ewentualnie możesz spróbować wyjąć wszystko z obudowy i złożyć na pająka.

Wielkie dzięki za pomoc!!!

Najwidoczniej za duszno mu było z tych upałów i mu się pamięć zawiesiła - pomogło zresetowanie pamięci CMOS na zworce :)

Początkowo myślałem, że to zasilacz, ale przecież by się nie zresetował podczas gry, tylko odrazu się wyłączył bez wylogowywania.

Mam nadzieję, że jeszcze trochę mi posłuży - jak już będę miał IB to trochę się z nim pobawię z OC.

Jeszcze raz wielkie dziki za pomoc.

foxy - dzięki za sugestie, ale konfiguracje mam już wmiarę ustaloną i będę się jej trzymał jeśli ceny i fundusze na to pozwolą. Porównaj sobie cenę chociażby i5 2500K i 3570K - w zasadzie niewiele się rózni, więc dlaczego mam nie brać Ivy?

Poza tym wszystkie testy GPU są robione na platformach z SB - kto wie, czy ich wydajność nie będzie sporo większa na zestawach z IB właśnie?!

Ponadto - to już nie na temat.

Pozdro